Η θυσία των ηρώων μας δεν είναι απλώς ιστορική, είναι διαχρονικά επίκαιρη, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, διαβεβαιώνοντας ότι «θα είμαστε αντάξιοι όσων θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι». Ο κ. Βαφεάδης μιλούσε, το βράδυ της Δευτέρας, στην εκδήλωση εορτασμού των 70χρονων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ '55-'59, που πραγματοποιήθηκε στην Κυπερούντα.
Στον χαιρετισμό του, ο Αλέξης Βαφεάδης ανέφερε ότι η φετινή επέτειος της 1ης Απριλίου αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, «ενός αγώνα βαθιά ριζωμένου στην ιστορική μνήμη και στο αίτημα του λαού μας για αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια».
Η αποψινή εκδήλωση, πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα αφιερωμένη σε δύο ανθρώπους που έγιναν σύμβολα της θυσίας, του θάρρους και του ήθους, τον Μιχαλάκη Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου, «δύο νέοι που δεν ζήτησαν δάφνες, ούτε τίτλους. Ζήτησαν πατρίδα ελεύθερη και γι’ αυτήν ανέβηκαν αγέρωχοι στην αγχόνη».
Οι δυο ήρωες μας, συνέχισε, «δεν οδηγήθηκαν απλώς στην αγχόνη, βάδισαν προς τον θάνατο με αξιοπρέπεια και πίστη στο δίκαιο του αγώνα» και πρόσθεσε ότι «το φρόνημά τους, οι τελευταίες τους λέξεις, η στάση τους μπροστά στον θάνατο, έγιναν παρακαταθήκη γενεών».
«Η εικόνα τους δεσπόζει στη συλλογική μας συνείδηση», είπε ο Υπουργός Μεταφορών και σημείωσε ότι δεν αποτελούν ήρωες ενός μακρινού παρελθόντος, «αλλά ζωντανά παραδείγματα της σημασίας να μένεις όρθιος απέναντι στην αδικία, να υπερασπίζεσαι το δίκαιο με το σώμα και την ψυχή σου». «Η θυσία τους δεν είναι απλώς ιστορική. Είναι διαχρονικά επίκαιρη», συμπλήρωσε.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Βαφεάδης ανέφερε, εξάλλου, ότι η τελετή «με τους δρομείς που διέσχισαν τόπους θυσίας και μνήμης, με την ένωση των δαδών και το άναμμα του βωμού, δεν είναι μια απλή αναπαράσταση, αλλά είναι η ζωντανή έκφραση της συνέχειας, της ενότητας, της υποχρέωσης».
Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναγνωρίζει την ευθύνη του να διασφαλίσει τη σύνδεση του πολίτη με τον τόπο, με την ιστορία και την ταυτότητά του και πως «η στήριξη της υπαίθρου, η ενίσχυση της προσβασιμότητας και της βιώσιμης κινητικότητας, δεν είναι απλώς τεχνικά ζητήματα, είναι πολιτικές πράξεις ισότητας, συνέχειας και σεβασμού».
Συγχαίροντας τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ο Αλέξης Βαφεάδης, είπε, τέλος, ότι η τελετή μάς υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται, μεταδίδεται και τιμάται και πως ο βωμός που άναψε στην Κυπερούντα δεν είναι μόνο ένα μνημείο, αλλά «υπόσχεση πως θα είμαστε αντάξιοι όσων θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι».
Πηγή: ΚΥΠΕ