Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον νόμο, που ψήφισε η Βουλή για την τοποθέτηση χρονόμετρου αντίστροφης μέτρησης στα φώτα τροχαίας που έχουν σύστημα φωτοεπισήμανσης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Μαρτίου και καθιστούσε υποχρεωτική την τοποθέτηση χρονομέτρου σε συμβολές, οι οποίες ελέγχονται από σύστημα φωτοεπισήμανσης, για σκοπούς συμμόρφωσης με τους φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας και σε περίπτωση κατά την οποία τα εν λόγω χρονόμετρα δεν τοποθετηθούν από τους αρμοδίους εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, προβλεπόταν να ανασταλεί η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες αφορούν το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με φώτα τροχαίας.

Η αναπομπή του νόμου πρόκαλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Γιώργο Κουκουμά να αναφέρει πως «ο κ. Χριστοδουλίδης περιφρονεί τη Βουλή και ολόκληρη την κοινωνία».

Διαβάστε εππίσης: Κάμερες: Παράταση στην αποπληρωμή εξωδίκων – Το χρονοδιάγραμμα

Αυτούσια η δήλωση:

Ο κ. Χριστοδουλίδης περιφρονεί όχι μόνο την Βουλή αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό φανερώνει η απόφαση του κ. Χριστοδουλίδη να αναπέμψει τη νομοθεσία που πρότεινε το ΑΚΕΛ και ψήφισε η Βουλή -με μόνη τη διαφωνία του ΔΗΣΥ- για τοποθέτηση χρονομέτρων στα φώτα τροχαίας με κάμερες. Οι δικαιολογίες του Προέδρου είναι επί της ουσίας διάτρητες:

- Πώς γίνεται σε όλο τον κόσμο να λειτουργούν έξυπνα φώτα με χρονόμετρα αλλά στην Κύπρο η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει;

- Γιατί δεν ζήτησαν περισσότερο χρόνο για την εγκατάσταση των χρονομέτρων, αν αυτό είναι το πρόβλημα;

- Γιατί δεν λέει στους πολίτες ότι η ουσία της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή δεν έχει τίποτα αντισυνταγματικό, αλλά είναι η άρνηση της κυβέρνησης να την αποδεχθεί που δημιουργεί θεσμικά και πρακτικά εμπόδια στην εφαρμογή της;

Όλοι παραδέχονται αδικίες και παραλογισμούς στη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για τις στρεβλώσεις του συστήματος, θέλει να εμποδίσει και την εφαρμογή της νομοθεσία που πρότεινε το ΑΚΕΛ και ψήφισε η Βουλή για να υπάρχει λογική και δικαιοσύνη στο σύστημα. Προφανώς, η κυβέρνηση θέλει να πληρώνουν οι οδηγοί τα 300ευρα, όχι για ενισχύσει την οδική ασφάλεια, αλλά για να γεμίζει τα κρατικά ταμεία.