Την πρόοδο αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ανέδειξαν ομιλητές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών, στα Ηνωμένα Έθνη, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τζόζη Χριστοδούλου και της Υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής της Ελλάδας, Σοφίας Ζαχαράκη.
Η εκδήλωση με τίτλο «30 Χρόνια από τη Διακήρυξη του Πεκίνου» συνδιοργανώθηκε από τις Αποστολές της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Ανδόρας και της Κύπρου, εστιάζοντας στις ηγετικές ικανότητες των γυναικών και στην παρουσία των γυναικών στο επιχειρείν ως βασικούς μοχλούς κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής. Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη τα κράτη-μέλη να επενδύσουν στις πολιτικές ισότητας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην εκπαίδευση.
Στην παρέμβασή της η Τζόζη Χριστοδούλου αναφέρθηκε στη σημασία της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής, ιδίως στο επιχειρείν και στις ηγετικές θέσεις. Παρά τις δεκαετίες συζητήσεων, ανέφερε, «επιμένουμε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε έναν πιο ισότιμο κόσμο, ειδικά έναν κόσμο χωρίς βία».
Αναφερόμενη στα 30 χρόνια από τη Διακήρυξη του Πεκίνου, υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι η ουσιαστική ισότητα των φύλων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και η τρέχουσα παγκόσμια δομή εξακολουθεί να αποτυγχάνει απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια.
Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, είπε «οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε πολλούς τομείς». Απέδωσε το γεγονός αυτό στις «ιστορικά άνισες σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και στα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα».
Επίσης αναφέρθηκε στην αντίφαση που υπάρχει στη συμμετοχή των γυναικών, λέγοντας πως «οι γυναίκες έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό, έχουν σπάσει πολλές γυάλινες οροφές, έχουν ξεφύγει από τις παγίδες της χαμηλόμισθης εργασίας, αλλά εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο».
Ακόμη είπε ότι «έχουν εισέλθει στον δημόσιο χώρο και έχουν γίνει ορατές. Ταυτόχρονα, παραμένουν αόρατες».
Αναφερόμενη στη στρατηγική της Κύπρου είπε ότι «η πλήρης και ουσιαστική ισότητα των φύλων αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυπριακής Κυβέρνησης». Παρουσίασε επίσης βασικές πολιτικές πρωτοβουλίες προς όφελος των γυναικών, λέγοντας πως «ενισχύουμε τις προσπάθειες για την εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». «Επεκτείναμε την άδεια μητρότητας, αυξήσαμε τις δομές φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους και εισαγάγαμε την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση από την ηλικία των τεσσάρων ετών», ενώ επεκτείναμε και την γονική άδεια, είπε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι «έχουμε εισαγάγει εκπαιδευτικά προγράμματα για συμβούλους σταδιοδρομίας στα σχολεία, με στόχο την αποδόμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων». Ο στόχος είναι «τα κορίτσια και τα αγόρια να επιλέγουν την επαγγελματική τους πορεία με βάση τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους και όχι τα στερεότυπα».
Η κ. Χριστοδούλου επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Κύπρου για την επιτάχυνση της ισότητας των φύλων, καλώντας για συνεχείς συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και κυρίως με τις γυναικείες οργανώσεις.
Με τη σειρά της η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στη σημασία της «συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και σε ηγετικές θέσεις». Αναφερόμενη στην πρόοδο της Ελλάδας στην ισότητα των φύλων, παρουσίασε βασικά στατιστικά στοιχεία, λέγοντας πως «οι γυναίκες αποτελούν το 52,8% του συνολικού εργατικού δυναμικού, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ».
Συνέχισε, λέγοντας ότι η διαφορά στην απασχόληση μεταξύ των φύλων ανέρχεται σε 18 ποσοστιαίες μονάδες ενώ «το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ήταν 14,3%, σε σύγκριση με 8,5% για τους άνδρες» .
Έκανε, ωστόσο λόγο για θετική τάση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική αύξηση στην απασχόληση των γυναικών κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες, περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 2,7 ποσοστιαίες μονάδες». «Είδαμε μια μεγάλη μείωση της ανεργίας των γυναικών κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες» είπε.
«Τώρα, παρά αυτά, διατηρούμε την ελπίδα μας και θα ήθελα να εστιάσω στο γεγονός ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική αύξηση στην απασχόληση των γυναικών κατά 6,2 ποσοστιαίες μονάδες, ποσοστό περισσότερο από το διπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ των 27, που ήταν μόλις 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, καταγράψαμε σημαντική μείωση της ανεργίας των γυναικών κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ, ο οποίος παρέμεινε μηδενικός» σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα που αποσκοπούν στην υποστήριξη των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, όπως «ευέλικτο ωράριο εργασίας για γονείς, επέκταση της γονικής άδειας και επενδύσεις σε προσιτές λύσεις φροντίδας παιδιών».
Μίλησε ακόμη για το Ταμείο Ισότητας των Φύλων της Ελλάδας, όπου «τα οικονομικά πρόστιμα των εταιρειών που δεν συμμορφώνονται πλήρως με την Οδηγία θα διατίθενται για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος».
Κλείνοντας η κ. Ζαχαράκη εξέφρασε την ελπίδα για συνεχή πρόοδο και συνεργασία στην επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Πηγή: ΚΥΠΕ