Ο ρόλος ων τηλεπικοινωνιών αλλάζει τη ζωή μας, αλλάζει την καθημερινότητα μας, αλλάζει την κάθε πτυχή της ζωής μας, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κλειδί για τις ανθεκτικές κοινωνίες και ότι είναι στο χέρι μας να χαρτογραφήσουμε το μέλλον για το κοινό καλό της κοινωνίας και της πατρίδας μας.
Η κ. Δημητρίου μιλούσε σήμερα, στο μέγαρο της ΣΕΚ στην Λευκωσία, από το βήμα του 28ου Παγκύπριου Συνεδρίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) που δραστηριοποιείται στην Cyta.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΠΟΕΤ(ΟΗΟ-ΣΕΚ), το Συνέδριο απεύθυναν επίσης χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta, Μαρία Τσιάκκα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, Ανδρέας Νεοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Σερβικού Συνδικάτου της Telecom Σερβίας, Zoran Milovanovic, και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΜΕ-ΟΤΕ Ελλάδο, Δημήτρης Μουστακίδης.
Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στο χαιρετισμό της, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είπε πως στο Κοινοβούλιο έχουμε 8 γυναίκες από τους 56 Bουλευτές.
«Αν πάρουμε τα στατιστικά όσον αφορά την Ευρώπη σε Υπουργικό Συμβούλιο ή σε οργανισμούς είναι και εκεί είναι περίπου στο 10 με 11% σε συνάρτηση και με τους ευρωπαϊκούς αριθμούς η εκπροσώπηση των γυναικών δεν είναι αρκετό και αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να φτάσει μια μέρα που δεν θα συζητούμε τον αριθμό, αλλά θα συζητούμε ποιος, ποια είναι ικανότερος, όχι με βάση το φύλο του, αλλά με βάση την απόδοσή του να αναλάβει ένα συγκεκριμένο πόστο», πρόσθεσε.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν γιορτάζουμε στις 8 του Μάρτη, αλλά κάνουμε μια ανασκόπηση το τι πετύχαμε, τι διαφοροποιήσαμε και τι περισσότερα πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τον ρόλο των γυναικών».
«Οι γυναίκες καλούνται να υπηρετήσουν πολλούς και διάφορους ρόλους κατά διάκριση ή αν θέλετε σε πολύ πιο δύσκολη θέση από ότι άνδρες και αυτό είναι μια πραγματικότητα», ανέφερε.
Δεν είμαστε εδώ, σημείωσε, «για να εκτοπίσουμε τους άντρες». Είμαστε εδώ, είπε, «για να συνεργαστούμε, για να είμαστε μαζί και μαζί να αποτελέσουμε το καλύτερο μείγμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».
«Αυτό είναι το μήνυμα της 8ης Μαρτίου», ανέφερε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε όχι να έχουμε επιπρόσθετα 10, 15 βάρη στους ώμους μας, αλλά με ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε την προοπτική που μας αξίζει και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω πόσα περισσότερα βάρη έχει μια γυναίκα στην επαγγελματική της ιδιότητα ή στην καθημερινή της ζωή, αρκεί να κοιτάξουμε στο σπίτι μας και θα καταλάβουμε».
Αναφερόμενη στο 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ελεύθερης Παγκύπριας Οργάνωσης Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες, η κ. Δημητρίου είπε ότι «εν έτει 2025 και στον 21ο αιώνα, δεν είναι απλά σημαντικός ο ρόλος ων τηλεπικοινωνιών, αλλάζει τη ζωή μας, αλλάζει την καθημερινότητα μας, αλλάζει την κάθε πτυχή της ζωής μας».
«Η δική σας εργασία σας επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι η ψηφιακή, λοιπόν, επανάσταση, την οποία ήδη ζούμε και που συντελείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και αλλάζει τον κόσμο, τον αναδιαμορφώνει τον κόσμο και πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σε αυτά τα πλαίσια», σημείωσε.
Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κλειδί για τις ανθεκτικές κοινωνίες, μια κοινωνία η οποία συνειδητοποιεί τις προκλήσεις, τις οποίες υπάρχουν, η οποία αλλάζει.
«Αν και το μέλλον φαντάζει αχαρτογράφητο είναι στο χέρι μας να το χαρτογραφήσουμε όπως πρέπει και όπως αρμόζει και πως πρέπει να υπάρξει για το κοινό καλό των κοινωνιών και της πατρίδας μας», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, την έκθεση πεπραγμένων της ΕΠΟΕΤ για τα έτη 2021 – 2025 κατέθεσε o Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), Ηλίας Δημητρίου.
Στο Συνέδριο εκπροσωπήθηκαν τα Σέρβικα Συνδικάτα τηλεπικοινωνιών, η ΟΜΕ -ΟΤΕ Ελλάδος καθώς επίσης και οι άλλες Συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στη Cyta.
Στο Συνέδριο συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την πορεία και την προοπτική του Οργανισμού μέσα στο έντονο και γρήγορα διαμορφούμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, τις προκλήσεις της νέας ψηφιοποιημένης εποχής, την ευημερία του προσωπικού και γενικά την επίδραση του οργανισμού στην οικονομία του τόπου.
Ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση έγινε στην Θεσμική Καινοτομία.
Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) ως η μεγαλύτερη και υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση αντιλαμβανόμενη τις αλλαγές και τις προκλήσεις στο χώρο τον τηλεπικοινωνιών πρωτοστατεί, συμμετέχοντας ενεργά στην διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας της Θεσμικής Καινοτομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας.
«Ένα έργο που δίνει ευελιξία στον οργανισμό, διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του στον βαθμό που είναι ήδη εξασφαλισμένος, εισάγει ένα ορθολογιστικό πλαίσιο προσφέροντας ευκαιρίες ανάπτυξης και ανέλιξης στο προσωπικό αορίστου χρόνου, συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση του κόστους μισθολογίου και θεσμικών εμποδίων, καινοτομίες οι οποίες δημιουργούν θετική προοπτική για το μέλλον του Οργανισμού μας», προστίθεται.
Στη συνέχεια οι σύνεδροι του Παγκύπριου Συνεδρίου διαμόρφωσαν τις Προγραμματικές Αρχές και το Σχέδιο Υλοποίησης των Δράσεων για την επόμενη τετραετία 2025-2029.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με αρχαιρεσίες και την εκλογή της νέα ηγεσίας για την περίοδο 2025-2029. Εκλέγηκαν οι Αντώνης Χρυσοστόμου, Πρόεδρος, Χριστόδουλος Κακουρής Α' Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Αντωνουδιού, Β' Αντιπρόεδρος, Θεόδουλος Θεοδούλου, Γενικός Γραμματέας, Δέσπω Πάλλη, Αναπλ. Γενική Γραμματέας, Θέμης Χριστοδούλου, Γραμματέας Μελετών και Ερευνών, Γιώργος Χατζηττοφής, Γραμματέας Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Νικόλας Μιχαηλίδης, Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας και Παύλος Κούκος, Γενικός Ταμίας.
Διαβάστε επίσης: Θέματα ισότητας και προκλήσεις συζήτησαν ΠτΒ- εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων
Πηγή: ΚΥΠΕ