Με τη ψυχή στο στόμα είναι κάθε βράδυ οι καταναλωτές που διαβάζουν ότι θα έχουν διακοπές ρεύματος και μετά από λίγο ενημερώνονται ότι τελικά δεν θα έχουν. Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν αρκετοί εμπλεκόμενοι στον τομέα της ενέργειας από τους οποίους ζητήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους οδηγούμαστε κάθε βράδυ στο ίδιο έργο θεατές.
Αρχή έγινε με την Εκπρόσωπο του Διαχειριστή ενέργειας Χαρά Κουσιάππα η οποία ερωτήθηκε για το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη στη μονάδα 1 του Βασιλικού (σ.σ η οποία επηρεάζει την επάρκεια). Η κ.Κουσιάπα δεν ήταν σε θέση να αναφέρει το πότε θα επιδιορθωθεί η βλάβη αλλά έκανε λόγο για υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν χθες. «
«Δεν κατέστη δυνατό, υπήρξαν κι άλλα προβλήματα και έτσι βγήκε ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Χρυσοχός: Με επικοινωνιακά κόλπα η ΑΗΚ προστατεύει τη Δεκέλεια.. (ΒΙΝΤΕΟ)
Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκαν τα προβλήματα, καλύφθηκε οριακά η ζήτηση στο σύνολό της», είπε.
Αναφορικά με το αν θα υπάρχει επάρκεια σήμερα, η Εκπρόσωπος είπε πως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο χθες η ζήτηση γιατί ανέβηκαν κάπως οι θερμοκρασίες.
Εκ μέρους του Διαχειριστή η Εκπρόσωπος ζήτησε κατανόηση από τον κόσμο και για το αποψινό βράδυ και κάλεσε τον κόσμο να βοηθήσει ώστε να υπάρξει επάρκεια για να τα καταφέρουμε και σήμερα.
Στην ίδια εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο Κυριάκος Ταφούνας Πρόεδρος της συντεχνίας της ΑΗΚ. ΕΠΟΠΑΗ ο οποίος έκανε λόγο για κατάντια σε αυτόν τον τόπο. «Βλέπετε πού καταντήσαμε σε αυτόν τον τόπο.. να μας καθησυχάζει ο Διαχειριστής ότι οι διακοπές ρεύματος θα είναι περιορισμένες. Δυστυχώς οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι αποφάσεις που δεν πάρθηκαν από διορισμένους αξιωματούχους, μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο».
«Προειδοποιήσαμε εδώ και χρόνια για όλα αυτά». Ερωτηθείς για το ποιες ήταν οι σκανδαλώδεις αποφάσεις που μας έφεραν εδώ ο κ.Ταφούνας είπε πως μέχρι το 2022 το Υπουργείο και η ΡΑΕΚ ακολούθησαν μια πολιτική εγκατάλειψης του σταθμού στη Δεκέλεια και θα συγκεντρώναμε όλη την παραγωγή στο Βασιλικό. «Προειδοποιήσαμε ότι είχαμε δυσάρεστα περιστατικά εκεί..
Το 2022 είχαμε αποφασίσει να κλείσει ο σταθμός της Δεκέλειας και τότε ξανά βγήκαν όλοι και έλεγαν ότι αν κλείσει ο σταθμός θα έχουμε μπλακ αουτ. Στην έκτη μονάδα του Βασιλικού κάποιοι επέβαλαν αυτή η μονάδα να είναι μόνο με φυσικό αέριο για να λειτουργήσει με τη μονάδα ιδιώτη παραγωγού. Το φυσικό αέριο εντωμεταξύ ακόμη δεν ήρθε».
Συνέχισε λέγοντας πως «το μερίδιο ευθύνης το δικό μας είναι το ότι δεν αντιδράσαμε πιο δυναμικά.. είπαμε ότι χωρίς ΑΠΕ στην ΑΗΚ δεν θα φθινήσει το ρεύμα. Ευθύνες έχουν αυτοί που έπρεπε να λάβουν σωστές αποφάσεις».
Συνέχεια δόθηκε με τον Πρόεδρο της ΑΗΚ Γιώργο Πέτρου ο οποίος άνοιξε διάφορα θέματα – μέτωπα θέλοντας να εξηγήσει το πώς έχουμε οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση.
«… έστω την τελευταία στιγμή πάρθηκαν αποφάσεις που μας οδηγούν στην εγκατάσταση νέων μηχανών. Ευτυχώς πάρθηκαν αποφάσεις πριν δυο χρόνια για τη Δεκέλεια, ότι έπρεπε να κλείσει, κάτι το οποίο ήταν μεγάλο λάθος».
Ο κ.Πέτρου ερωτήθηκε περαιτέρω για το θέμα χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γιατί όπως σημείωσε ο ίδιος ανέλαβε τον τελευταίο χρόνο. «Φαίνεται ότι οι συνάδελφοι της ΑΗΚ γνώριζαν το θέμα αλλά δεν εισακούστηκαν. Όχι μόνο δεν προχωρήσαμε σε εγκατάσταση νέων λιγότερο ρυπογόνων γεννητριών αλλά κάποιοι διακινδύνευσαν και τη λειτουργία του συστήματος. Η παραγωγή από το Βασιλικό δεν είναι απεριόριστη λόγω κάποιων κινδύνων για βραχυκύκλωση. Το πιο ψηλό ποσό ενέργειας δεν ξεπερνά τα 850 μεγαβάτ. Χθες βράδυ η ζήτηση ήταν 1100 μεγαβάτ. Ανατρέψαμε την απόφαση να κλείσει η Δεκέλεια. Πήραμε προσφορές για εγκατάσταση νέων μηχανών στη Δεκέλεια και εγκατάσταση μπαταριών που θα βοηθήσουν να μειωθεί η λειτουργία των υφιστάμενων ρυπογόνων. Οι νέες μηχανές θα δουλεύουν με ντίζελ και όχι μαζούτ».
Από πλευράς του ο κ.Πέτρου κάλεσε το κοινό να βοηθήσει ενώ παράλληλα είπε ότι δουλεύει υπεύθυνα η ΑΗΚ και ευχήθηκε να «την άφηναν εδώ και λίγα χρόνια ελεύθερη έτσι να προχωρούσε και η ΑΗΚ με εγκατάσταση φωτοβολταϊκά κάποιοι δεν της επέτρεπαν». Ερωτηθείς για το θέμα είπε πως πρέπει να απαντήσουν αυτοί που πήραν τις αποφάσεις πριν χρόνια. «Δεν είναι θέμα αλήθειας.. δεν επιτρεπόταν στην ΑΗΚ από προηγούμενες κυβερνήσεις να πάρει κρατική γη ή χαλίτικα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.. ρωτήστε αυτούς που έλαβαν αποφάσεις.. τώρα πολεμάμε να εξασφαλίσουμε γη για να εγκαταστήσουμε και τα δικά μας φωτοβολταϊκά πάρκα».