Εγκρίνονται την προσεχή Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιου δύο πολυαναμενόμενα νομοσχέδια για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών και για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του διασώστη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος απευθύνει κάλεσμα στη Βουλή όπως ψηφίσει το συντομότερο τα εν λόγω νομοσχέδια.
Ειδικά, σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε στο Πρακτορείο πως «έχουμε αργήσει» και κάλεσε Βουλή, πολιτικές δυνάμεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως προχωρήσουν άμεσα με την ψήφισή του, αφού όπως συμπλήρωσε «μόνο θετικά» θα φέρει στον τόπο.
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, άνοιξε για πρώτη φορά το 2013 και πριν τη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής το 2015, και από τότε γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων και δεν προχώρησε, αφού υπήρχαν διαφορές μεταξύ των πλευρών.
Το τελευταίο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε το 2020, επίσης δεν προχώρησε προς ψήφιση.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ισορροπημένο νομοσχέδιο, το οποίο διασφαλίζει τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών», ανέφερε ο Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος σημείωσε ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου».
Κληθείς να αναφέρει τι περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «στην ουσία θεσμοθετεί τον τρόπο, με τον οποίο θα δημιουργούνται πανεπιστημιακές κλινικές και πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κύπρο στον δημόσιο τομέα, αλλά και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις στον ιδιωτικό τομέα», για να προσθέσει ότι «εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι με την ψήφιση του νομοσχέδιου -μέσα στις μεταβατικές διατάξεις που υπάρχουν- είναι και η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία και στο Μακάρειο Νοσοκομείο».
Δεν θα αποσυρθεί αυτή φορά, λέει ο Υπουργός
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας τον εν λόγω νομοσχέδιο αυτή τη φορά «δεν θα αποσυρθεί», τονίζοντας ότι «θα υπάρξει πίεση προς όλους» για ψήφισή του.
«Δημιουργήσαμε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2015 και ακόμα τρεις ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές και δεν έχουμε πανεπιστημιακές κλινικές, κάτι που δεν βοηθά ούτε την εκπαίδευση των φοιτητών, αλλά ούτε και την εκπαίδευση των γιατρών στην Κύπρο», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως «θα αναβαθμιστεί ιδιαίτερα ο τομέας της υγείας στην Κύπρο», ενώ έκανε λόγο για «μονόδρομο» στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με τροποποιήσεις ή μη.
«Είναι πρωτάκουστο να έχουμε ιατρικές σχολές και να μην έχουμε πανεπιστημιακές κλινικές», ανέφερε.
Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες που θα λαμβάνουν οι ασθενείς
Ερωτηθείς αν από τη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα υπάρξει όφελος για τους ασθενείς, ο κ. Δαμιανός είπε ότι «από τη στιγμή που αναβαθμίζει τον τομέα παροχής υπηρεσιών και την τεχνογνωσία, περιλαμβανομένης της έρευνας που θα γίνεται σε αυτές τις κλινικές από πανεπιστημιακό προσωπικό, το οποίο ενδεχομένως να έρθει και από το εξωτερικό, για να εργαστεί σε αυτές τις πανεπιστημιακές κλινικές μέσω των πανεπιστημίων, σίγουρα αναβαθμίζονται και οι υπηρεσίες που θα λαμβάνουν οι ασθενείς, ενδεχομένως, και σε πιο εξειδικευμένα θέματα».
Επίσης, σημείωσε πως για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «είχαν ιδιαίτερη άποψη και συμβολή», στο πλαίσιο της διαβούλευσης, οι οργανωμένοι ασθενείς.
Ευκολότερη η ψήφιση του ν/σ για κατοχύρωση διασωστών
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του διασώστη, ο Υπουργός Υγείας είπε στο ΚΥΠΕ ότι με την ψήφισή του στην ουσία διασφαλίζεται πλέον το επάγγελμα του διασώστη, ενώ δημιουργείται Μητρώο Διασωστών.
Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο διάστημα οι διασώστες πληρώματος ασθενοφόρων είχαν αναστείλει την αποχή που είχαν εξαγγείλει από τα υπερωριακά τους καθήκοντα, εν αναμονή της έγκρισης του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κ. Δαμιανός ανέφερε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο ζητούν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες διασώστες, έτσι ώστε οι ίδιοι να διασφαλιστούν, συμπληρώνοντας πως «επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει τύχει διαβούλευσης και υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μερών, γιατί διασφαλίζεται στο μέλλον το επάγγελμα των διασώστών, θεωρούμε ότι δεν θα τύχει πλέον ιδιαίτερης διαβούλευσης στη Βουλή και θα μπορεί ευκολότερα να ψηφιστεί».
Πηγή: ΚΥΠΕ