Ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ως χώρα της Δυτικής Ασίας την τοποθετεί σε μοναδική θέση για διευκόλυνση της πολυμερούς διπλωματίας στην Ασία, ανέφερε ο Βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος συμμετέχει ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στις εργασίες της 15ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κεντρικό θέμα της Συνόδου, στην οποία μετέχουν αντιπροσωπίες από 30 κοινοβούλια-μέλη της ΑΚΣ, είναι ο ρόλος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας στην Ασία. «Σε αυτό το περιβάλλον σύνθετων προκλήσεων και γεωπολιτικών εντάσεων, η κοινοβουλευτική διπλωματία έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει, ως πεδίο προώθησης διαλόγου και συνεργασίας», ανέφερε σε παρέμβασή του ο κ. Τορναρίτης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι, «καθώς η παραδοσιακή διπλωματία μπορεί να παραγκωνιστεί από μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και παρατηρείται διεθνώς μια τάση αυξανόμενου απομονωτισμού, η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση πολύπλευρων σχέσεων συνδέοντας τα κράτη και τους λαούς, υπερβαίνοντας τις εντάσεις μεταξύ κυβερνήσεων και λειτουργώντας ως φάρος καλής θέλησης και συμφιλίωσης».

«Ο ρόλος της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και ως χώρα της Δυτικής Ασίας την τοποθετεί σε μοναδική θέση για διευκόλυνση της πολυμερούς διπλωματίας στην Ασία», συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι μέσω της ενεργού συμμετοχής της σε διεθνείς και περιφερειακούς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, «η Κύπρος συμβάλλει εποικοδομητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, την ενεργειακή συνεργασία και τις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης, ιδιαίτερα δε στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής».

«Καθώς η Ασία συνεχίζει να αυξάνεται σε γεωπολιτική και οικονομική σημασία, ο ρόλος της Κύπρου στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας θα είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της ενίσχυσης αυτής της πολυμερούς συνεργασίας. Διατηρώντας τη στρατηγική της θέση ως διπλωματική γέφυρα, η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ασίας», κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

Ακόμα, σημειώνεται ότι ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε σε συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης, όπου εγκρίθηκαν τα κείμενα των ψηφισμάτων που συζητήθηκαν στις τέσσερεις Μόνιμες Επιτροπές της Συνέλευσης και τα οποία υποβλήθηκαν για έγκριση στην Ολομέλεια της ΑΚΣ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο συζήτησε επίσης την ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλε η Ομάδα Εργασίας για την αναθεώρηση του Καταστατικού της ΑΚΣ, η οποία έγινε αποδεκτή και θα υποβληθεί επίσης στην Ολομέλεια για υιοθέτηση.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Τορναρίτης είχε επαφές με τους επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Σαουδικής Αραβίας, του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν με τους οποίους συζήτησε τρόπους ενίσχυσης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων, σημειώνοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κύπρος, στο πλαίσιο του ρόλου της ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συνεργασίας και κοινοβουλευτικών ανταλλαγών.

Ο εν λόγω ρόλος, επισήμανε ο κ. Τορναρίτης, αναμένεται να ενισχυθεί κατά την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026. 

Οι εργασίες της Ολομέλειας αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, με τη συζήτηση και υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης του Μπακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ