Η Κύπρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της διεύρυνσης της ΕΕ που διέπεται από την αρχή της δίκαιης και αυστηρής αιρεσιμότητας, ανέφερε Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, η οποία συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι υβριδικές απειλές στη διαδικασία διεύρυνσης, το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη στρατιωτική και μη στρατιωτική ετοιμότητα της Ένωσης.
Η Υφυπουργός επισήμανε ότι οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμη πιο έντονα ότι η διεύρυνση είναι μια γεωπολιτική αναγκαιότητα, σημειώνοντας ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Σε πρόγευμα εργασίας, στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι υποψήφιων χωρών και εν δυνάμει υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ, συζητήθηκε το θέμα των υβριδικών απειλών.
Η Υφυπουργός επεσήμανε ότι οι υβριδικές απειλές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ασφάλεια της ΕΕ. Κατά την παρέμβασή της, πρόσθεσε ότι αποτελούν ευθεία και σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες και πως η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και οι κακόβουλες ενέργειες που συνδέονται με αυτήν, έχουν επιδεινώσει μια ήδη ανησυχητική κατάσταση πραγμάτων. Σημείωσε, ακόμη ότι το τοπίο ασφάλειας στην Ευρώπη εξελίσσεται ραγδαίως και η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί τόσο σε εξωγενείς κακόβουλους παράγοντες και ταυτοχρόνως να είναι σε εγρήγορση για υβριδικές απειλές, που προέρχονται από το εσωτερικό.
Η κα Ραουνά επεσήμανε ότι οι υβριδικές απειλές περιλαμβάνουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, της ενέργειας, του δημογραφικού, του πολιτισμού και της θρησκείας και ασκούν πιέσεις στον οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό τομέα.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η τήρηση των βασικών αξιών της ΕΕ και η ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας και της πολιτικής θεωρήσεων, είναι επίσης ζωτικής σημασίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των απειλών.
Δίκαιο, αποτελεσματικό και ευέλικτο ΠΔΠ
Στη συζήτηση που ακολούθησε σε επίπεδο των 27 Κρατών Μελών, αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) μετά το 2027, η κα Ραουνά ανέφερε, στην παρέμβασή της, ότι θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το στρατηγικό όραμα και τους στόχους της Ένωσης. Συνέχισε λέγοντας ότι το ΠΔΠ θα πρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις διαφορετικές ανάγκες όλων των Κρατών Μελών, με τρόπο ευέλικτο και ο οποίος να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, να είναι δίκαιο και αποτελεσματικό, εστιάζοντας στην οικονομική ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και τις ίσες ευκαιρίες για όλες τις οικονομίες της ΕΕ.
Τόνισε, ακόμη, ότι η Πολιτική Συνοχής πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, καθώς λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Κρατών Μελών υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η πολιτική συνοχής είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Αναφερόμενη ειδικότερα στην πτυχή της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η κα Ραουνά είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά, μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αφορούν στη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την προώθηση της καινοτομίας και την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη δίκαιη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι οι μικρότερες οικονομίες μπορούν να επωφεληθούν εξίσου, υποδεικνύοντας ότι κανείς δεν πρέπει να «μείνει πίσω».
Τόνισε, παράλληλα, πως η Κύπρος υποστηρίζει την περαιτέρω επένδυση στην αμυντική βιομηχανία και την ασφάλεια τόσο μέσω κρατικής, όσο και ιδιωτικής χρηματοδότησης και με τρόπο που να ωφελεί και τα 27 Κράτη Μέλη.
Ουσιαστικής σημασίας μια στρατηγική ετοιμότητας της ΕΕ
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της μη στρατιωτικής και στρατιωτικής προετοιμασίας και ετοιμότητας της Ε.Ε. Στην παρέμβαση της η κα Ραουνά, αφού καλωσόρισε τη συζήτηση για την έκθεση Νιινίστο (Niinistö), η οποία αφορά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διαχείρισης κρίσεων και ανθεκτικότητας της ΕΕ, ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τις κύριες πρόνοιες της έκθεσης που βελτιώνουν την ετοιμότητα και προετοιμασία της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση μίας Στρατηγικής για την Ετοιμότητα της Ένωσης και η δημιουργία μέσων και εργαλείων είναι ουσιαστικής σημασίας, για την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας.
Η Υφυπουργός ανέφερε ότι για την αποτελεσματική οικοδόμηση της ετοιμότητας της ΕΕ στο πλαίσιο της «προσέγγισης ολόκληρης της κοινωνίας», είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ετοιμότητάς μας, σε πολλαπλά επίπεδα, μέσω μιας προληπτικής προσέγγισης, προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους. Επίσης, είπε, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Γενικού Σχεδίου Δράσης της ΕΕ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις κοινωνικές και κυβερνητικές δυνατότητες κατά τη διάρκεια έκτακτων αναγκών.
Συμπλήρωσε, παράλληλα, πως η Κύπρος ως κράτος μέλος υπό κατοχή, για περισσότερα από πενήντα χρόνια, ως αποτέλεσμα της οποίας η Κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο 37% του εδάφους της, Ευρωπαϊκού εδάφους, έχει ενσωματώσει την «προσέγγιση ολόκληρης της κοινωνίας» στο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση, πρόσθεσε, ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε κρίσεις – από την πανδημία έως τις φυσικές καταστροφές και τη γεωπολιτική κρίση.
Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα αναφερόμενη στην Κύπρο, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους πως δημιουργήθηκε ένα σχήμα συνεργασίας με φορείς όπως η ΟΕΒ και μη κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και με εκπαιδεύσεις και ασκήσεις, για διαχείριση κρίσεων, παράλληλα με τη δράση των αρχών ασφαλείας και της πολιτικής άμυνας.
Πηγή: ΚΥΠΕ