H ΔΗΠΑ καταγράφει με θετικό πρόσημο τις θέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα ξενόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου και αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα στον τομέα της εκπαίδευσης. 

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΠΑ, ο κ. Καρογιάν «επανέλαβε την ανάγκη όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να εξεύρουν ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα προτεραιότητάς και μείζονος σημασίας για τη χώρα, καταθέτοντας παράλληλα την εισήγηση όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει ευρείες συσκέψεις με τα πολιτικά κόμματα και τους Υπουργούς για να υπάρξει παραγωγικός διάλογος και επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης σε σωρεία θεμάτων που χρήζουν άμεσης προσέγγισης και επίλυσης για τη χώρα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας συζητήθηκαν τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια για ξενόγλωσσα προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, και το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της ειδικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τη βία και παραβατικότητα στα σχολεία, τον κατάλογο διορισίμων στην εκπαίδευση, τους αλλόγλωσσους μαθητές και μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.

Η Υπουργός Παιδείας, προστίθεται, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα στελέχη της ΔΗΠΑ για την εποικοδομητική στάση της Παράταξης σε θέματα εκπαίδευσης, ειδικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς και την ιδιαίτερη προσήλωση και σημασία που αποδίδουν στα υπό διαμόρφωση νομοθετήματα και την ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η κα. Μιχαηλίδου ανέλυσε σε έκταση τις προτάσεις του Υπουργείου και έγινε ανταλλαγή απόψεων, όπου η ΔΗΠΑ κατέθεσε προτάσεις για βελτίωση και ενίσχυση των προτάσεων του Υπουργείου.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «ως ΔΗΠΑ καταγράφουμε με θετικό πρόσημο τις θέσεις του Υπουργείου για τα ξενόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων» και σημείωσε την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση αυτή με τρόπο που να ικανοποιούνται δικαιολογημένα αιτήματα των εμπλεκομένων και να διασκεδάζονται τυχόν ανησυχίες. Τόνισε, προστίθεται, ότι η διαβούλευση για όλες τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον και ότι πρέπει η εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει με τομές που θα ωφελήσουν τη χώρα και τους πολίτες. Παράλληλα, ο κ. Καρογιάν ενημέρωσε την Υπουργό ότι θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς άλλα κόμματα, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς για να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις και να επιτευχθούν οι απαραίτητες συγκλήσεις που θα οδηγήσουν στην υπερψήφιση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι «ως ΔΗΠΑ θα μελετήσουμε διεξοδικά τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια και θα προσφέρουμε περαιτέρω εισηγήσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τη φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, με την οποία συμφωνούμε».

Η ανάγκη να βρεθούν υπερκομματικές συγκλήσεις για την περαιτέρω πρόοδο της χώρας πρέπει να πάντα να υποσκελίζει το όποιο πολιτικό κόστος ενδεχομένως να θεωρούν κάποιοι ότι πρέπει να επωμισθούν, καθώς και τα όποια κομματικά και πολιτικά οφέλη θεωρούν ότι μπορούν κάποιοι να καρπωθούν μέσα από λαϊκίστικες προσεγγίσεις ή στείρα αντιπολιτευτική ρητορική, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον Πρόεδρο Καρογιάν, συνόδευσαν στο Υπουργείο Παιδείας, οι Βουλευτές ΔΗΠΑ Λευκωσίας, Αλέκος Τρυφωνίδης και Μαρίνος Μουσιούττας, ο Επικεφαλής Τομέα Εκπαίδευσης της ΔΗΠΑ, Αλέκος Κουράτος και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Παράταξης, Αντρέας Θεμιστοκλέους.

Οι κ. Τρυφωνίδης και Μουσιούττας, εξέφρασαν τη στήριξη τους προς το έργο του Υπουργείου και την ετοιμότητα να είναι συμβλητικοί στις μεταρρυθμίσεις που έπονται, συμπληρώνεται. Οι δύο βουλευτές έθεσαν σωρεία προτάσεων προς την κα. Μιχαηλίδου, για θέματα όπως τη διαδικασία ελέγχου των δημόσιων πανεπιστημίων, το σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, την ετοιμασία των σχολικών μονάδων για το ενδεχόμενο υπερψήφισης του δικαιώματος ψήφου σε 17χρόνους μαθητές, την πορεία διαβούλευσης για το νέο σύστημα εισδοχής εκπαιδευτικών στη δημόσια υπηρεσία και τον κατάλογο διορισίμων, πρόνοιες που αφορούν την ειδική εκπαίδευση, τα θέματα εκπαιδευτικών ψυχολόγων, το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παιδιών με παραβατική συμπεριφορά και άλλα.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως διευθετηθεί άλλη μια συνάντηση, σε ένα μήνα από σήμερα, με σκοπό να αξιολογηθεί η πρόοδος των όσων συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.