Πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία, προστατεύοντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του όσο το δυνατόν περισσότερο, δήλωσε την Τρίτη ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο, Marek Szczepanowski, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις προτεραιότητες της Πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι σε ισχύ έως τον Ιούνιο του 2025.
Υποδεχόμενος τον Πολωνό Πρέσβη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, επαίνεσε τις προτεραιότητες που έθεσε η πολωνική Προεδρία, επισημαίνοντας ότι «είναι οι σωστές, πολύ σημαντικές, πλήρως συμβατές με τις προτεραιότητες της Κύπρου, που αποτελεί μέρος του Τρίο της Προεδρίας».
Είπε επίσης ότι θεωρεί την Πολωνία ως «μια ιστορία επιτυχίας τόσο από μόνη της όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας ότι «το μέγεθος της χώρας και η πολιτική και οικονομική της σημασία την καθιστούν ηγέτη της ΕΕ».
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο, Marek Szczepanowski, περιέγραψε την πορεία που ακολούθησε η χώρα του σχετικά με τον μετασχηματισμό της, προσθέτοντας ότι «μπορούμε τώρα να αισθανόμαστε πολύ καλύτερα και να απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα αυτού του μετασχηματισμού».
Ο κ. Szczepanowski σημείωσε ότι το λογότυπο της Πολωνικής Προεδρίας είναι εμπνευσμένο από το κίνημα της «Αλληλεγγύης», το οποίο εμφανίστηκε στην Πολωνία στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ο Πρέσβης παρουσίασε τις επτά διαστάσεις της Πολωνικής Προεδρίας, οι οποίες είναι η άμυνα και η ασφάλεια, η προστασία των ανθρώπων και των συνόρων, η αντίσταση στις ξένες παρεμβάσεις και στην παραπληροφόρηση, η διασφάλιση της ασφάλειας και της ελευθερίας των επιχειρήσεων, η ενεργειακή μετάβαση, η ανταγωνιστική και ανθεκτική γεωργία και η ασφάλεια της υγείας.
Όπως αναφέρθηκε, η πρώτη διάσταση, δηλαδή η άμυνα και η ασφάλεια, περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - την οικοδόμηση μιας σταθερής γειτονιάς της ΕΕ και τη βελτίωση της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ. Η προστασία των ανθρώπων και των συνόρων περιλαμβάνει εργασία για την απάντηση της ΕΕ σε υβριδικές απειλές, τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης (ιδίως την εργαλειοποίησή της), καθώς και την ανθεκτικότητα σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
Η αντίσταση στην ξένη παρέμβαση και παραπληροφόρηση περιλαμβάνει εργασία για την απάντηση της ΕΕ σε υβριδικές απειλές, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης πληροφοριών, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η διασφάλιση της ασφάλειας και της ελευθερίας των επιχειρήσεων περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανθεκτικής οικονομίας της ΕΕ, καθώς και την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, προστίθεται.
Η ενεργειακή μετάβαση περιλαμβάνει την αναθεώρηση του πλαισίου ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, την απόσυρση από τις εισαγωγές ρωσικών πηγών ενέργειας, την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και την ενίσχυση της φυσικής ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας της ενεργειακής υποδομής της ΕΕ, συμπληρώνεται. Η ανταγωνιστική και ανθεκτική γεωργία περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων – την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και τη διαμόρφωση μιας ισχυρής και υποστηρικτικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Η ασφάλεια της υγείας περιλαμβάνει την αύξηση της ανεξαρτησίας της ΕΕ στον εφοδιασμό φαρμάκων και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων στην ψηφιακή εποχή.
Επιπλέον, ο Πρέσβης παρουσίασε εν συντομία τις κυριότερες διασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Πολωνικής Προεδρίας, καθώς και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο.
Ο Χάρης Γεωργιάδης μίλησε για ένα «ευρύ και φιλόδοξο σύνολο στόχων», προσθέτοντας ότι ως ΕΕ «δεν έχουμε δώσει επαρκή προσοχή στην ασφάλεια και την οικονομική μας ανταγωνιστικότητα». «Πώς θα μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτήν την απαραίτητη αλλά φιλόδοξη ατζέντα;» διερωτήθηκε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να είναι συνεπής στην υπεράσπιση των βασικών της αξιών, επισημαίνοντας ότι «αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις αξίες».
«Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν πρέπει να έχουν θέση στις πολιτικές της ΕΕ», σημείωσε. «Γιατί κλείνουμε τα μάτια στη γενοκτονία στη Γάζα και είμαστε υπερευαίσθητοι σε άλλες περιπτώσεις;» διερωτήθηκε.
Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του κόμματός της με τη νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και ρώτησε τον Πολωνό Πρέσβη αν η Πολωνία σκοπεύει να εφαρμόσει πολιτικές πέρα από αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Ευχαρίστησε επίσης την Πολωνία για τη στάση της σχετικά με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υποδεικνύοντας την ανάγκη «να αντλήσουμε πόρους για να δούμε πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καθώς και την ανάγκη για μια ένωση ασφάλειας και άμυνας, μια κοινή υπηρεσία πληροφοριών και μια κοινή στρατηγική παραπληροφόρησης.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την επισιτιστική μας ασφάλεια, την ασφάλεια των φαρμάκων μας και την ενεργειακή μας ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει «να επικεντρωθούν στην προστασία του ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος».
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου συνεχάρη την Πολωνία για πρωτοβουλία της σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της προπαγάνδας, της χειραγώγησης της πληροφορίας, της παραπληροφόρησης και της ελευθερίας του λόγου, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα».
Σημείωσε επίσης ότι υποστηρίζει πλήρως την τήρηση της Πολωνίας στο διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι το διεθνές δίκαιο «είναι η μόνη μας ασπίδα απέναντι στη συντριπτική δύναμη της Τουρκίας, που είναι ο επιτιθέμενος».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των Κυπρίων Βουλευτών, ο Marek Szczepanowski επεσήμανε ότι είναι καιρός η ΕΕ να θεσπίσει κανόνες που θα καθοδηγούν τη χρήση των καναλιών ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι η ψυχική υγεία είναι ένας παράγοντας που δεν είναι ορατός σε αντίθεση με τη σωματική υγεία, αλλά είναι εξίσου σημαντικός.
Αναφερόμενος στη διάκριση μεταξύ της προπαγάνδας και της ελευθερίας του λόγου, σημείωσε ότι η προπαγάνδα βασίζεται σε ψευδείς πληροφορίες. Μιλώντας για το διεθνές δίκαιο, επεσήμανε ότι «πρέπει να μείνουμε στην πορεία, προστατεύοντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του όσο το δυνατόν περισσότερο».
Διαβάστε επίσης: Βουλή: Υλοποιήθηκε 60% του προϋπολογισμού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών 2024
Πηγή: ΚΥΠΕ