Η υλοποίηση του προϋπολογισμού του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών σε άτοκα δάνεια, ανήλθε μόλις στο 61% (περίπου 28,2 εκ.), ανέφερε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Φορέα, Άκης Πούρος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Φορέα για το 2025 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τα νέα κριτήρια που υιοθετήθηκαν, η υλοποίηση του προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Παράλληλα, τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή, απασχόλησε το γεγονός ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκριση των αιτήσεων, γεγονός που, όπως επεσήμαναν μέλη της Επιτροπής, μπορεί να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για όσους έχουν άμεση ανάγκη τη χρηματοδότηση που παρέχεται μέσω του φορέα, είτε για απόκτηση στέγης, είτε για δίδακτρα σπουδών.

Ο αργός ρυθμός των εκτιμήσεων που διεξάγονται από το Κτηματολόγιο, όπως είπε ο κ. Πούρος, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της καθυστέρησης στην προώθηση εξέτασης των αιτήσεων και κάλεσε το κράτος να λάβει μέτρα για το ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πούρο, το Κτηματολόγιο εξετάζει σήμερα αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022. Συνεπώς, ο χρόνος αναμονής για να δοθούν οι αιτήσεις που αφορούν στεγαστικά δάνεια σε λειτουργούς ανέρχεται στους 20 μήνες, ενώ για τη λήψη εκτίμησης η αναμονή φτάνει τους 25 μήνες.

Ο κ. Πούρος σημείωσε ότι ο αριθμός αιτήσεων που υποβλήθηκαν το 2024 για νέα σχέδια επιδοτήσεων δεν είναι ο αναμενόμενος, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτό έφερε ευθύνη και ο Φορέας, ο οποίος λόγω φόρτου δεν είχε την ευκαιρία να κάνει σωστή προώθηση των σχεδίων στο κοινό. Από την άλλη, οι αιτήσεις για φοιτητικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ για τα στεγαστικά κατά 20%.

Ο ίδιος υπογράμμισε, πάντως, ότι υπάρχουν δυσκολίες στην επιτέλεση του έργου του Φορέα, λόγω υποστελέχωσης αλλά και λόγω πολύμηνης αναμονής για εκτιμήσεις που ετοιμάζει το Κτηματολόγιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Πούρος, το 2024 εξετάστηκαν 1.100 αιτήσεις και ετοιμάστηκαν 2.000 σημειώματα από τον Αύγουστο και έπειτα. Είπε, επίσης, ότι με κεφάλαια του Φορέα εξετάστηκαν 709 αιτήσεις και το ποσό που εγκρίθηκε είναι 24,5 εκ. Ακόμα, δόθηκαν άτοκα δάνεια ύψους 46 εκ., έγινε αποδέσμευση 10 εκ., εκδόθηκε ποσό 17,4 εκ. σε 491 αιτητές και δόθηκε επιδότηση σε 9.000 αιτητές, ύψους 8,6 εκ.

Στην παρούσα φάση, υπάρχουν σε εκκρεμότητας 3.000 αιτήσεις, είπε ο κ. Πούρος. Σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2025 έχουν συμπεριληφθεί τρεις προσλήψεις ορισμένου χρόνου για εξέταση των συσσωρευμένων αιτήσεων, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό αυτό θα εργαστεί με πλήρες ωράριο κατά τους πρώτους μήνες, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις που εκκρεμούν.

Επίσης, πρόσθεσε ότι έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Οικονομικών για την ανάγκη κάλυψης δέκα θέσεων στον Οργανισμό, σε επιστολή που τεκμηριώνει πλήρως τις ανάγκες αυτές, όπως είπε ο κ. Πούρος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ότι θα πρέπει το σύνολο του ποσού που συγκεντρώνεται στο ταμείο του Φορέα, να διατίθεται για τον προσφυγικό κόσμο, αναφέροντας ότι, εάν η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι στο 60%, τότε σημαίνει ότι περίπου 50 εκ. επιστρέφουν πίσω στα κρατικά ταμεία. Έθεσε, δε, ζήτημα εφαρμογής σχεδίου απώλειας χρήσης, αναφέροντας ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή. Εισηγήθηκε όπως, από τη στιγμή που εισπράττονται ποσά και υπάρχει απαίτηση από τον προσφυγικό κόσμο, δαπανήσει το κράτος κάποια χρήματα για να γίνει μελέτη γύρω από μια τέτοια πολιτική, με γνώμονα όμως το να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός, όπως είπε.

Αναφορικά με το θέμα της απώλειας χρήσης, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, σημείωσε κατά τη συζήτηση ότι, δεν έγινε τίποτα απολύτως τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αν και συμπεριλαμβανόταν στο πολιτικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, και σημείωσε ότι τώρα προχωρά η επεξεργασία του θέματος.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, εισηγήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επένδυσης του ποσού που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας ώστε αυτό να αξιοποιηθεί και να αποδώσει όπως θα έπρεπε, σε περίπτωση που εφαρμοστεί κάποιο σχέδιο για απώλεια χρήσης. Αναφέρθηκε, δε, σε μέτρα για περιορισμό των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η πλήρωση των θέσεων στον Οργανισμό, ενώ εισηγήθηκε να αναλάβουν εκτιμητές του Φορέα να διεκπεραιώνουν τις εκτιμήσεις, για να μην υπάρχει εμπλοκή στο Κτηματολόγιο.

Η Επιτροπή ζήτησε να κατατεθούν γραπτώς στοιχεία σχετικά με το ύψος της κρατικής χορηγίας προς τον Φορέα από το 2020, τον προϋπολογισμό και τις δαπάνες, ώστε να φανεί τι ποσό επιστρέφει στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών, μετά την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Όπως αναφέρθηκε, η Επιτροπή θα επανέλθει σε 15 ημέρες για να εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν και να προχωρήσει με την έγκριση του προϋπολογισμού.

Δηλώσεις Βουλευτών

------------------

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Φορέα το 2024 υλοποιήθηκε κατά το 60% περίπου, καθώς και στην καθυστέρηση υποβολής του προϋπολογισμού για το 2024. 

Όπως είπε, «πέραν των 55 εκατομμυρίων δεν χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες σου προσφυγικού κόσμου, αλλά επιστρέφουν πίσω στα κρατικά ταμεία και ως εξοικονομήσεις παραχωρούνται σε δωρεές σε σωματεία για “φιλανθρωπικούς λόγους”. Πρόσθεσε ότι «εάν αυτά τα εκατομμύρια επέστρεφαν στο ταμείο που έφτασε μέχρι στιγμής τα 55 εκατομμύρια, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ένα αξιοπρεπές σχέδιο για απώλεια χρήσης».

«Πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να υποψιαστεί, αν είναι και κακόπιστος όπως εγώ, ότι είναι εσκεμμένα που δεν αξιοποιούν και δεν απορροφούν τα κονδύλια του Φορέα, για να επιστρέψουν πίσω στο κράτος και ως εξοικονομήσεις να χρησιμοποιούνται για άλλους πολλούς και διάφορους λόγους», συνέχισε ο κ. Κέττηρος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κέττηρος στο θέμα της επιδότησης επιτοκίου και στο γεγονός ότι εκκρεμούν στο Κτηματολόγιο οι αιτήσεις για εκτιμήσεις από το 2022. Επεσήμανε, δε, ότι παιδιά που έχουν αιτηθεί φοιτητικό δάνειο, περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ οι ανάγκες τους είναι άμεσες, για κάλυψη διδάκτρων. Σημείωσε, δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν κτηματολογικοί λειτουργοί στον Φορέα, δεν υπήρχαν αυτές οι καθυστερήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το ΔΣ του Φορέα αποτελείται από κομματικά μέλη, ο κ. Κέττηρος είπε ότι αυτό δεν ισχύει, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει κάποιο μέλος. Πρόσθεσε δε, ότι «κάποιοι επιχείρησαν να μετατρέψουν τον Φορέα σε φορέα κομματικών εξυπηρετήσεων, αλλά δεν τους βγήκε». Σημείωσε ότι αυτός «δεν είναι λόγος για να χτυπήσουμε τον Φορέα, αλλά να τον διορθώσουμε».

Εξήγησε, τέλος, ότι αφού δοθούν οι απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν σήμερα στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, θα προχωρήσει για έγκριση και ο προϋπολογισμός, επομένως αυτό αναμένεται να γίνει εντός Μαρτίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», προσθέτοντας ότι «η υλοποίηση του προϋπολογισμού και η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα οικονομική διαχείριση, αλλά μία ελάχιστη ηθική, κοινωνική και εθνική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στο προσφυγικό κόσμο».

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Φορέα για το 2024 υλοποιήθηκε μόλις κατά το 60%. Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν νοείται να εκκρεμούν αιτήσεις δανειοδότησης στεγαστικών δανείων από το 2022 λόγω υποστελέχωσης και καθυστερήσεων του Κτηματολογίου στον τομέα των εκτιμήσεων των κατεχόμενων περιουσιών».

Είπε, ακόμα, ότι «δεν νοείται 30 εκατομμύρια τον χρόνο που συνεισφέρει το τέλος του 0,4% να παραμένουν αναξιοποίητα, χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο για το σκοπό που νομοθετήθηκε». Σημείωσε, δε, ότι είναι αυτονόητη η άμεση και ουσιαστική στήριξη του Φορέα σε ό,τι ζητηθεί για την ομαλή απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του. Έθιξε, τέλος, και το γεγονός ότι καθυστέρησε και η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2025 με αποτέλεσμα η ψήφισή του να τοποθετείται τον Μάρτιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, σε δηλώσεις του χαιρέτισε «τη σημαντική διεύρυνση των δικαιούχων και την ενίσχυση των προγραμμάτων του Φορέα για την ουσιαστικότερη στήριξη του προσφυγικού κόσμου».

Σημείωσε την αύξηση της επιδότησης του στεγαστικού επιτοκίου από €130.000 σε €200.000, την επέκταση της περιόδου επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια και την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων, την αύξηση της επιδότησης από 50.000 σε 100.000 για επιδιορθώσεις σε κατοικίες, αλλά και την αύξηση του ποσού που διατίθεται για σπουδαστικά δάνεια με τη συμπερίληψη των εξόδων συντήρησης των φοιτητών, πέραν των διδάκτρων. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εφαρμογή νέων σχεδίων που αφορούν την ανακαίνιση κουζίνας και αγορά οικιακών συσκευών και στην ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εκτιμήσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της εξέτασης των αιτήσεων, είπε ότι έχει προχωρήσει η εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Επιτροπή, για να συζητηθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα ενώπιον του Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ώστε να εξευρεθούν άμεσα λύσεις.

Διαβάστε επίσης: ΠτΒ: «Είμαστε η Ευρώπη και η Ευρώπη είναι εδώ»

Πηγή: ΚΥΠΕ