«Η Κύπρος δεν κείται μακράν όσο βρίσκεται στις καρδιές των αδελφών μας Ελλήνων, και βρίσκεται», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή με τίτλο «Η προδομένη γενιά του ‘74 - Κύπρος 50 χρόνια δίσεκτα. Η Κύπρος δεν κείται μακράν», που διεξήχθη στο Μέγαρο της ΣΕΚ στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι κάθε βιβλίο, κάθε σύγγραμμα που έχει ως σημείο αναφοράς την τραγωδία του 1974 είναι ένα άγγιγμα στην ανοικτή πληγή της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής που συνεχίζει, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο, να προκαλεί αφόρητο πόνο.

Σημείωσε ότι υπό μια έννοια είναι και μια «λυτρωτική» διαδικασία, η οποία αφενός υπηρετεί την ιστορική αλήθεια και αφετέρου λειτουργεί προσθετικά στη βιβλιογραφία που αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα που «σημάδεψαν τη χώρα μας και τον λαό μας τον τελευταίο μισό αιώνα».

Κάνοντας αναφορά στο βιβλίο του Αυγουστή ότι «η Κύπρος δεν κείται μακράν», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι το 2024 με αφορμή τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής, είχε την ευλογία να συμμετάσχει σε πολλές επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι «μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν όσο βρίσκεται στις καρδιές των αδελφών μας Ελλήνων, και βρίσκεται».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι όσοι μελετήσουν το βιβλίο του Αυγουστή, θα διαπιστώσουν πολύ εύκολα ότι ο συγγραφέας αναλαμβάνει το τεράστιο βάρος της ηθικής αποκατάστασης των αδικαίωτων συντρόφων του που χάθηκαν τόσο άδικα και προδομένα στα βουνά του Πενταδακτύλου και αλλού, όταν πλήρωσαν βαρύ τίμημα για το βροντερό «παρών» που φώναξαν στο κάλεσμα της πατρίδας το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974.

«Τα παλικάρια της 33ης μοίρας καταδρομών, έδρασαν ηρωικά στις επάλξεις του αμυνόμενου από την τουρκική λαίλαπα τόπου μας. Δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους οι περισσότεροι, πότισαν με το αίμα τους τα ηρωικά χώματά μας», είπε. Επεσήμανε ότι η θυσία τους στον Πενταδάκτυλο, υπογραμμίζει το απαράμιλλο ήθος, την αξιοζήλευτη αξιοπρέπεια και τον ανεπανάληπτο πατριωτισμό τους.

Ανέφερε ακόμη ότι «πρόκειται για ένα βιβλίο που στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης, μα συνάμα, ένα ανάθημα προς όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις την εθνική μας αξιοπρέπεια και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τον βίο και το έργο του Αυγουστή λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ντίνος, όπως είναι γνωστός, όλοι τον ξέρουν στην Ελλάδα, είναι ένας άξιος πρεσβευτής των δικαίων της ιδιαίτερης πατρίδας του».

Από πλευράς του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Γεώργιος, είπε σε χαιρετισμό του ότι η μνήμη είναι το εργαλείο που κτίζει το φρόνημα για απελευθέρωση της πατρίδας σημειώνοντας ότι ο Αυγουστή έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια μέσω του έργου του. Υπέδειξε ότι «το χρέος μας είναι ξεκάθαρο, να αντισταθούμε στον χρόνο και στις δυσκολίες», ενώ μίλησε και για την μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ακόμη ότι οι «εφιαλτικές» συνέπειες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής μένουν ανεξίτηλες στην μνήμη. «Όσο και αν μας πληγώνει αυτή η εικόνα, δεν παύει να είναι η πραγματικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή, χωρίς αμφιβολία, στην κρισιμότερη φάση της εθνικής της ζωής». 

Ο συγγραφέας του βιβλίου στην αντιφώνησή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος δεν κείται μακράν γιατί οι Ελλαδίτες αδερφοί είναι εκεί θαμμένοι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και μας θυμίζουν το χρέος μας». Επεσήμανε ότι η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται πρωτίστως στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση και ο Πρόεδρος της 33 ΜΚ 1974-Πέλλαπαϊς, Λάμπρος Κακουλλής και ο Εκδότης, Ηλίας Επιφανίου.

Για το βιβλίο μίλησαν ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων και εκπαιδευτικός, Ηρακλής Γερογιώκας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων ΡΙΚ, Γιάννης Νικολάου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η ΣΕΚ, η 33η Μοίρα Καταδρομών 1974- Πέλλαπαϊς, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ