Για τις διαγραφές των μελών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη αλλά και για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στις Προεδρικές Εκλογές μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. 

Αρχικά, ανέφερε ότι «ήταν καταστατικό συνέδριο και νομίζω ότι κάποιοι αν έμπαιναν στον κόπο να έρθουν ή να παρακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία, η οποία περισσότερο από ένα μήνα τώρα διατηρείται, θα αντιλαμβανόντουσαν ότι ήταν ένα καταστατικό συνέδριο και αφορούσε ακριβώς τα θέματα, τα οποία εκκρεμούσαν και τα συζητήσαμε και μαζί πολλές φορές, τα κεφάλαια, τα οποία ήταν ανοιχτά και θόλωναν το πολιτικό μας αφήγημα, όλες αυτές, αν θέλετε, τις πρόνοιες που απαιτούσαν από εμάς οι πολίτες και μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και γι αυτό εκσυγχρονίζουμε. Για μας το συνέδριο αυτό ήταν ένα άλμα Δημοκρατίας. Το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω και πρέπει να δείξουμε στην πράξη ότι ακούμε τα μηνύματα των πολιτών, αλλάζουμε, διορθώνουμε πράγματα προς το καλύτερο για να μπορέσουμε να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας και ό, τι πραγματικά ανταποκρινόμαστε σε αυτά που θέλουν οι πολίτες. Μέσα από αυτό το συνέδριο λοιπόν, καταφέραμε να εισάγουμε περισσότερο από 28 τροποποιήσεις στο καταστατικό. Λάβαμε 400 εισηγήσεις από τους συνέδρους μας και τις κωδικοποιήσουμε. Να ευχαριστήσω δημοσίως και την Επιτροπή Καταστατικού, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όλους αυτούς τους ανθρώπους που αδιάκοπα εργάστηκαν για περισσότερο από ένα μήνα και έτσι σύνεδροι στο τέλος της ημέρας αποφάσισαν δημοκρατικά και αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να το σεβαστούμε όλοι τώρα».

Πρόσθεσε ότι «και να ξέρετε ότι θεωρώ ότι η καθαρότητα θέσεων και η αποφασιστικότητα με θάρρος και τόλμη εκεί που χρειάζεται, πείθουν ακόμη περισσότερο και τα στελέχη μας και τα μέλη μας αλλά και τον απλό πολίτη που είχαν την οποιαδήποτε δυσπιστία ότι η μοναδική μας έγνοια είναι να προχωρήσουμε μπροστά με καθαρότητα λόγου και πολιτικών αποφάσεων, μακριά από οποιεσδήποτε προσωπικές αν θέλετε, ατζέντες, για να μπορέσουμε ακριβώς να καταστήσουμε τις πολιτικές μας αρχές, αν θέλετε, ως τέτοιες που να μη χωρούν καμία μα καμία αμφισβήτηση. Κλείσαμε κάποια κεφάλαια. Φυσικά και δεν τις ονομάζουμε διαγραφές. Τις ονομάζουμε ότι απώλεια της ιδιότητας μέλους. Γιατί ακριβώς η  ειδοποιός διαφορά είναι ότι τώρα εισάγεται πρόνοια στο καταστατικό και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μεταφερθεί το μήνυμα ότι λειτουργήσαμε τιμωρητικά επί προσώπων. Αφορούσε την πολιτική ιδιότητα. Και επιτρέψτε μου λίγο να το εξηγήσω αυτό οξύμωρο, το αντιδεοντολογικό, το αντικανονικό, το μη λογικό, ένα μέλος του κόμματος να αποφασίζει, και δικαίωμά του, να είναι πολιτικός προϊστάμενος, υπουργός της κυβέρνησης, ενώ το κόμμα του βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οπόταν αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι θόλωνε με αυτό τον τρόπο το πολιτικό μας αφήγημα, σύγχυζε τον κόσμο μας. Σε καμία περίπτωση δεν κρίνουμε ή λαμβάνουμε αυτή την απόφαση για εκδικητικούς λόγους, αλλά θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο και η από πλευράς της κυβέρνησης και από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού, αν μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα για το δικό μας πολιτικό αφήγημα. Δεν απευθύνεται στα στελέχη ή μέλη, ακόμα και εκπροσώπους των ημικρατικών οργανισμών που έκαναν μια άλλη επιλογή είναι μόνο για τους πολιτικούς προϊσταμένους της εκτελεστικής εξουσίας, που εξάλλου σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει αυτό που ίσχυε μέχρι προχθές». 

Εξήγησε ότι «δεν επιβάλαμε κάποια ποινή. Δεν λειτουργήσαμε τιμωρητικά γιατί κάποιοι επέλεξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι την πολιτική ορθότητα την οποία επαναφέραμε, καθώς ήταν μια πολιτική παραδοξότητα να είσαι και μέλος της κυβέρνησης και μέλος της αντιπολίτευσης ταυτόχρονα. Άρα και η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν κατά συνείδηση ψήφο την δεύτερη Κυριακή, αφού δεν είχαμε δικό μας υποψήφιο και εκεί ελεύθερα το κάθε μέλος μας μπορούσε να επιλέξει το τι επιθυμούσε και βεβαίως καταδικάσαμε και καταδικάζουμε τα όσα έγιναν τη δεύτερη Κυριακή, τα οποία ακριβώς δεν συμβάδιζαν με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου και τότε που ήταν η κατά συνείδηση ψήφος. Είμαστε όμως δύο χρόνια μετά και από τη στιγμή που αφήσαμε και τον χρόνο, αν θέλετε να λειτουργήσει. Και δεν έκλεισε και δεν έκλεινε αυτό το κεφάλαιο, αλλά επαναλαμβάνω, θόλωνε το πολιτικό μας αφήγημα και τις θέσεις μας ή αυτές τελοσπάντων αμφισβητούνταν και αυτό έπρεπε να προβούμε σε αυτή την απόφαση καθαρά και με ειλικρίνεια, όπως αρμόζει στον πολιτικό μας χώρο».

Ερωτηθείσα εάν θα είναι υποψήφια για τις Προεδρικές Εκλογές, απάντησε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο κόσμος μας. Οπόταν ακόμα μια διάταξη η οποία εισήχθηκε στο καταστατικό μας είναι ότι τα μέλη μας στο σύνολο των 50.000 μελών του περήφανου αυτού κόμματος, αυτοί θα αποφασίσουν. Ούτε πίσω από κλειστά δωμάτια, ούτε μόνο 5 άτομα, μια επιτροπή, ούτε άλλως πως και να μην μας φοβίζει η δημοκρατία. Αυτή ήταν η εισήγηση και η πρόταση μου από την αρχή. Να αποφασίσουν τα στελέχη μας να τα εμπιστευτούμε. Αυτό θέλει η Δημοκρατία αυτή τη στιγμή και θεωρώ ότι και σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα πιο ενδυναμωμένη θα είναι και η όποια υποψηφιότητα».