Μέσα από αποφάσεις που αφορούν τον τομέα της Υγείας θέλουμε να δείξουμε στην πράξη τη σημασία που προσδίδουμε στον τομέα της Υγείας, στηρίζοντας έμπρακτα τις οικογένειες και στέλνοντας το μήνυμα ότι η πολιτεία, το κράτος, είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο διεθνές συνέδριο εμπειρογνωμόνων για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ειδικότερα, στάθηκε στην άμεση μεταφορά περιστατικών που δεν μπορούν να τύχουν θεραπείας στην Κύπρο, σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, για την παροχή ειδικών θεραπειών και εξετάσεων, συμπληρώνοντας ότι στο ίδιο πλαίσιο, ικανοποιήθηκε πρόσφατα και το απολύτως αιτιολογημένο, όπως είπε, αίτημα για οικονομική στήριξη των συνοδών των παιδιών, όπως και άλλων ασθενών, που αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κύπρος, «πιστή στην αποστολή της, στην ελάχιστη υποχρέωσή της έναντι των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προώθηση της κοινωνικής ισότητας», συμμετέχει ενεργά στη διεθνή προσπάθεια για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, μέσα από τη συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Παγκόσμια Οργάνωση Παιδοογκολογίας, η Γαλλο-Αφρικανική Ομάδα Παιδοογκολογίας και το Νοσοκομείο St. Jude των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώνοντας δυνάμεις «για να εξαλείψουμε τις όποιες ανισότητες που δυστυχώς υπάρχουν στην πρόσβαση σε θεραπεία, αλλά και να βελτιώσουμε τα ποσοστά ίασης του παιδικού καρκίνου».
Προσέθεσε ότι ο καρκίνος στην παιδική ηλικία δεν περιορίζεται από γεωγραφικά όρια και πως οι ευκαιρίες για θεραπεία και ίαση διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. «Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις, τις αποφάσεις κάποιων κρατών έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη διεθνή μας προσπάθεια, έτσι ώστε να προσφέρουμε σε αυτά τα παιδιά ίσες ευκαιρίες. Γιατί αυτή η ανισότητα, που κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί, μάς καλεί να αναλάβουμε δράση με αποφασιστικότητα, συλλογικότητα, επενδύοντας στην έρευνα, στην καινοτομία και πρωτίστως στη διεθνή συνεργασία», ανέφερε σχετικά.
«Ένα μάθημα που πήραμε από τον κορωνοϊό, ένας λόγος της επιτυχίας στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης πρόκλησης ήταν η συνεργασία που αναπτύχθηκε σε διεθνές επίπεδο. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να εξασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση όλων των παιδιών, όπου και αν βρίσκονται, σε ποιοτική και εξειδικευμένη θεραπεία, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής ή της οικονομικής ή κοινωνικής τους κατάστασης», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο μέσος αριθμός νέων περιστατικών παιδικού καρκίνου στις ηλικίες μέχρι και 14 ετών ανέρχεται σε 23 ανά έτος, με τις πιο συχνές μορφές του καρκίνου στην παιδική ηλικία να αποτελούν οι λευχαιμίες, με ποσοστό 42%, ακολουθούμενες από καρκίνους του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος 12%, καρκίνους των οστών 9% και των νεφρών (8%), ενώ στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 19 ετών καταγράφονται κατά μέσον όρο 16 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, με τα πιο συχνά τον καρκίνο του θυρεοειδούς 32%, τα λεμφώματα Hodgkin's 14% και τα μη Hodgkin’s λεμφώματα 10%.
«Παρά τις προκλήσεις, είμαστε ευλογημένοι στον τόπο μας να έχουμε την Παιδοογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου που αποτελεί ένα κέντρο αριστείας, ένα πρότυπο κέντρο με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρέχοντας ολοκληρωμένη φροντίδα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Οι εγκαταστάσεις του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι πλήρως εξοπλισμένες για να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών, προσφέροντας χώρους για παιχνίδι και διδασκαλία, ενώ, παράλληλα, παρέχουν διευκολύνσεις για τους γονείς, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. Επιπλέον, πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε την ανέγερση ενός πρότυπου Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Κλεάνθους – αύριο σε μια σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες - και θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να ευχαριστήσω δημόσια τον Κώστα Κλεάνθους, που μέσα από την πρωτοβουλία του, που δεν είναι η μοναδική, θα δοθεί μια νέα δυναμική, ενισχύοντας περαιτέρω τη φροντίδα των παιδιών με καρκίνο στην Κύπρο», ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Προσέθεσε ότι την ίδια στιγμή, πέραν των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Κύπρο, μέσω του προγράμματος οικονομικής στήριξης της πολιτείας, εξασφαλίζεται, εκεί που απαιτείται, η άμεση μεταφορά περιστατικών, που δεν μπορούν να τύχουν θεραπείας στην Κύπρο, σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, για την παροχή ειδικών θεραπειών και εξετάσεων.
Συμπλήρωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο, ικανοποιήθηκε πρόσφατα και το απολύτως αιτιολογημένο, όπως είπε, αίτημα για οικονομική στήριξη των συνοδών των παιδιών, όπως και άλλων ασθενών, που αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία.
«Μέσα από τέτοιες αποφάσεις και πολλές άλλες που αφορούν τον τομέα της Υγείας - έχω πει πολλές φορές ότι ένα κράτος κρίνεται πρωτίστως από τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, έχουμε υποχρέωσή στους τομείς αυτούς να προσφέρουμε στα παιδιά μας και σε όλους τους πολίτες του τόπου όπου και αν βρίσκονται, και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση είτε σε θέματα υγείας είτε παιδείας - θέλουμε να δείξουμε στην πράξη τη σημασία που προσδίδουμε στον τομέα της Υγείας, στηρίζοντας έμπρακτα τις οικογένειες και στέλνοντας το μήνυμα ότι η πολιτεία, το κράτος, είναι δίπλα στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται», υπογράμμισε επί του θέματος.
Ακολούθως, εξέφρασε εκ μέρους της Πολιτείας τη βαθιά μου εκτίμηση και σεβασμό προς όσους «εργάζονται ακούραστα για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου», αλλά και προς τις οικογένειες «που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια τέτοια πρόκληση».
Αναφερόμενος στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα στην «Ελπίδα» για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, είπε ότι παραμένει «φάρος φωτεινός για εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες που ταλαιπωρούνται», προσθέτοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η δράση της «Ελπίδας» ξεκινά από μια μικρή χώρα και εκτείνεται και στο εξωτερικό, «και αυτό μας κάνει διπλά περήφανους».
Συνεχάρη επίσης τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Ελπίδα», παιδίατρο Λοΐζο Λοΐζου, «για την πολύχρονη προσφορά του, την αφοσίωση και το ήθος του».
«Για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο γιατρός είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές στο εξωτερικό. Ως παιδοoγκολόγος και παιδοαιματολόγος, ο γιατρός Λοΐζου βίωσε αμέτρητα περιστατικά πόνου, ήταν παρών σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις και συνθήκες και η πολυεπίπεδη δράση του, όχι μόνο μας κάνει περήφανους, αλλά μας θυμίζει ότι το πολυτιμότερο βάλσαμο είναι φτιαγμένο από αγάπη και ανθρωπιά που κουβαλάτε εσείς γιατρέ», συμπλήρωσε.
«Εξάλλου, η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να φέρουμε την ελπίδα σε όλους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Ας συνεχίσουμε, με αφορμή και το σημερινό συνέδριο, αυτή τη συλλογική προσπάθεια, σε δύσκολες διεθνείς συνθήκες - θεωρώ θα υπάρξουν περισσότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει διεθνώς ο τομέας της Υγείας, αλλά οφείλουμε όλοι εμείς που πραγματικά πιστεύουμε σε αυτό το αγαθό να συνεχίσουμε τη συλλογική προσπάθεια - την πεποίθηση ότι κάθε βήμα, κάθε προσπάθεια μάς φέρνει πιο κοντά στη θεραπεία και στη βελτίωση των συνθηκών υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως», ανέφερε κλείνοντας.
«Γιατί αν είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας, που έχει και μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες, είναι ότι δεν κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά όταν σε πολύ λίγα μίλια από τη χώρα μας άλλα παιδιά δεν έχουν αυτές τις ευκαιρίες. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Ας παραμείνουμε όλοι αφοσιωμένοι στον κοινό μας στόχο για ένα μέλλον με περισσότερη υγεία και ελπίδα για τα παιδιά μας. Εξάλλου, η κάθε πολιτεία, το κάθε κράτος, αλλά και η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της κρίνεται καθημερινά από τις πολιτικές που εφαρμόζει σε δύο τομείς, στην Υγεία και στην Παιδεία», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Στη δική της ομιλία, η πρώην Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή τη γεωγραφική τους θέση, έχουν την ευκαιρία να λάβουν έγκαιρη, αποτελεσματική και κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη για τον καρκίνο.
«Ο καρκίνος παραμένει σήμερα η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους. Σήμερα, η πιθανότητα επιβίωσης από τη διάγνωση παιδικού καρκίνου εξαρτάται από τη χώρα στην οποία ζει το παιδί, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης σε χώρες με υψηλά εισοδήματα», συνέχισε η ίδια.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο για να μειώσουμε τις ανισότητες και να γεφυρώσουμε το χάσμα, σημειώνοντας ότι από την άποψη αυτή η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική «γιατί φέρνει όλους τους ενδιαφερόμενους μαζί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».
«Η προώθηση της ισότητας για τα παιδιά με καρκίνο σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε σε κάθε παιδί την ίδια ευκαιρία για επιβίωση και ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που το περιβάλλουν. Μέσω του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου θέτουμε τον παιδικό καρκίνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μέσω δράσεων πολιτικής, ερευνητικών προσπαθειών, χρηματοδότησης για την πρόληψη, την ηλεκτρονική ανίχνευση ή διάγνωση και θεραπεία, την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο και των επιζώντων, και όλα αυτά αποτελούν πυλώνες μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ένωσης υγείας», τόνισε.
Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά με καρκίνο έχουν ίση πρόσβαση στη θεραπεία και οικονομική ισότητα. «Οι οικογένειες των παιδιών με καρκίνο δεν πρέπει να χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ ιατρικής περίθαλψης και οικονομικής σταθερότητας, ενώ ίση προσοχή πρέπει να δοθεί στην ψυχική υγεία των παιδιών αυτών. Η συναισθηματική ευημερία συχνά παραβλέπεται, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της φροντίδας και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον παιδικό καρκίνο και η εξάλειψη του στίγματος είναι σημαντική», συμπλήρωσε.
«Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, μια ημέρα κατά την οποία όλοι πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες και τις φωνές μας σε παγκόσμιο επίπεδο, μια ημέρα κατά την οποία θα τιμήσουμε όλα τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο και τις οικογένειές τους, μιλώντας για την κάλυψη των κενών φροντίδας, την ευαισθητοποίηση και την εξασφάλιση για κάθε παιδί και έφηβο ενός λαμπρού και χωρίς καρκίνο μέλλοντος», κατέληξε.
Ακολούθησαν ομιλίες στο πλαίσιο του κυρίως προγράμματος του συνεδρίου, αρχής γενομένης από τον Καθηγητή Λοΐζο Λοΐζου, και στη συνέχεια από την Πρέσβειρα για την Παγκόσμια Υγεία της Γαλλίας Αν-Κλαιρ Αμπρού, τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας Μάριο Θεμιστοκλέους, την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας Σοφία Ζαχαράκη, εκπροσώπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων διεθνών οργανισμών.
Πηγή: ΚΥΠΕ