Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων, για τις εξελίξεις, με έμφαση στην προεργασία για τη διευρυμένη συνάντηση, στη Γενεύη.
Σε δηλώσεις, αμέσως μετά, οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν ότι, κατά τη συνεδρία, έγινε εμπεριστατωμένη ενημέρωση και κατέθεσαν εισηγήσεις και προτάσεις, για τις επόμενες κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Κοινή θέση ήταν ότι πρέπει να γίνει προσεκτική προεργασία και ότι, αυτή τη στιγμή, η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς μεταθέτει τη βάση των συνομιλιών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι εξελίξεις προσεγγίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και θα συνεχιστεί η ανάληψη πρωτοβουλιών για βοήθεια στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, ώστε να επαναληφθούν οι συνομιλίες.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Το Κυπριακό ίσως να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή από το 1974 και η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας ή μικροπολιτικής, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας την ελπίδα «όλοι να το συνειδητοποιούμε».
Μιλώντας μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στη 1:30 το μεσημέρι η Αννίτα Δημητρίου πρόσθεσε ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι η διάσωση της προοπτικής της λύσης και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο.
«Χρειάζεται στρατηγική, χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία με αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια», είπε. Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε, σε κάθε στιγμή της σημαντικής αυτής προσπάθειας αναλαμβάνει την εθνική του ευθύνη που αναλογεί στην παράταξη με τις θέσεις και τις εισηγήσεις τους.
Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσε το ΑΚΕΛ για το Κυπριακό αλλά και ενόψει Γενεύης τόσο για την άτυπη διευρυμένη διάσκεψη, όσο και για την επόμενη ημέρα αυτής, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η σημερινή συνεδρία του Εθνικού είχε τον χαρακτήρα της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με την επικείμενη διευρυμένη άτυπη συνάντηση στην Γενεύη.
Το ΑΚΕΛ κατέθεσε με συγκεκριμένο τρόπο τις εκτιμήσεις, απόψεις και προτάσεις του για το πώς πρέπει να χειριστούμε τα πράγματα ενόψει της Γενεύης, πρόσθεσε.
«Ενόψει του γεγονότος ότι η Τουρκία κι η τ/κ ηγεσία επίσημα έχουν μετακινηθεί από την συμφωνημένη βάση λύσης στη λύση δύο κρατών, το γεγονός ότι εδώ και περισσότερο από 7 χρόνια έχουμε αδιέξοδο στο Κυπριακό, ότι διάφορες ‘ιδέες’ κυκλοφορούν σε κύκλους του διεθνούς παράγοντα αναφορικά με την λύση του Κυπριακού, είναι επιτακτικό η ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίζει ότι η θέση της είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπηκαν το 2017, διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο και να μεταφέρει την ετοιμότητα της για διαπραγμάτευση στο πλαίσιο Γκουτέρες και των εκρεμμούντων ζητημάτων», είπε.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός «ενόψει της Γενεύης για την Γενεύη», καθώς επίσης και για την επόμενη ημέρα της Γενεύης. Το ΑΚΕΛ πρότεινε κι εδώ κάποιες συγκεκριμένες ιδέες, ανέφερε κι εξέφρασε την πρόθεση να τις συγκεκριμενοποιήσουν ακόμη περισσότερο, εάν κι εφόσον αυτό ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος απ’ όσα άκουσε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. «Δεν θα βιαστώ να μεταφέρω αυτά τα πράγματα, νομίζω δεν είναι και της ώρας. Σημασία έχει όμως πάντοτε όταν η ε/κ πλευρά καταθέτει σκέψεις, ιδέες, προτάσεις προς το διεθνή παράγοντα, αυτός που πρέπει να είναι ικανοποιημένος είναι ο διεθνής παράγοντας». Γιατί, εξήγησε, ο διεθνής παράγοντας θα κινήσει τελικά τα πράγματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Σημασία έχει, πρόσθεσε πώς κι εμείς χειριζόμαστε τα πράγματα για να πείθουμε για την βούλησή μας αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για εμπλοκή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Ως θετικό σημείωσε το γεγονός ότι υπάρχει μια κινητικότητα στο Κυπριακό μετά από μία στασιμότητα, ενός παρατεταμένου αδιεξόδου πολλών χρόνων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας πως δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε πως βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή κι έχουμε μπροστά μας ένα ιδιαίτερα δύσκολο σκηνικό.
Μιλώντας μετά την πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η Τουρκία παρουσιάζεται αρνητική επί της ουσίας και προβάλλει κάθε μορφής προσκόμματα όσον αφορά τη συνέχιση της παρούσας διαδικασίας.
«Παρά όμως αυτή την αρνητική στάση της Τουρκίας θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του ΠτΔ έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια πολυμερή διάσκεψη, η οποία – όπως ευχόμαστε – θα αποφασίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.
Παρά την άρνηση της Τουρκίας, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες, γιατί το αδιέξοδο πρώτα και κύρια βολεύει τις επιδιώξεις της Τουρκίας. «Κι οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η βάση των διαπραγματεύσεων, θα παρεκκλίνει με οποιονδήποτε τρόπο από το συμφωνημένο πλαίσιο που έχουν καθορίσει τα ψηφίσματα των ΗΕ» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά την δική μας πλευρά, οι δικές μας επιδιώξεις θα πρέπει να εδράζονται και να βασίζονται πάνω στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, κατέληξε.
Δήλωση Προέδρου ΕΛΑΜ, Χ. Χρίστου, μετά το Εθνικό Συμβούλιο
Είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Εθνικό μας ζήτημα και από την πλευρά μας να καταθέσουμε ακόμα μια φορά τις δικές μας εισηγήσεις, απόψεις, αλλά και πολιτικές θέσεις.
Θεωρούμε πως η επικείμενη πολυμερής συνάντηση στη Γενεύη, δεν είναι κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στο Εθνικό μας θέμα και από την πλευρά μας, σημειώνουμε ότι αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, έχουμε τη θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να πάει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Είναι όντως διαφορετικές οι σημερινές συνθήκες, ιδιαίτερα οι διεθνείς συγκυρίες. Το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη γύρω περιοχή, αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, πράγματα τα οποία πρέπει να δούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη το πως επηρεάζουν και την εξέλιξη του κυπριακού θέματος.
Ως ΕΛΑΜ έχουμε γνωστές και πάγιες θέσεις για το Κυπριακό, τις οποίες μεταφέραμε ακόμα μια φορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι πολύ σημαντικό να μην περιοριστεί το όλο ζήτημα γύρω από τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, γιατί το μόνο που έχουμε καταφέρει σήμερα είναι να ενισχύσουμε σημαντικά την οικονομία των Κατεχομένων. Πέραν τούτο δεν έχουν βοηθήσει καθόλου ή έστω να έρθουμε πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος.
Η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης λόγω της αμφιλεγόμενη και ασταθή στάση του κατοχικού καθεστώτος και της εμπειρίας του παρελθόντος, «δεν προοιωνίζει θετική εξέλιξη», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ έχει εκφράσει την διαφωνία της οι συνομιλίες να συνεχιστούν εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και στη βάση του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Γιατί στο Κραν Μοντανά, πρόσθεσε, πρέπει να κατανοήσουμε ακόμη μια φορά, ότι η αποτυχία ήταν αποτέλεσμα της αρνητικής στάσης της Τουρκίας να αποδεχθεί τη θέση «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις», παρά τις πολλαπλές και σε ορισμένες σημεία επικίνδυνες υποχωρήσεις που έκανε η δική μας πλευρά με στόχο την εξεύρεση λύσης.
Το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συνομιλιών, καθότι τα περισσότερα από τα σημεία του βρίσκονται εκτός των αποφάσεων του Οργανισμού και του Καταστατικού Χάρτη, συνέχισε.
Η ΕΔΕΚ, είπε, θεωρεί ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα δικοινοτικό πρόβλημα δεν είναι αντιπαράθεση ανάμεσα σε ε/κ κα Τ/κ. «Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού. Κι ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η διαδικασία η οποία πρέπει να γίνει είναι να απαιτήσουμε την υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ του ΟΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΣΑ και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής».
Κι εφόσον εκεί καταλήξουμε, συνέχισε, Ε/κ και Τ/κ, ΗΕ και ΕΕ, να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε το πολιτειακό σύστημα στη βάση μιας δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης που να κατοχυρώνει τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πολιτών και τις τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ.
Είναι λογικό, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, από την στιγμή που δεν μπορούμε να επιβάλουμε μια λειτουργική και δημοκρατική λύση, εκτιμά ότι προσεκτικά πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα «για ν’ αποφύγουμε μια κακή λύση. Γιατί η μη λύση είναι λογικό ότι δεν είναι λύση, αλλά η κακή λύση είναι χειρότερο. Είναι ενδεχομένως διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι το πιο ισχυρό πολιτικό και διπλωματικό όπλο που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή».
Πρέπει να υπάρξει μια σωστή προεργασία όλη αυτή την περίοδο, να ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και την ίδια ώρα να μπορούμε να σταθμίσουμε σωστά και ποια θα είναι η τελική τουρκική πολιτική, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δώσουμε το μήνυμα ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ μιλούσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό.
Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων ενημερώθηκαν εμπεριστατωμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με όλες τις επαφές, τις διαβουλεύσεις και εν γένει τις συζητήσεις γύρω από το εθνικό θέμα.
«Είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις σκέψεις, τις απόψεις μας. Ως Δημοκρατική Παράταξη καταθέσαμε μια σειρά από εκτιμήσεις. Θέση μας είναι ότι μετά από πολλά χρόνια απραξίας, αδιεξόδου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οφείλουμε να πιστωθεί στον Πρόεδρο Δημοκρατίας όλη αυτή την περίοδο οι προσπάθειες που οδηγούν στις διευρυμένες συνομιλίες του Μαρτίου», σημείωσε.
Ο κ. Καρογιάν προσέθεσε πως η κατάσταση σίγουρα δεν είναι ειδυλλιακή και πως είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες, να τεκταίνονται διάφορα πράγματα από το διεθνή παράγοντα, ενώ είναι επίσης ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κινήσεις από διάφορους παίκτες που θέλουν να διατυπώσουν κάποιες ιδιαίτερες προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι.
«Εκείνο όμως που πρέπει να πω ότι εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας, να είμαστε ευέλικτοι στους χειρισμούς μας, θα πρέπει να σταθμίσουμε σωστά το γεωπολιτικό παιχνίδι, το οποίο διαμορφώνεται καθημερινώς χωρίς να υπάρχουν οι σταθερές ακόμη», συμπλήρωσε.
Σημείωσε περαιτέρω ότι υπάρχει ένας νέος Πρόεδρος της Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη σχέση που θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπάρχουν διάφορες ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και ξεκινά ενδεχομένως ένας διάλογος Ηνωμένων Πολιτειών-Ρωσίας σε ό,τι αφορά το ουκρανικό.
«Όλα αυτά λοιπόν δεν αφήνουν ανέπαφο το Κυπριακό που είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου γεωπολιτικού παιχνιδιού. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν μια από τις εισηγήσεις μας προς τον Πρόεδρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια σωστή προεργασία όλη αυτή την περίοδο, να ελαχιστοποιηθούν οι όποιοι κίνδυνοι ενδεχομένως να μπουν στην πορεία στον δρόμο μας και την ίδια ώρα να μπορούμε να σταθμίσουμε σωστά και ποια θα είναι η τελική τουρκική πολιτική», ανέφερε ο κ. Καρογιάν.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και την τουρκική παίζεται το παιχνίδι του «καλού και του κακού αστυνομικού», καθώς άλλα μηνύματα φεύγουν από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και ενδεχομένως κάποια άλλα μηνύματα φεύγουν από την Τουρκία, με μόνο ζητούμενο, όπως σημείωσε, ότι «η Τουρκία δεν θέλει να παρουσιάζεται στον διεθνή παράγοντα ως η χώρα που θέλει να δημιουργεί προβλήματα γιατί έχει να σταθμίσει και να υπολογίσει και να κινηθεί σε πολλά γεωπολιτικά ταμπλό».
«Για αυτόν τον λόγο λοιπόν έκανα και μια έκκληση στο Εθνικό Συμβούλιο, ανεξαρτήτως των όποιων ιδιαίτερων προσεγγίσεων έχουμε όλοι εμείς. Οφείλουμε μονιασμένοι στη βάση κοινών θέσεων, κοινών στοχεύσεων και κοινών αρχών που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, γιατί δεν υπάρχει δυστυχώς άλλος τρόπος να υπάρξει απελευθέρωση και επανένωση πέρα από τις συνομιλίες», είπε.
Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, ανέφερε καταληκτικά, «ας βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις θέσεις μας, τις εισηγήσεις μας, τις προτάσεις μας, και ας δώσουμε το μήνυμα ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε».
Την ανάγκη να δοθούν στα κόμματα οι μέχρι τώρα συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις ώστε να αξιολογηθεί η συμβατότητα της επιδιωκόμενης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο επανέλαβε το Κίνημα Οικολόγων κατά τη σημερινή σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το τέλος ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Τσιμίλλης.
Συμπλήρωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε τη δυνατότητα αυτής της πρόσβασης και ότι από Δευτέρα θα αρχίσει μελέτη και επ’ αυτού του θέματος.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιμίλλη, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες από την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πολύ αναλυτικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου.
«Υπάρχει κινητικότητα και πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι οφείλεται εν πολλοίς στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης όλους αυτούς τους μήνες, μια κινητικότητα η οποία ανεξάρτητα αν έχει ευοδωθεί η προσπάθεια για νέα οδοφράγματα με τις όποιες επιφυλάξεις, φτάνουμε προσεχώς στη Γενεύη. Η αισιοδοξία δεν είναι ιδιαίτερη, ακριβώς όμως αναζητήσαμε τρόπους ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία, και ποια θα ήταν αυτή, να βελτιστοποιηθεί το κλίμα», σημείωσε στη συνέχεια.
Προσέθεσε πως καταγράφονται προσπάθειες κάποιων κύκλων να ενθαρρύνουν να μοιραστεί η απόσταση ανάμεσα στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τα δύο κράτη, σημειώνοντας πως ενώ ο στόχος είναι το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει τη ΔΔΟ, το Κίνημα Οικολόγων επανέλαβε για μια φορά ακόμα την ανάγκη να δοθούν στα κόμματα οι συγκλίσεις ώστε να αξιολογηθεί η συμβατότητα της επιδιωκόμενης στο πλαίσιο των ΗΕ λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Συμπλήρωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε τη δυνατότητα αυτής της πρόσβασης και ότι από Δευτέρα θα αρχίσει μελέτη και επ’ αυτού του θέματος.
Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα και το χάσμα στο θέμα των οδοφραγμάτων, εκφράζοντας την ελπίδα να γεφυρωθεί, ίσως ως πιο εύκολο ζήτημα, ενώ την ίδια ώρα το Κίνημα Οικολόγων έθεσε και ένα θέμα το οποίο, όπως είπε, δεν χωρούσε στις τρεισήμισι ώρες της συνεδρίας, «το τι σημαίνει στρατηγικός εταίρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εποχή Τραμπ, μετά τις εξαγγελίες πέρα από Παναμά, Καναδά και Γροιλανδία, που φτάνουμε στη “Ριβιέρα”, στην κατεστραμμένη, και με την αμερικανική στήριξη επίθεση του Ισραήλ, στη Γάζα».
«Αυτά λοιπόν σηματοδοτούν ένα πλαίσιο για τους επόμενους μήνες, από το οποίο πολλές είναι οι προσπάθειες και της κυβέρνησης και του Προέδρου και βεβαίως των όποιων μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε.
*Η είδηση ανανεώνεται
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Εξήγγειλε έργα €122 εκ. στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου (ΠΙΝΑΚΑΣ)