Αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για παροχή της δυνατότητας σε γυναίκες να κατατάσσονται εθελοντικά στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ), υλοποιείται αριθμός δράσεων, με στόχο τη δημιουργία έμφυλου περιβάλλοντος στην Εθνική Φρουρά και στο Υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, οι εν λόγω δράσεις, οι οποίες αναλαμβάνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και άλλους φορείς, περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, στην ενότητα «Φύλο και Άμυνα», ή σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από το Ψήφισμα 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» (2000) του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι δράσεις που υλοποιούνται
Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, το Υπουργείο Άμυνας διενεργεί έρευνα, μέσω της οποίας χαρτογραφούνται οι ανάγκες, οι γνώσεις και οι δεξιότητες ανδρών και γυναικών που εργάζονται στο Υπουργείο Άμυνας και στην Εθνική Φρουρά. «Ζητούμενο είναι ο εντοπισμός των πιθανών δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες στην Εθνική Φρουρά και στο Υπουργείο Άμυνας, με στόχο να ληφθούν τα αναγκαία και κατάλληλα διορθωτικά μέτρα ώστε το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά να καταστούν ένα πιο έμφυλο περιβάλλον», σημειώνεται.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, έχει ολοκληρώσει ενημερωτικές συναντήσεις με το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί η ενημέρωση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Προστίθεται ότι, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Φύλο και Άμυνα» της Εθνικής Στρατηγικής και με την ευκαιρία της 25ης επετείου της υιοθέτησης του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», προγραμματίζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας, σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.
Το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων προχώρησε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, στην έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας για το προσωπικό που υπηρετεί σε στρατιωτικές και πολιτικές αποστολές. Ο κώδικας διατέθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Πολιτική Άμυνα και σε άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Επισημαίνεται ότι στον οδηγό καταγράφονται οι υποχρεώσεις του προσωπικού καθώς και πληροφορίες και πρακτικές οδηγίες με σκοπό τη διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών που υπηρετούν στο στράτευμα, στο διπλωματικό σώμα, στην Αστυνομία, στην Πολιτική Άμυνα και σε άλλες συναφείς υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ειρηνευτικών διαδικασιών και περιόδων οικοδόμησης και διατήρησης της ειρήνης. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο οδηγός αποτελεί ένα κατευθυντήριο έγγραφο για το προσωπικό που διαχειρίζεται εγχώρια τη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, έχοντας με αυτόν τον τρόπο άμεση πρόσβαση σε άντρες και γυναίκες που πιθανόν να υπήρξαν θύματα βίας, διακίνησης/εμπορίας προσώπων, σεξουαλικής ή οποιασδήποτε άλλης εκμετάλλευσης, παρενόχλησης ή κακομεταχείρισης.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» για την εφαρμογή του Ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών 1325, διοργανώθηκαν εκπαιδεύσεις σε λειτουργούς πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένου και προσωπικού από το Υπουργείο Άμυνας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε θέματα φύλου και ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Το Στρατιωτικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων, το οποίο ιδρύθηκε το 2019, αποτελείται σήμερα από τέσσερεις γυναίκες και δύο άνδρες, όλοι/ες αξιωματικοί του Στρατού της Δημοκρατίας, αναφέρεται.
Αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι η υποστήριξη της ισότητας των φύλων και προώθηση πολιτικών για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε όλα τα επίπεδα του στρατού, η διασφάλιση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις δράσεις του στρατού, καθώς και η ενθάρρυνση των μελών του στρατού να υποστηρίζουν τις δραστηριότητες του Συμβουλίου και να αναφέρουν θέματα ισότητας των φύλων.
Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου, συμπληρώνεται, εμπίπτουν και η ενημέρωση του προσωπικού του στρατού σχετικά με τον αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων και στα δύο φύλα και η έμφαση στην αξία της συμμετοχής των γυναικών στην επίλυση συγκρούσεων και στη λήψη αποφάσεων, καθώς και η διοργάνωση διαλέξεων σε στρατιωτικά σχολεία που διοργανώνει το ΓΕΕΦ για την ισότητα των φύλων.
Σημειώνεται ότι στο Υπουργείο Άμυνας συστάθηκε τριμελής Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, αποτελούμενη από δύο γυναίκες και έναν άνδρα, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για τον καθορισμό των στρατηγικών στόχων, καθώς και για υλοποίηση άλλων δράσεων που άπτονται της ισότητας των φύλων.
Η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, διαμόρφωσε ασύγχρονο ενημερωτικό/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διαθέσιμο για το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ως προς τη φιλοσοφία και τους σκοπούς του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια».