Το νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου είναι προς όφελος των ίδιων των εκπαιδευτικών, με πλήρη σεβασμό στους εκπαιδευτικούς, με πλήρη σεβασμό στις διαδικασίες που ήδη γίνονται στο θέμα της αξιολόγησης που προτείνουν, είπε, σε σημερινές της δηλώσεις, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου.
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα νέο σύγχρονο σύστημα, το οποίο δεν θα αλλάξει άρδην τα πράγματα, αλλά θα δώσει ευκαιρίες για να γίνεται με αξιοκρατία η αξιολόγηση, με διαφάνεια, να εδράζεται σε επιστημονικά κριτήρια.
Ερωτηθείσα για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «χθες όπως είχαμε πει από την αρχή της διαδικασίας, από τον Σεπτέμβριο, ήταν η μέρα που δώσαμε σε όλους τους συνεργάτες μας, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους γονείς, τους οργανωμένους μαθητές το αποτέλεσμα του διαλόγου, της Α’ φάσης του διαλόγου, άρα την προκαταρκτική πρόταση του Υπουργείου μας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου».
Εδώ και 50 σχεδόν χρόνια έχουμε το ίδιο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, δήλωσε και τόνισε ότι «αυτό είναι σοβαρή στρέβλωση».
Διαβάστε επίσης: Τι αναφέρουν οργανώσεις για πρόταση ΥΠΑΝ για αξιολογήσεις - «Περίοδος μελέτης»
Το νέο σύστημα είναι, εξήγησε μια βασική δράση μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αλλά, συνέχισε, «και μια ανάγκη της κοινωνίας να έχουμε εκσυγχρονισμό του σχολείου και μέσα από αυτό το πυλώνα δεν μπορούμε να αλλάζουμε όλα τα άλλα, να εκσυγχρονίζουμε αναλυτικά προγράμματα, μεθόδους διδασκαλίας, να βάζουμε τεχνολογίες στα σχολεία και να μην αγγίζουμε αυτό το θέμα».
Είναι, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, προς όφελος των ίδιων των εκπαιδευτικών με πλήρη σεβασμό στους εκπαιδευτικούς, με πλήρη σεβασμό στις διαδικασίες «που ήδη γίνονται στο θέμα της αξιολόγησης που προτείνουμε».
«Ένα νέο σύγχρονο σύστημα το οποίο δεν θα αλλάξει άρδην τα πράγματα αλλά θα δώσει ευκαιρίες για να γίνεται με αξιοκρατία η αξιολόγηση, με διαφάνεια, να εδράζεται σε επιστημονικά κριτήρια, γιατί ξέρετε σε αυτό το θέμα δεν ανακαλύπτουμε εμείς τον τροχό, υπάρχει διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία και εκεί είναι που στηριζόμαστε, και στην παιδαγωγική επιστήμη φυσικά», σημείωσε.
Άρα, είπε η κ. Μιχαηλίδου, αυτό που αναμένουν είναι τις επόμενες μέρες να έρθουν κοντά τους ξανά οι συνεργάτες τους, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κυρίως, να συζητήσουν και τα θέματα της χρηματοοικονομικής πτυχής της συγκεκριμένης πρότασης ώστε να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και να τοποθετηθούν.
«Ο στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να μπορέσουμε να πάμε επιτέλους ένα βήμα πάρα κάτω. Έχει εδώ και 50 χρόνια που συζητούμε τα ίδια πράγματα και διερωτόμαστε γιατί δεν έχουμε βελτίωση στο εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί δεν προχωρούμε πιο γρήγορα. Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να καταλήξει επιτέλους κάτι στην Βουλή, να ψηφιστεί και σταδιακά να εφαρμοστεί. Δεν μιλάμε για μια άμεση εφαρμογή. Και συμφωνία πλήρης να επέλθει η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων», συμπλήρωσε.
Διαρροή της πρότασης πριν την παρουσίαση
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις για τη διαρροή της πρότασης πριν την παρουσίαση, αλλά και τον διορισμό ερευνώντα λειτουργού, που ζήτησε η ΟΕΛΜΕΚ, η κ. Μιχαηλίδου είπε πως θεωρεί υπερβολική αυτή την αντίδραση.
«Αυτό που διάβασα τουλάχιστον εγώ ήταν ένα κομμάτι που μπορούσε άνετα να το πάρει κάποιος και από τις δηλώσεις μου τον τελευταίο καιρό και από τι έβγαινε στον Τύπο. Σίγουρα δεν ήταν η πρόταση», ανέφερε.
Την ολοκληρωμένη πρόταση, συνέχισε η Υπουργός, την έχουν ήδη αναρτήσει.
«Αυτή ήταν η πρόθεση μας, ακριβώς για να αποφύγουμε τέτοιου είδους παρερμηνείες, αποσπασματικές ερμηνείες, αναρτήσεις, σχόλια. Αναρτήσαμε όλη την πρόταση, καθώς και την παρουσίαση τη συνοπτική της πρότασης μας για να μπορεί ο κάθε εκπαιδευτικός, η κάθε εκπαιδευτικός να ενημερωθεί σωστά, για να μπορεί ο κάθε γονιός, ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαβάσει ακριβώς τι προτείνουμε. Αυτά που προτείνουμε και το κείμενο, όπως θα δείτε, είναι πάρα πολύ απλό, συνοπτικό για αυτό ακριβώς τον λόγο, αποφύγαμε τα πολύπλοκα και περίπλοκα σχήματα προηγούμενων προτάσεων, έτσι ώστε να έχουμε ένα απλό και πρακτικό σύστημα αξιολόγησης», συμπλήρωσε.
Αγγλόγλωσσα προγράμματα
Κληθείσα να σχολιάσει την κοινή ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ, των οργανωμένων γονιών και της ΠΣΕΜ για τα αγγλόγλωσσα προγράμματα, η κ. Μιχαηλίδου επανέλαβε την θέση της Κυβέρνησης, τη θέση του Υπουργείου Παιδείας, λέγοντας ότι η πρόθεση τους για διεθνοποίηση της ανώτερης εκπαίδευσης, δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο σχολείο και κυρίως με τον κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα.
«Είναι απλά ένα άλλος τρόπος να δώσουμε ευκαιρία και σε ξένους φοιτητές αλλά και στα δικά μας παιδιά, χωρίς περιορισμούς, να παρακολουθήσουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και στα δημόσια μας πανεπιστήμια, χωρίς να εμποδίζεται και χωρίς να σχετίζεται καθόλου με την εισαγωγή με παγκύπριες. Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, για να σπουδάσουμε δωρεάν στα πανεπιστήμια του τόπου μας ένας τρόπος υπάρχει για να μπούμε, οι Παγκύπριες, και αυτό το διασφαλίζουμε», πρόσθεσε.
Συνεπώς, είπε η κ. Μιχαηλίδου, «εδώ είμαστε πρώτοι εμείς για να προστατεύουμε το δημόσιο σχολείο και την ελληνική γλώσσα με πολλές άλλες δράσεις τις οποίες κοινοποιούμε και για τις οποίες εργαζόμαστε».
«Εάν πραγματικά μας ενδιαφέρει το δημόσιο σχολείο θα πάμε ένα βήμα μπροστά , να δώσουμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, να μείνουν και στον τόπο τους να σπουδάσουν ή να δώσουμε ευκαιρίες για να έρθουν και ξένοι φοιτητές», συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης: Στόχος εμπρηστών Λύκειο στη Λεμεσό-Έσπασαν τζάμια και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα
Εμπρησμοί στα σχολεία
Σε ερώτηση για τους εμπρησμούς στα σχολεία με πρόσφατο τη χθεσινή πυρκαγιά σε Λύκειο στο Κολόσσι, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το θέμα αυτό δεν λύνεται εύκολα.
«Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αφορά και την οικογένεια πρωτίστως αλλά και πολλούς άλλους φορείς. Το σχολείο κάνει πάρα πολλά πέραν από τις διακηρύξεις, στην πράξη έχουν αναλάβει εκπαιδευτικοί, έχουμε κάνει ομάδες στα σχολεία, κάνουμε επιμόρφωση, κάνουμε σεμινάρια και εργαστήρια με τους ίδιους τους μαθητές. Είναι πολύ σημαντικό για μας να περάσει και το μήνυμα ότι πρέπει να υπάρχουν τιμωρητικά μέτρα, δηλαδή εκεί και όπου έχουμε τους ενόχους, εκείνοι να αναλαμβάνουν και την ευθύνη, έτσι ώστε να δίνονται τα σωστά μηνύματα σε όλους», πρόσθεσε.
Η Υπουργός Παιδείας είπε ότι δουλεύουν σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία, με την Αστυνομία, με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας να ενεργοποιηθούν και οι πρόνοιες όπως είπα για τα τιμωρητικά μέτρα, μια καλή δράση στην οποία προχωρούμε είναι και η εγκατάσταση καμερών , αλλά και οι φύλακες ασφαλείας, για τους οποίους έχουμε κάνει άλματα τα τελευταία δύο χρόνια. Σε όλα τα γυμνάσια σχεδόν έχουμε φρουρούς ασφαλείας και κάμερες εγκαθίσταται σταδιακά. Εξακολουθούμε εμείς ως σχολείο να ενδιαφερόμαστε για την αγωγή, για την πρόληψη, για αυτό και έχουμε βάλει πολλά προγράμματα στην προσχολική ηλικία», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ