Τη δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στους νέους και τις προοπτικές τους ανέδειξε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι το κράτος τους παρέχει τα εργαλεία για να γίνουν ακόμη πιο ενεργοί και παραγωγικοί πολίτες προς όφελος όλων, σε χαιρετισμό του στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο του Μεσογειακού Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών (MEDIMUN) που διοργάνωσε η Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία.
Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι υπέρμαχος της πολυμέρειας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία και σε άλλες πρωτοβουλίες για τους νέους που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως οι πλατφόρμες EKFRACY και Φωνή του Πολίτη, καθώς και στην απόφασή της να αποδώσει δικαίωμα ψήφου στους νέους από την ηλικία των 17 ετών.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος είπε ότι η παρουσία του στο συνέδριο αποτελεί αναγνώριση της νέας γενιάς, «μιας γενιάς που μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος».
Αναφερόμενος στο συνέδριο, είπε ότι από την ίδρυσή του, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα συνέδρια Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή της Μεσογείου, συγκεντρώνοντας πάνω από 350 μαθητές από 30 εθνικότητες κάθε χρόνο στην Κύπρο.
«Με την προώθηση της συζήτησης και την παροχή πρακτικής εμπειρίας σχετικά με τη διεθνή διπλωματία, το MEDIMUN αποτελεί παράδειγμα των αξιών της πολυμέρειας και της διπλωματίας, του υπερεθνικού διαλόγου και των διαπολιτισμικών συναντήσεων. Ταυτόχρονα, τοποθετεί την Κύπρο στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, ως γεφυροποιό μεταξύ διαφορετικών προοπτικών, προσδοκιών, αναγκών και επιθυμιών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι μέσω αυτών των προσπαθειών, «το MEDIMUN ενισχύει την κοινή μας δέσμευση για παγκόσμια συνεργασία, η οποία έχει καταστεί απαραίτητη σε μια εποχή βαθιών μετασχηματισμών και σοβαρών προκλήσεων».
«Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ακράδαντα ότι το φετινό θέμα του MEDIMUN, “Προσαρμογή στο αύριο που βλέπουμε σήμερα: Διπλωματία σε έναν διαιρεμένο κόσμο”, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Όπως γνωρίζετε καλά, ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από πλήθος προκλήσεων που απαιτούν επείγουσες απαντήσεις και συνεκτική συνεργασία», ανέφερε.
«Ο αριθμός των συγκρούσεων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κυρίαρχη απειλή της κλιματικής αλλαγής. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και απειλές, ενώ ταυτόχρονα, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα συχνά παραβλέπονται και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός αφήνει διχασμένο το διπλωματικό μας τοπίο», σημείωσε ο Πρόεδρος.
«Υπό το πρίσμα όλων αυτών, τα φετινά θέματα του MEDIMUN, όπως η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια, η περιβαλλοντική ανάπτυξη, η τεχνητή νοημοσύνη, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η έμφυλη βία, είναι τόσο επίκαιρα όσο και καίρια», είπε.
Και πρέπει επίσης να υπογραμμίσω, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «ότι αυτά τα θέματα, αυτές οι διεθνείς και ουσιαστικές προτεραιότητες, συμπλέουν επίσης με τον ρόλο της Κύπρου ως νεοεκλεγέντος μέλους, για πρώτη φορά στην ιστορία της, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2027. Ένας ρόλος τον οποίο αναλαμβάνουμε με υπερηφάνεια, στο πλαίσιο της κατ' αρχήν και συνεπούς προσπάθειας μας για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, στην περιοχή και παγκοσμίως».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πάντα και θα συνεχίσει να είναι υπέρμαχος της πολυμέρειας. Πρόκειται για μια δύσκολη και συλλογική προσπάθεια, η οποία είναι εφικτή μέσα από αταλάντευτη αποφασιστικότητα και κοινό σκοπό. Και για να επιτύχουμε αυτή την προσπάθεια, χρειαζόμαστε πρωτίστως τη νεολαία μας. Χρειαζόμαστε όλους εσάς. Με τις δράσεις σας μπορείτε να γίνετε πρωτοπόροι στην οικοδόμηση γεφυρών, στη δημιουργία συνεργειών, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ανάληψη δράσης για το κλίμα και στην προώθηση των προσπαθειών οικοδόμησης της ειρήνης για τη δημιουργία πιο δίκαιων, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών», επεσήμανε.
«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν συγκεντρωθήκαμε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να υιοθετήσουμε το Σύμφωνο για το Μέλλον, αναλάβαμε σαφή δέσμευση στη Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους που δεν έχουν έρθει ακόμα» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι το τρέχον έτος «μάς προσφέρει περαιτέρω ευκαιρίες να επιβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας προς τη νεολαία μας, καθώς τιμούμε δύο πολύ σημαντικά και πολύ σημαντικά ορόσημα».
Το πρώτο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είναι η 30η επέτειος του Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης για τη Νεολαία, το οποίο, όπως είπε, συνεχίζει να παρέχει ένα πλαίσιο για εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νεολαία, βελτιώνοντας την ευημερία της και ενισχύοντας το ρόλο και τη συμμετοχή της στα δημόσια πράγματα.
Η δεύτερη είναι η 10η επέτειος της απόφασης 2250 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «η οποία μας προτρέπει να διερευνήσουμε τρόπους για να δώσουμε στους νέους μεγαλύτερη φωνή στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών διαδικασιών και της επίλυσης των συγκρούσεων», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε επίσης ότι σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσει την πλήρη, ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή των νέων σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.
«Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για την αντιμετώπιση των προκλήσεων με τρόπο συντονισμένο, βασισμένο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμπερίληψη της διάστασης του φύλου», ανέφερε.
Η δέσμευση αυτή, πρόσθεσε, «διατυπώνεται με σαφήνεια στην Εθνική Στρατηγική μας για τη Νεολαία 2025-2030, η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη». «Μια στρατηγική που δίνει προτεραιότητα στην χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή όλων των νέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη και επικίνδυνη κατάσταση, εξασφαλίζοντας την ισότιμη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, στις πολιτικές απασχόλησης και στις πολιτιστικές δραστηριότητες», εξήγησε.
Έφερε ως παράδειγμα διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις με στόχο τη στήριξη των νέων και την ενίσχυση του ρόλου τους στην κοινωνία, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα «EKFRACY», ένα διαδραστικό ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει τη συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση πολιτικών, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία για συνεχή διάλογο με την εκτελεστική εξουσία, αλλά και για υποβολή δικών τους προτάσεων για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους και όχι μόνο.
Στο ίδιο πνεύμα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Φωνή του Πολίτη», ένα βασικό εργαλείο για τη συμμετοχική δημοκρατία που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου έτους, επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία με την Κυβέρνηση καθημερινά, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Κάρτα Πολιτισμού Νέων, που ξεκίνησε το 2023, αντιπροσωπεύει την ενεργό εμπλοκή και αλληλεπίδραση των νέων με τον πολιτισμό της χώρας, την πλούσια ιστορία του και το πεδίο της τέχνης.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης της εμπιστοσύνης του Κράτους προς τη νεολαία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τη συμμετοχή των πολιτών ηλικίας μόλις 17 ετών στις εκλογές και την αυτόματη εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, «μια απόφαση ορόσημο που απηχεί τη δέσμευσή μας προς εσάς, τα παιδιά μας, το μέλλον μας».
«Οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας αντιπροσωπεύουν την ισχυρή πολιτική μας δέσμευση, την πίστη μας σε εσάς και τις δυνατότητές σας, αλλά και την προσδοκία μας ότι αυτά τα εργαλεία θα σας βοηθήσουν να γίνετε ακόμη πιο ενεργοί και παραγωγικοί πολίτες προς όφελος όλων», σημείωσε.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενθάρρυνε τους νέους «να αγκαλιάσετε τους ρόλους σας ως γεφυροποιούς και φορείς καινοτομίας. Θέλω να σας ζητήσω να χρησιμοποιήσετε την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητά σας για να εμπνεύσετε όλους μας να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και επίμονοι στην επιδίωξη των στόχων των Ηνωμένων Εθνών - στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, ενός μέλλοντος όπου θα επικρατούν η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη και η ειρήνη. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στις προσπάθειές σας θα έχετε πάντα την πλήρη υποστήριξή μου».
Στον χαιρετισμό της, η Ανώτερη Διευθύντρια του MEDIMUN, Χριστίνα Παπαδοπούλου, δήλωσε ότι το συνέδριο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή προσομοίωση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά «μια αίθουσα διδασκαλίας πέρα από τους τοίχους, που διδάσκει την τέχνη της διαπραγμάτευσης, τη δύναμη της συνεργασίας και τη σημασία της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων».
Απευθυνόμενη στους συνέδρους, είπε ότι αποτελούν τις φωνές του μέλλοντος και ότι η αφοσίωσή τους στην κατανόηση των διεθνών σχέσεων και στην επίλυση προβλημάτων θα έχει αντίκτυπο με τρόπους που δεν μπορούν να φανταστούν.
«Σε έναν κόσμο γεμάτο πολέμους, συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, πείνα και εκτοπισμούς, εσείς μου δίνετε ελπίδα ότι ένας καλύτερος κόσμος βρίσκεται μπροστά μας», τόνισε, ευχαριστώντας όλους για το «πάθος, την αφοσίωση και την πίστη τους στη δύναμη της διπλωματίας και του διαλόγου».
Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στη Λευκωσία και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής με την τελετή λήξης.
Πηγή: ΚΥΠΕ