Το θέμα της εξασφάλισης ίσων ευκαιριών πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον αθλητισμό και ειδικότερα σε αθλητικές εγκαταστάσεις και διοργανώσεις συζητήθηκε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά τη συνεδρία της οποίας διαπιστώθηκαν κενά, καθώς και δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν προβληματισμοί σε σχέση με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα γήπεδα της Κύπρου και ειδικότερα στο νέο γήπεδο Λεμεσού, στο οποίο όπως διαπιστώθηκε -αν και είναι καινούργιο- εντούτοις διαπιστώνονται προβλήματα που συναντούνται και σε παλιότερα γήπεδα.

Τα μέλη της Επιτροπής έθεσαν ερωτήματα προς όλους τους εμπλεκόμενους, ζήτησαν πληροφορίες και σε επόμενη συνεδρία θα επανέλθουν να εξετάσουν εκ νέου το θέμα.

Αναφορικά με τα γήπεδα παγκύπρια, έγινε λόγος για ανεπαρκή προσβασιμότητα των σταδίων από τα άτομα με αναπηρίες, ιδίως όσων διακινούνται με τροχοκάθισμα, καθώς επίσης επισημάνθηκε η αδυναμία φιλοξενίας φιλάθλων με αναπηρία και στις δύο κερκίδες οπαδών με επακόλουθο άτομα με αναπηρίες να αναγκάζονται να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας.

Διαβάστε επίσης: Ιδού οι λίστες με τα οχήματα που ακινητοποιούνται λόγω φρένων και Takata

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, αναφέρθηκε στην ακαταλληλότητα των ειδικά διαμορφωμένων χώρων για τη φιλοξενία ατόμων με αναπηρίες, ενώ σημείωσε πως δεν είναι εγγυημένη η ασφάλειας των ατόμων με αναπηρίες σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού και ανάγκης εκκένωσης του γηπέδου.

Σε σχέση με το γήπεδο της Λεμεσού, είπε ότι στη κερκίδα των φιλοξενουμένων δεν υπάρχει πρόσβαση για τροχοκάθισμα, ενώ τόνισε την έλλειψη ανελκυστήρων.

Ανέφερε πως πριν να κτιστεί το νέο στάδιο της Λεμεσού πολύ έγκαιρα είχαν προσκομίσει στον ΚΟΑ το εγχειρίδιο της ΟΥΕΦΑ, για το πως σχεδιάζει προσβάσιμα γήπεδα, όχι μόνο για άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και για τυφλά και κωφά άτομα.

«Προφανώς κανένας δεν ασχολήθηκε και προφανώς ούτε είχαν ανησυχία ότι αν δεν το κάνουν σωστά θα είχαν πρόβλημα. Αυτό το γήπεδο έχει πάρει άδειες. Αν συμβεί ένα σοβαρό περιστατικό τα ΑΜΕΑ άτομα που είναι μέσα δεν θα μπορούν να φύγουν με την ταχύτητα που πρέπει. Αν συμβεί θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα», είπε.

Επιπλέον, για το γήπεδο στη Λάρνακα έψεξε το γεγονός ότι αντί για ράμπες τοποθετήθηκε αναβατόριο για να ανεβάζει τα τροχοκαθίσματα στις κερκίδες, λέγοντας πως είναι προβληματική η εγκατάστασή του και ότι όταν το είχαν επισημάνει οι αρμόδιοι «σφύριζαν αδιάφορα».

Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε ενώπιων των μελών της Επιτροπής στα πλείστα γήπεδα υπάρχει θέμα με τους χώρους υγιεινής των ΑΜΕΑ, ενώ σημειώθηκε πως δεν υπάρχει δυνατότητα ακουστικής μετάδοσης αγώνων για άτομα με οπτική αναπηρία.

Για την προσβασιμότητα στο νέο γήπεδο Λεμεσού, η Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Θέμις Ανθοπούλου, είπε ότι δεν είναι πλήρως προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία αν και είναι ένα νεοαναγειρόμενο στάδιο.

Είπε πως η ΚΥΣΟΑ θα αποταθεί στην Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα συλλογικά και όχι μεμονωμένα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρθηκε στη σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως τον περασμένο Μάη, με την οποία καλούσε τον ΚΟΑ και άλλους συναρμόδιους Οργανισμούς να έρθουν σε διάλογο με την ΚΥΣΟΑ. Σε ερώτηση προς την κ. Ανθοπούλου αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με την ΚΥΣΟΑ για διάλογο, η ίδια απάντησε αρνητικά.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε από την πλευρά της ότι υπάρχει θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο, σημειώνοντας πως το θέμα που εγείρεται είναι κατά πόσο χρειάζεται τροποποίηση ή είναι θέμα εφαρμογής του.

Επίσης, εκπρόσωπος από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως προέβη σε ανάλυση της σύμβασης του ΟΗΕ, λέγοντας πως υποχρεώνεται ξεκάθαρα ένα κράτος μέλος να δημιουργήσει τις συνθήκες και να λαμβάνει τέτοια μέτρα, έτσι ώστε να ενθαρρύνει και να προάγει τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία είτε είναι παιδιά, είτε είναι ενήλικες στο αθλητισμό ή στις διάφορες αθλητικές διοργανώσεις.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε το ευρωπαϊκό κεκτημένο προνοεί την ίση πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε αθλητικές διοργανώσεις, σημειώνοντας ότι «εν έτη 2025 στα στάδια μας υπάρχει έλλειψη θέσεων για άτομα σε τροχοκάθισμα, για τα οποία υπάρχει περιορισμένος αριθμός και συγκεκριμένες θέσεις πολλές φορές στην κερκίδα της αντίπαλης ομάδας».

«Υπάρχει έλλειψη ανελκυστήρων και χώρων υγιεινής και δεν υπάρχει δυνατότητα ακουστικής μετάδοσης αγώνων για άτομα με οπτική αναπηρία. Για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα άτομα με αναπηρία», ανέφερε.

Είπε πως τα θέματα αυτά «είναι μέγιστης σημασία» και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον ΚΟΑ, αλλά και τις άλλες αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης των αθλητών μέσω της Κυπριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής με την εποπτεία του ΚΟΑ.

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε πως η ευρωπαϊκή στρατηγική στοχεύει σε μια κοινωνία, όπου τα άτομα μπορούν να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, οδηγώντας τα σε μια πιο δίκαιη κοινωνία», για να προσθέσει πως «υπάρχει το διεθνές νομικό πλαίσιο, αλλά υπάρχει και το νομικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Εκείνο που είναι εμφανές είναι ότι μας αρέσει να φαινόμαστε, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από το φαίνεσθαι. Κτίσαμε ένα γήπεδο στη Λεμεσό, το οποίο στοίχησε γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ και δεν προβλέψαμε τα θέματα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες», είπε.

Εξάλλου, για το θέμα της συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες στο αθλητισμό γενικά και στο δικαίωμα του να αθλούνται, αλλά και στο δικαίωμα για πρωταθλητισμό, η κ. Ατταλίδου είπε πως «είναι εμφανές είναι ότι το κράτος δεν έχει αρκετά προγράμματα, ούτως ώστε παιδιά με αναπηρία, να μπορούν να αθλούνται».

«Υπάρχει ένα μεγάλο κενό, γιατί αν ένα παιδάκι στα πρώτα χρόνια της ζωής του, δεν του δοθεί μια ευκαιρία να δοκιμάσει κάποια αθλήματα δεν θα ξέρουμε ούτε τις ικανότητες τους, αλλά ούτε και τη προτίμηση του», είπε.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο σήμερα υπάρχουν γύρω στους 15 χιλιάδες ανθρώπους  με σοβαρές αναπηρίες και συνολικά 145 χιλιάδες άτομα, που αντιμετωπίζουν από ήπιες έως σοβαρές αναπηρίες.

Σημείωσε πως είναι υψηλό αυτό το ποσοστό και θα ανέμενε από την πολιτεία ότι πραγματικά θα οργανώσει, θα καταγράψει όλα τα προβλήματα για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να εξασφαλίζει την πραγματική ισότητα και προσβασιμότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ