Περίπου 70 σχολικοί συνεργάτες Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης συμμετείχαν στην ετήσια Ημερίδα Επιμόρφωσης των Σχολικών Συνεργατών της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Παναγιώτη Σταυρινίδη.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης η Γενική Συντονίστρια ΟΑΠ, Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους και οι λειτουργοί ΟΑΠ. 

Σε χαιρετισμό η κ. Παρασκευά Ροδοσθένους, παρατήρησε ότι η συμμετοχή των σχολικών συνεργατών στην ημερίδα αποδεικνύει την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τους μαθητές που στηρίζουν και την ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα με την οποία υπηρετούν τον απαιτητικό ρόλο που αναλαμβάνουν να επιτελέσουν.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι γνώσεις που οι συμμετέχοντες θα αποκομίσουν θα ενισχύουν το έργο τους και θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο στην προσπάθειά τους για ενδυνάμωση των μαθητών που στηρίζουν.

Όπως αναφέρεται, η παρέμβαση του Δρος Σταυρινίδη εστιάστηκε στην ανάλυση των συναισθημάτων του θυμού και της επιθετικότητας μαθητών ως σημαντικής αιτίας εκδήλωσης ανεπιθύμητων φαινομένων ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας. Αναφέρθηκαν και επεξηγήθηκαν οι παράγοντες που προκαλούν την εκδήλωση των προαναφερθέντων συναισθημάτων, οι τρόποι με τους οποίους ενδεχομένως να εκφράζονται, καθώς και βραχυπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές και ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Επεξηγήθηκαν, επίσης, οι λόγοι για τους οποίους η δημιουργία ασφαλούς και υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος, στο οποίο ο θεσμός του σχολικού συνεργάτη έχει καθοριστική συμβολή, λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την εκδήλωση αρνητικών συναισθημάτων και ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Επισημάνθηκε, τέλος, ότι η στήριξη που λαμβάνουν μαθητές από τον σχολικό συνεργάτη αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενδυνάμωσής τους, καλλιέργειας κουλτούρας σεβασμού απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους και βελτίωσης των κοινωνικών σχέσεων και ανεπιθύμητων συμπεριφορών τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση. Τέθηκαν ερωτήματα, εισηγήσεις και προβληματισμοί για τα θέματα που παρουσιάστηκαν και ακολούθησε σχολιασμός τους, όπως αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ