Τη στήριξή του στον θεσμό του Επιτρόπου Νομοθεσίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του σήμερα με την Επίτροπο Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Έκθεση για το 2023.
Καλωσορίζοντας την κ. Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την χαρακτήρισε «ισχυρό συνεργάτη» και σημαντικό στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους.
Αναφέρθηκε στη «μεγάλη μας προσπάθεια να ξανακτίσουμε το κράτος του 1960, να το εκσυγχρονίσουμε, να το μεταρρυθμίσουμε", σημειώνοντας πως "μια τέτοια προσπάθεια διανθίζεται με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου».
Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν δυστυχώς ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την περίοδο της αποικιοκρατίας» και κάτι τέτοιο «δείχνει μια θεσμική αδυναμία του κράτους να λάβει υπόψη νέα δεδομένα που προέκυψαν, με το μεγαλύτερο την ένταξή μας στην ΕΕ».
Αναφερόμενος στην ετοιμασία νομοσχεδίων από Υπουργεία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε απευθυνόμενος στην κ. Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου πως «γνωρίζω ότι σε αρκετές των περιπτώσεων, η δική σου συμβολή ήταν καθοριστική».
Εξήγησε ότι αυτό «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να τρέξουν σαφώς πιο γρήγορα οι αποφάσεις που λαμβάνονται» από το πρώτο στάδιο της ανακοίνωσης μιας απόφασης μέχρι την υλοποίηση που προϋποθέτει κάποια στάδια με σημαντικότερο τη νομοθετική ρύθμιση και την ετοιμασία νομοσχεδίου.
Αυτό, είπε, το είδε πρόσφατα με το θέμα της νομοθέτησης του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια και «καταφέραμε επιτέλους να τελειώσουμε να περάσει από το Υπουργικού Συμβούλιο και να είναι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ευελπιστώντας να ψηφιστεί σύντομα».
Ο Πρόεδρος είπε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υποβολή της έκθεσης από την Επίτροπο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι για μας μια τυπική διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που έχει συνέχεια».
Η έκθεση, είπε, θα μελετηθεί από τη Γραμματεία Παρακολούθησης του κυβερνητικού Εργου «για να δούμε σε ποιά σημεία, είτε λειτουργικά είτε άλλα, παρουσιάζονται είτε αδυναμίες ή δύναται, μέσα από την εκτελεστική εξουσία, να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο η σημαντική δουλειά που επιτελείται».
Παραδίδοντας την έκθεση, η Επίτροπος Νομοθεσίας είπε ότι το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας ως ανεξάρτητη υπηρεσία, βρίσκεται στο πλάι της Κυβέρνησης, τόσο του ιδίου του Προέδρου, όσο και του Υπουργικού Συμβουλίου, για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Παρά τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Γραφείο της, είπε, «το έργο μας είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναθεώρηση της κυπριακής νομοθεσίας, πάντοτε σε συνεργασία με τα Υπουργεία, τα Υφυπουργεία, την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο».
Τόνισε την προσήλωση του Γραφείου της «στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην παρουσίαση της θετικής εικόνας της χώρας μας στα ΗΕ, μέσω των περιοδικών εκθέσεων και των ακροάσεων».
Είπε ότι «βρισκόμαστε στο πλάι του θεματοφύλακα των διεθνών συμβάσεων μέσω της στήριξης του μητρώου διεθνούς συμβάσεων» και αναφέρθηκε στις επισημάνσεις που αποστέλλει το Γραφείο της προς το Υπουργικό Συμβούλιο μέσω διμηνιαίας έκθεσης, στο πλαίσιο της εργασίας που γίνεται για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από νόμους που ψηφίζει η Βουλή.
Αναφέρθηκε επίσης στη μετάφραση του Κυπριακού Συντάγματος στα αγγλικά, αν και υπάρχει το αρχικό κείμενο, όπως επεσήμανε, το οποίο χαρακτήρισε ως « να πολύ χρήσιμο εργαλείο στη διεθνή σας δραστηριότητα», λέγοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση στην κατάθεσή του λόγω της 19ης τροποποίησης.
Για το 2023, είπε, ήταν μια χρονιά κατά την οποία είχαν παρουσιαστεί σημαντικά επιτεύγματα’από το Γραφείο της, σημειώνοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην αναθεώρηση της νομοθεσίας και η ίδια προσωπικά ασχολείται με το θέμα αυτό.
«Στόχος μας πάντοτε είναι να έχουμε το καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο εξού και έχουμε ασχοληθεί με διάφορα σημαντικά ζητήματα όπως ο Περί Προσφύγων Νόμος που είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα αποστείλουμε εντός λίγων ημερών στον Υφυπουργό Μετανάστευσης, το οποίο εισάγει και τις τελευταίες οδηγίες της ΕΕ, που όπως γνωρίζετε είναι ένα μεγάλο πακέτο οδηγιών που θα τεθούν σε εφαρμογή σε λίγο χρονικό διάστημα, και θεωρούμε ότι με το βελτιωμένο κείμενο θα αντιμετωπιστεί σε πολύ ισχυρό βαθμό το θέμα της μετανάστευσης», ανέφερε.
Αλλα σημαντικά κείμενα το 2023, είπε, είναι ο περί ισότητας των φύλων νόμος, ο περί συμβούλων/συνεργατών των μελών της Κυβέρνησης, ο περί δημιουργίας μητρώου καλλιτεχνών, ο περί υιοθεσίας νόμος, ο περί διαχείρισης κοινόκτητων οικοδομών, ένας πολύ σημαντικός νόμος που επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες μας και άλλοι, ανέφερε, ενώ το Γραφείο της έχει συμβάλει, είπε, στην εκπόνηση του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Κυβέρνησης και άλλου Κώδικα για τους σύμβουλους/συνεργάτες.
Παράλληλα, είπε, «έχουμε συντάξει τρεις οδηγούς πολύ χρήσιμους κατά την άποψή μου, που επεξηγούν τον νόμο των πληροφοριοδοτών, των whistleblowers, προς όλα τα νόμιμα όργανα, δηλαδή εργοδότες, εργοδοτούμενους και τις αρχές που λαμβάνουν τις καταγγελίες. Έχουμε επίσης εκπονήσει οδηγό καλής νομοθέτησης τον οποίο μαζί με τη Νομική Υπηρεσίας για να αρχίσει η προσπάθεια σύνταξης ενοποιημένων κειμένων», επεσήμανε.
Αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριότητα του Γραφείο υτης όσον αφορά τις διεθνείς συμβάσεις ενώ είπε πως έχει καταθέσει την 6η περιοδική έκθεση στα ΗΕ για τη σύμβαση των βασανιστηρίων και άλλων μορφών εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.
Η κ. Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου ανέφερε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό ότι «έχουμε καταφέρει να έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή τις ανανεωμένες εκδόσεις του ευρετηρίου διεθνών συνθηκών της ΚΔ από το 1960 μέχρι το 2023», ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν οικονομικές προκλήσεις και κάποια θέματα τα οποία μπορεί να στέκονται ως εμπόδια.
Τέλος μίλησε για υποστελέχωση, και είπε πως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και εξαρτόμαστε διαρκώς από προσωρινές λύσεις.
Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι παρά τις δομικές προκλήσεις που υπάρχουν αυτό δεν εμποδίζει την αποφασιστικότητά της και τη θέλησή της να συνεχίσει το έργο της με όλες της τις δυνάμεις.