Επιβεβαίωση του ρόλου, της σημασίας και της χρησιμότητας, για τη διεθνή κοινότητα, της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα μήνυμα ταύτισης απόψεων Κύπρου – ΗΠΑ είναι κατά τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο η πρόσβαση σε προηγμένο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό που δίδει το πρόσφατο διάταγμα Μπάιντεν και η κάθοδος το επόμενο διάστημα στην Κύπρο κλιμακίου από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της λειτουργίας της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».
Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο «Πολίτη», ο κ. Κόμπος αναφέρει ότι η ενίσχυση της σχέσης Κύπρου – ΗΠΑ δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη και από άλλες φίλες χώρες. «Για παράδειγμα, δημιουργούνται συνθήκες και για τις σχέσεις μας με άλλες χώρες, με τις οποίες ήδη έχουμε ένα αρκετά καλό επίπεδο συνεννόησης. Είτε στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας είτε ευρύτερα. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αυτό το μήνυμα ως προς το πώς βλέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία, τούτο οπωσδήποτε δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μόνο τις δύο χώρες, αλλά αποτελεί μήνυμα προς τρίτους» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από την Τουρκία αλλά και από την εσωτερική κοινή γνώμη, ο Κωνσταντίνος Κόμπος είπε ότι το ερώτημα πρέπει να αντιστραφεί ως εξής: αν αυτή η ανησυχία δικαιολογεί τη μη ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Υπάρχει ο τουρκικός κατοχικός στρατός, με περίπου 40.000 στρατιώτες, σε επιθετική διάταξη, πρόσθεσε. "Εάν κάποιος θεωρεί ότι η πλήρης εξουδετέρωση και ουδετεροποίηση της αμυντικής μας αποτρεπτικής ικανότητας θα λειτουργήσει κατευναστικά, τότε αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο συμφωνεί η πλειονότητα του κόσμου και σίγουρα δεν συμφωνώ ούτε εγώ" είπε.
Για το «Excess Material», είπε ότι το πρόγραμμα προσφέρει δύο επιλογές: Δωρεάν παροχή ή παροχή με χαμηλό κόστος και διευκρίνισε ότι ο αποδέκτης αναλαμβάνει το κόστος υποδοχής και μεταφοράς του υλικού, «κάτι που είναι απόλυτα λογικό». Συνεπώς, το «δωρεάν» δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν έξοδα, αλλά ότι το κόστος που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία αφορά μόνο την υποδοχή και τη μεταφορά των συστημάτων, συμπλήρωσε.
Κυπριακό
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για την αυριανή συνάντηση Χριστοδουλίδη –Τατάρ για το θέμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Κόμπος είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. «Διότι οι θέσεις της άλλης πλευράς, όπως διατυπώνονται δημοσίως, προκαλούν σοβαρή ανησυχία ως προς την πιθανότητα μιας μη θετικής κατάληξης. Ωστόσο, πρέπει να αναμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τη συνάντηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δική μας πλευρά μεταβαίνει με πλήρη βούληση και διάθεση για πρόοδο σχετικά με το ζήτημα των οδοφραγμάτων, έχοντας συγκεκριμένες ιδέες, απόψεις και θέσεις, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα συζητηθούν με την ίδια θετική με τη δική μας διάθεση» ανέφερε.
Εχουν, πρόσθεσε, μια σειρά από σκέψεις, ιδέες και προτάσεις που όμως χρειάζονται γόνιμο έδαφος και ανταπόκριση από την τ/κ πλευρά.
Για την επίσκεψη της κ. Ντι Κάρλο, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αναμένεται εντός του επόμενου μήνα «για σκοπούς προπαρασκευής και συντονισμού ενόψει της πενταμερούς, η οποία ακολουθεί χρονικά την κοινή συνάντηση των ηγετών για τα οδοφράγματα. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ή τη συνάντηση δεν έχουμε αυτή τη στιγμή».
Ερωτηθείς εάν η Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ έρθει στην Κύπρο ακόμα και αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη για τα οδοφράγματα, ο κ. Κόμπος απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι αυτό «δεν ήταν προϋπόθεση. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας δεν έθεσε τη θετική κατάληξη της συζήτησης για τα οδοφράγματα ως προϋπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μια θετική κατάληξη θα συνέβαλλε στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος ενόψει της πενταμερούς».
Για το αν έχει συσταθεί ή όχι μια διευρυμένη διαπραγματευτική ομάδα, ο Κωνσταντίνος Κόμπος είπε ότι γίνονται προετοιμασίες εδώ και αρκετό καιρό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Είναι το αυτονόητο, νομίζω, έχοντας εμπλακεί στο παρελθόν σε παρόμοιες διαδικασίες, να γίνεται όλη η απαραίτητη προεργασία. Και αυτό γίνεται. Τον περιγραφικό όρο περί διαπραγματευτικής ομάδας δεν τον υιοθετώ, εφόσον δεν έχουμε διαπραγμάτευση».
Σε ερώτηση εάν η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων διεθνώς μπορεί να επηρεάσει τη στάση κάποιων μονίμων μελών του ΣΑ (ΣΣ: εννοώντας την Ρωσία και την Κίνα), απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κόμπος είπε ότι δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε τη διάθεση να είμαστε επιλεκτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε όλα τα επίπεδα, πάντα σε επιχειρησιακό πλαίσιο, οι επαφές είναι τακτικότατες, πρόσθεσε.
Σαφέστατα, συνέχισε, η θέση και η στάση μας απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, υπάρχει η ενιαία στάση και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς αντιμετωπίζεται η Ρωσική Ομοσπονδία στη διεθνή σφαίρα, πρόσθεσε εκτιμώντας ότι δεν πιστεύει πως κάποιος θα προτείνει ή θα εισηγηθεί να σπάσει η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή την κοινή ευρωπαϊκή θέση. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς όφελος ούτε των δικών μας εθνικών συμφερόντων, κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ