Συναγερμικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη ότι «το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών επιτεύχθηκε επί Προεδρίας Τραμπ και όταν Υπουργός Εξωτερικών στην Κύπρο ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης».

Αρχή έκανε ο Ευθύμιος Δίπλαρος κατηγορώντας πως πρόκειται για αναφορές ή και πράξεις που εκπέμπουν παραγνώριση και ασέβεια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι συμφωνεί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι το πρώτο βήμα για την επίτευξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών επιτεύχθηκε επί προεδρίας Τραμπ και όταν υπουργός εξωτερικών στη Κύπρο ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Αναρωτήθηκε όμως, «δεν είχε τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Δεν υπήρχε συνολική κυβερνητική κατεύθυνση; Ήταν προσωπική υπόθεση του κ. Χριστοδουλίδη;»

Με τη σειρά του ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία σύσφιξης των κυπροαμερικανικών σχέσεων. Σημείωσε όμως όιτ «πρόκειται για μια πορεία που επιβεβαιώνει την καλή δουλειά που έγινε την προηγούμενη δεκαετία στην εδραίωση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας μας. Ως ο πρώτος Υπουργός Άμυνας που επισκέφθηκε το Πεντάγωνο και το State Department είμαι υπερήφανος για τη συμβολή μου στην άρση του εμπάργκο και την προετοιμασία του Οδικού Χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας».

Διαβάστε επίσης: ΚΕ για νέα συνεργασία με ΗΠΑ: Στρατηγικό βήμα στην ενδυνάμωση διμερών σχέσεων

Σε ανάρτηση προέβη και ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιάννης Καρούσος λέγοντας πως «η κυβέρνηση φρόντισε να μας υπενθυμίσει ότι αυτές είναι εξελίξεις συνεπεία πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν στην προηγούμενη θητεία του Ντόναλτ Τραμπ, όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Ξέχασαν βέβαια να αναφέρουν, πως τότε, Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης».

Σημειώνεται ότι και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στην δήλωσή της για την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ – Κύπρου τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για «μια εξέλιξη, η οποία έγινε δυνατή μετά το πρώτο και αποφασιστικό βήμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων που επιτεύχθηκε το 2019».