Η κοπή της βασιλόπιττας στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ άνοιξε τη συζήτηση περί Κυπριακού και την ενημέρωση που θα έπρεπε να έχουν οι πολίτες από την Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στην αρχική της τοποθέτηση ανέφερε «να ευχηθώ εκ μέρους όλων των συναδέλφων και των Υπουργών, να έχουμε μια καλή χρονιά, ότι καλύτερο για το 2025. Να συνεχίσετε τη δουλειά σας η οποία ενισχύει και τη δική μας. Στηριζόμαστε στην έγκυρη δημοσιογραφία και αυτό χρειαζόμαστε». 

Συμπλήρωσε ότι οι πολίτες χρειάζεται να γνωρίζουν τι ακριβώς διαχειριζόμαστε καθημερινά, τι χρειάζεται να πράξουμε καθημερινά προς όφελος των πολιτών και πάνω από όλα για τον τόπο και την πατρίδα μας». 

Υπογράμμισε ότι «μακάρι το 2025 να είναι η χρονιά που θα ελευθερωθεί ο τόπος μας και θα λυτρωθεί γιατί υποφέρει μισό αιώνα. Ότι καλύτερο στον καθένα ξεχωριστά».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Χατζηκωστής ο οποίος θέλησε να απαντήσει στην κα. Δημητρίου. 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «όλα αυτά που είπε είναι σωστά. Εκείνο όμως το οποίο ήθελα να της πω και να της υποβάλω είναι ότι ως Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας πρέπει να κάνει τον λαό να γνωρίζει που βρισκόμαστε».

 Τόνισε ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν γνωρίζει ούτε πού βρισκόμαστε, ούτε πού πάμε, ούτε πώς πάμε, ούτε πώς είναι δυνατό να φτάσουμε στο τέλος και ποιο είναι το τέλος. «Η Βουλή αρνείται να συζήτηση αυτό το θέμα. Οι εκπρόσωποι του λαού αρνούνται να συζητήσουν και να εξηγήσουν στον κόσμο που βρίσκεται η ιστορία μας». 

Ο κ. Χατζηκωστής απευθυνόμενος προς την κα. Δημητρίου είπε, «Κυρία Πρόεδρε είναι ευθύνη σας η Βουλή να συζητήσει το Κυπριακό εις βάθος έτσι ώστε να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει. Εσείς έχετε όλη την καλή διάθεση όπως την είχαν όλοι οι ηγέτες της Κύπρου. Οι οκτώ Πρόεδροι της Κύπρου ήθελαν να προσφέρουν σε αυτόν τον λαό και να ελευθερώσουν τον τόπο. Δεν υπήρξε κανείς που ήθελε να βλάψει τον τόπο, όμως όλοι έφτασαν σε ένα σημείο να έχουν μια απολογία καταστροφής». 

Επεσήμανε ότι «ο λαός δεν ξέρει τι του γίνεται. Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει στον λαό πού βρίσκονται τα θέματα. Συνήθως ο λαός θεωρεί ότι είναι αντικείμενο εμπαιγμού. Ως Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να ενημερώσετε τον λαό πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος θα αισθάνεται καλύτερα γιατί ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει πού βρίσκονται τα πράγματα». 

Η κα. Δημητρίου επανήλθε αναφέροντας ότι «δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο. Να τον ευχαριστήσω γιατί πάντοτε όχι μόνο σεβόμαστε αλλά και ακούμε. Το γνωρίζει ο αγαπητός κ. Χατζηκωστής ότι δεν είναι υποχρέωση της Βουλής η παρέμβαση στο Κυπριακό. Ωστόσο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καθημερινά στα δικά σας πάνελ και σε άλλες εκπομπές είναι η πρώτιστη έγνοια μας». 

Ακόμη ανέφερε ότι, «θεωρώ ότι όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για ενημέρωση και εμπλοκής των πολιτών αλλά κυρίως κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον τόπο μας και να επιφέρουμε με σωστές διπλωματικές κινήσεις και  χειρισμούς τον δρόμο που απαιτείται για την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας. Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολιτικά όντα που έχουν ως πρώτο μέλημα το Κυπριακό. Είμαστε ανοικτοί σε συμβουλές και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και συμφωνώ ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε». 

Καταληκτικά ανέφερε ότι «αυτό γίνεται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και στις συζητήσεις που έχουμε. Μπορώ να καθησυχάσω όλους ότι το Κυπριακό είναι η πρώτη μας έγνοια».