Τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου εν μέσω και των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε ό,τι αφορά την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, τόνισαν σήμερα οι ηγέτες των τριών χωρών, οι οποίοι συμμετείχαν στη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, στην Αιγυπτο.

 

Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο,   με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχε αριθμός Υπουργών από τις Κυβερνήσεις των τριών χωρών και εξετάστηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ξανά εδώ στο Κάιρο, για να συμμετάσχω σε δυο σημαντικότατες Συνόδους Κορυφής. Τη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά και την Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας.

Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Σίσι και την Κυβέρνηση της Αιγύπτου για την πολύ πετυχημένη διοργάνωση των δυο Συνόδων και για την, όπως πάντοτε, θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας έχει επιφυλάξει.  Όπως έχω ξαναπεί, όποτε βρίσκομαι εδώ, νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, λαμβάνοντας υπόψη και τους οικογενειακούς δεσμούς με την Αλεξάνδρεια.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί η σημερινή ημέρα μας πρόσφερε την ευκαιρία να προβούμε σε εις βάθος επισκόπηση τόσο των στενών και φιλικών σχέσεων της Κύπρου με την Αίγυπτο, όπως επίσης της τριμερούς μας συνεργασίας με την Ελλάδα σε μια πλειάδα τομέων.

Χαίρομαι επίσης για τις πολύ ουσιαστικές συζητήσεις που είχαμε αλλά και την υπογραφή σημαντικού αριθμού διμερών και τριμερών μνημονίων συναντίληψης σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Επικοινωνία η Διαχείριση Υδάτινων Πόρων και η Ενδυνάμωση των Γυναικών και άλλα,  κάτι το οποίο αποτελεί απτή ένδειξη του υψηλού και στρατηγικού επιπέδου των σχέσεων μας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σημαντικότατο μέρος των συζητήσεών μας σήμερα αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, όλα αυτά που διαδραματίζονται στην γειτονιά μας. Μια γειτονιά που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση η οποία δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί έντονη ανησυχία. Μια κατάσταση  πραγμάτων που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Όραμα που έχουν οι τρεις χώρες μας για μια ειρηνική και σταθερή Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στην περιοχή μας, στη Συρία, και όσα καταδικαστέα γίνονται στη Γάζα, στον Λίβανο, στο Σουδάν, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει συντελέσει σε ένα πρωτόγνωρο συνονθύλευμα κρίσεων που συνιστούν απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η τριμερής μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.  Μια συνεχής στρατηγική συνεργασία που έχει ως ένα εκ των βασικών στόχων της την ευρύτερη προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ένας σχηματισμός που, ναι, δέκα χρονιά μετά μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέλο-υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής για την ύπαρξη συνθηκών καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Ως σημειώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου, οι χώρες μας απορρίπτουν τις όποιες επεμβάσεις και παρεμβάσεις κρατών σε άλλα κράτη, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς τους. Επιδίωξη και στόχος μας είναι ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς την επιβολή των όποιων έξωθεν παρεμβάσεων.

Εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, αναδεικνύεται ακόμα μια φορά σημαντικός ρόλος της Αιγύπτου, ένας ρόλος που μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αναδεικνύεται ως βασικός πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες της περιοχής, αλά και για την Ευρώπη, γενικότερα για όλους, και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η  ανάγκη ενίσχυσης της κάθε στήριξης από τον διεθνή παράγοντα προς την Αίγυπτο  αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζω για ακόμα μια φορά, την ικανοποίηση μου για την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου που ήταν κάτι που πρωτοξεκινήσαμε με ην Ελλάδα και χαίρομαι σήμερα που ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της ΕΕ ασπάζεται και στηρίζει αυτή μας την πρωτοβουλία.

Η Διακήρυξη για τη Στρατηγική Σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο, η αποδέσμευση του πρώτου πακέτου στήριξης που έχει ανακοινωθεί από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελούν και αναγνώριση ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ευρώπης και της Αιγύπτου είναι αλληλένδετες.

Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλω επίσης να τονίσω πως σταθερός στόχος μας παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων, ειδικότερα στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026 και προς αυτή την κατεύθυνση – συζητήσαμε και σήμερα – θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αποτέλεσαν επίσης κομμάτι των συζητήσεών μας και θεωρώ πολύ σημαντική την κοινή μας προσέγγιση, τόσο για την ανάγκη τερματισμού της κατοχής, αλλά και για το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης που αναμφίβολα επηρεάζει τόσο την Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο. Μια λύση που δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με τις σαφείς αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και η οποία θα είναι προς όφελος, όχι μόνο όλων των Κυπρίων αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Σημειώνω επίσης την ξεκάθαρη  κοινή μας προσέγγιση στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, της άσκησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων επί των θαλάσσιων ζωνών της κάθε χώρας και επί των πόρων που βρίσκονται εκεί, καθώς και την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη σχετική Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Πέραν των όσων προανέφερα, στο πλαίσιο των συζητήσεών μας συμφωνήσαμε επίσης για τη σημασία ενίσχυσης της οικονομικής μας συνεργασίας, τόσο σε  διμερές όσο και τριμερές επίπεδο, με  βασικό στόχο την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών μας σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ως ιδιαίτερα σημαντικό το οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται σήμερα παράλληλα με τη Σύνοδο μας. Εξάλλου, η ισχυρή οικονομική συνεργασία, όχι μόνο θα ευθυγραμμίζεται με τους ισχυρούς πολιτικούς μας δεσμούς, αλλά θα συμβάλει στην ευρωστία των οικονομιών μας και γενικότερα στην ευημερία των πολιτών μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω για ακόμα μια φορά τη μεγάλη μου ικανοποίηση και να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Πρόεδρο Σίσι για τη θερμή φιλοξενία και την άρτια διοργάνωση».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι οι τρεις χώρες συνεργάζονται μεταξύ άλλων και στον τομέα της Ενέργειας και συμφώνησαν όπως αναπτύξουν κοινά έργα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταφοράς φυσικού αερίου, υποδομών ηλεκτρικής συνδεσιμότητας και άλλα.

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την υπογραφή των Μνημονίων σήμερα και τόνισε πως η εφαρμογή τους θα επιφέρει οφέλη προς τις τρεις χώρες.

Αναφερόμενος στη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα πριν από την Τριμερή Σύνοδο, ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα καθώς και τις διμερείς μας σχέσεις σε όλα τα πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Με ικανοποίηση διαπιστώνω απτή πρόοδο σε αριθμό τομέων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ανάμεσα σε άλλα, στη ναυτική ασφάλεια, στους φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στην επιστημονική έρευνα».

Τέλος, ο Πρόεδρος Σίσι ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη στήριξη τους και εντός της ΕΕ εδώ και χρόνια, αντιλαμβανόμενες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το τριμερές σχήμα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και παραγωγικό, προσθέτοντας ότι είναι το πιο προωθημένο τέτοιο σχήμα στην περιοχή, εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά την Τριμερή Σύνοδο επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση των τριών ηγετών για ενίσχυση της στρατηγικής τους συμπόρευσης στον ενεργειακό τομέα προς όφελος και των χωρών τους αλλά και της Ευρώπης.

Επεσήμανε ακόμη ότι «για το Κυπριακό επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξη μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο πάντα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πιστεύω ότι έχει ξεχωριστή σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτή την τόσο ταραγμένη εποχή.

Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας οικοδομώντας από κοινού την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία, αλλά και αποκρούοντας από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε ενέργεια που προκαλεί αχρείαστες εντάσεις».

Τόνισε, επίσης την ανάγκη για συμπεριληπτική διαδικασία στη Συρία με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, σημειώνοντας την ανάγκη για προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων από τη νέα ηγεσία, και την αποφυγή αναζωπύρωσης των συγκρούσεων εντός της Συρίας κάτι που ενδέχεται να παρεμποδίσει την εθελοντική, ασφαλή επιστροφή προσφύγων.

«Δεσμευτήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για ομαλοποίηση της κατάστασης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η ομαλοποίηση αυτή περνά από τους κανόνες διεθνούς δικαίου που οι τρεις χώρες σέβονται.

Άλλωστε, είπε, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ τους που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα και τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου προς αυτή την κατεύθυνση.

Bίντεο από τις δηλώσεις: