Την πρόταση νόμου της Βουλής, η οποία καθορίζει τη διαδικασία για ανάκληση οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εκτιμούμε ότι με τη νομοθεσία αυτή πλέον θα είναι υποχρεωτική και η συνεργασία των διανομέων των κατασκευαστριών εταιρειών στην Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε και την ενημέρωση που χρειαζόμαστε για να καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης με το οποίο θα πραγματοποιήσουμε όλες αυτές τις ανακλήσεις».
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα, απάντησε ότι «στόχος είναι να βγούμε από αυτή την κρίση. Πρώτα πρέπει να προδιαγράψουμε το πρόβλημα, δηλαδή πόσα οχήματα, ποια οχήματα, με ποιο τρόπο επηρεάζονται, πώς θα προμηθευτούμε τα ανταλλακτικά κτλ. Όλα αυτά θα συζητηθούν με τις διανομείς, οι οποίοι με τη νέα νομοθεσία έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν. Θα δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και στη συνέχεια να καταρτίσουμε το σχέδιο δράσης».
Παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζουμε πόσα οχήματα έχουν ελαττωματικούς αερόσακους, ενώ σημείωσε ότι δεν ξέρουμε ακόμα αν θα καταλήξουμε σε ακινητοποιήσεις οχημάτων. «Είναι το ύστατο μέτρο η ακινητοποίηση, θέλουμε να δούμε πώς θα προστατέψουμε το κοινό, να δούμε μήπως μπορούμε να χειριστούμε το θέμα μεταβατικά με άλλο τρόπο και στη συνέχεια να δώσουμε χρόνο στην υλοποίηση των ανακλήσεων ή αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος και να προβούμε σε ακινητοποίηση».
Σε ερώτηση τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που έχουν προβληματικό αερόσακο, απάντησε ότι «πρέπει να επικοινωνήσουν με τον διανομέα, ο οποίος γνωρίζει τον βαθμό επικινδυνότητας της κάθε ανάκλησης. Αναλόγως με τις οδηγίες που θα πάρουμε από τους διανομείς, αναλόγως θα χειριστούμε την κατάσταση. Εάν η ενημέρωση είναι ότι ελλοχεύει κίνδυνος για τους οδηγούς και τους επιβάτες, τότε πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας». Τόνισε ότι «εάν εγώ είχε έτσι όχημα, θα το ακινητοποιούσα».
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης: Τι προνοεί η πρόταση που εγκρίθηκε για τους Takata- Ποια τα επόμενα βήματα