Την απόφαση για σύσταση και λειτουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών το μεσημέρι της Πέμπτης, στα γραφεία της ΟΕΒ.
Όπως είπε, σε αυτό το Κέντρο θα συστεγαστούν ο Τομέας Στρατηγικών Αναπτύξεων του Υπουργείου Εσωτερικών και η Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Εμπορίου.
"Η φιλοσοφία πίσω από την απόφασή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κεντρικό σημείο επαφής για Κύπριους και ξένους επενδυτές που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ή να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν άμεση πληροφόρηση και εξατομικευμένη καθοδήγηση, αξιοποιώντας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία των τεχνοκρατών μας και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των Υπηρεσιών μας, προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας και της οικονομίας ευρύτερα", ανέφερε.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε, εξάλλου, ότι η διαρκής αναβάθμιση του κατασκευαστικού κλάδου συντείνει όχι μόνο στην ανάδειξη του κυπριακού επιχειρείν, αλλά και της Κύπρου, ως μιας χώρας με τεράστιες προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Σημείωσε ότι η πολιτεία αναγνωρίζει τις προκλήσεις, ενώπιον των οποίων βρίσκεται ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, εξωγενών παραμέτρων, όπως ο πληθωρισμός, οι συνεχιζόμενες συρράξεις στην Ουκρανία αλλά και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
"Μέσα και σε αυτό το πλαίσιο, ως Κυβέρνηση, λαμβάνουμε δράσεις, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, που στηρίζουν ουσιαστικά την οικοδομική βιομηχανία, έτσι ώστε η προσαρμογή σας στις ολοένα μεταβαλλόμενες συνθήκες να είναι ομαλή, αλλά και την ίδια στιγμή να αξιοποιούνται και οι ευκαιρίες που προκύπτουν", σημείωσε, απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου.
Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε τον τελευταίο χρόνο σε μια ολιστική μεταρρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης της ανάπτυξης γης, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση της πρακτικής που ακολουθείτο για την εξέταση και την έκδοση αδειών πολεοδομίας και οικοδομής.
"Αρχής γενομένης με την υλοποίηση ενός πακέτου 22 μέτρων, περιορίσαμε σημαντικά τις, ομολογουμένως, μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στον τομέα της αδειοδότησης και που, συνεπακόλουθα, είχαν αντίκτυπο και στη δική σας δραστηριότητα, ενώ προκαλούσαν και αχρείαστη ταλαιπωρία στους πολίτες", είπε.
Την ίδια ώρα, σημείωσε τη "ριζική" τροποποίηση της διαδικασίας πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης, με την εισαγωγή ενός νέου συστήματος, πιο ευέλικτου, απαλλαγμένου από τα προσκόμματα της γραφειοκρατίας, αλλά κυρίως πιο γρήγορου και αποτελεσματικού.
Ο σχεδιασμός υλοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο, για τις αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου, δηλαδή τις μονοκατοικίες και τις διπλοκατοικίες που αποτελούν το 30% περίπου των αιτήσεων, είπε.
"Με τη δραστική παρέμβασή μας και τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της διαδικασίας αδειοδότησης, η πολεοδομική άδεια για τις μικρής κλίμακας αναπτύξεις εκδίδεται πλέον εντός 20 εργάσιμων ημερών, πρακτική που από τον Ιανουάριο θα εφαρμοστεί και στις οικοδομικές άδειες, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που απαιτείται για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για την ανέγερση μιας κατοικίας, περίπου στις 40 εργάσιμες ημέρες", σημείωσε.
Στην ίδια φιλοσοφία, εξάλλου, εδράζεται και η δεύτερη φάση του σχεδιασμού, που αφορά τις αναπτύξεις μεσαίου ρίσκου, που τίθεται σε εφαρμογή τον προσεχή Μάρτιο, και προβλέπει την έκδοση των αναγκαίων αδειών πολεοδομίας και οικοδομής σε συνολικά 80 εργάσιμες μέρες, πρόσθεσε. Με τη νέα καινοτόμο διαδικασία δίνεται η ευελιξία στους πολίτες, αλλά και στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οικοδομών, να προχωρούν με τις προγραμματιζόμενες αναπτύξεις ταχύτερα, ανέφερε.
"Μοναδικός στόχος και επιδίωξή μας είναι η εξεύρεση λύσεων στις όποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους", είπε, σημειώνοντας ότι μια εξ αυτών είναι η απόκτηση στέγης και κυρίως η πρόσβαση σε προσιτές επιλογές κατοικίας. Επισήμανε ότι για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, εδώ και έναν χρόνο εφαρμόζεται μια σειρά σχεδίων και μέτρων υπό την ομπρέλα μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής.
Ανέφερε ότι πρόκειται για επτά σχέδια, για τα οποία υπάρχει τεράστια ανταπόκριση από τους πολίτες. Τα σχέδια επιδιώκουν την αύξηση της προσφοράς με την παραγωγή οικιστικού αποθέματος και στοχεύουν στην ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών, σημείωσε.
"Θα βάλουμε περισσότερα λεφτά στη βάση της ανταπόκρισης. Όσο υπάρχει ενδιαφέρον από την κοινωνία έχουμε τη δυνατότητα ως Πολιτεία να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στα συγκεκριμένα σχέδια για να επωφεληθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται", υπογράμμισε.
Αναφέρθηκε, ακόμα, στο αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης να αξιοποιήσουν τα μέτρα, ιδιαίτερα τον επιπρόσθετο συντελεστή δόμησης που παραχωρείται στο πλαίσιο των πολεοδομικών κινήτρων, συνδράμοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου για αύξηση του οικιστικού αποθέματος, και ιδιαίτερα της προσιτής κατοικίας.
Επιπρόσθετα, είπε ότι αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί των τροποποιήσεων για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των κοινόκτητων οικοδομών.
Μέσα από το νομοσχέδιο δίνονται πιο ισχυρά εργαλεία στις διαχειριστικές επιτροπές των κοινόκτητων οικοδομών, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους και τον περιορισμό των προβλημάτων επικινδυνότητας, ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ