Η επίσκεψη του Κιρ Στάρμερ στην Κύπρο, η πρώτη επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού για διμερείς επαφές εδώ και 53 χρόνια, «είναι μία ξεκάθαρη απόδειξη της ισχυρής μας βούλησης να εργαστούμε από κοινού για να ενδυναμώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας για τους λαούς μας», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη το βράδυ της Τρίτης ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δρ Κυριακός Κούρος.

Μιλώντας στο LBC ο Κύπριος διπλωμάτης, που βρισκόταν στη Λευκωσία για τη συνάντηση, είπε πως η ατζέντα της συνάντηση ήταν ευρεία.

Όπως σημείωσε ο κ. Κούρος, μεταξύ άλλων τον Βρετανό ηγέτη συνόδευε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζόναθαν Πάουελ. Υπενθύμισε πως οι διμερείς επαφές σε επίπεδο ηγετών και Υπουργών είναι συχνές, είτε στο Λονδίνο είτε σε διεθνή φόρα.

Διαβάστε ακόμη: Συρία, Κυπριακό, εμβάθυνση διμερών σχέσεων στην ατζέντα ΠτΔ-Στάρμερ

Παρέπεμψε στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία και επικεντρώνεται σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος: άμυνα και ασφάλεια, επενδύσεις, ενέργεια, εκπαίδευση και υγεία.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Ίαν Ντέιλ περί διασύνδεσης της Κύπρου με το ρωσικό χρήμα, με αφορμή την ανακοίνωση για παροχή βρετανικής βοήθειας στην Κύπρο για τη σύσταση νέας μονάδας για την επιβολή κυρώσεων, ο κ. Κούρος επισήμανε πως πρόκειται για μια συνθήκη που πιθανώς ίσχυε προ δέκα ετών.

«Στεκόμαστε, πιστεύουμε, τώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας όχι μόνο έναντι της Ρωσίας, αλλά και έναντι άλλων κινδύνων στη γειτονιά μας», είπε ο Ύπατος Αρμοστής σημειώνοντας την κυπριακή στήριξη στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως η βρετανική κυβέρνηση έχει μία «καθαρή εικόνα» όσον φορά τη θέση της επί του ζητήματος. Χαρακτήρισε «όχι πολύ βοηθητική για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» την τρέχουσα θέση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που θέτει όρους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξάλλου, σημείωσε πως η επίσκεψη Στάρμερ δεν αφορούσε τη διαδικασία του Κυπριακού που ενδεχομένως να δικαιολογούσε συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Επισήμανε και το ρόλο που παίζει η Τουρκία ως προς τη θέση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

«Είμαστε στο στάδιο όπου περιμένουμε για μία διευρυμένη συνάντηση, κατά την οποία οι δύο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα προσκληθούν από τον Γενικό Γραμματέα, ώστε να μπορέσουμε να εμπλακούμε ξανά σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», συμπλήρωσε ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής.

Πηγή: ΚΥΠΕ