Της Μαρίας Καραΐσκου
Αναθεωρημένη και χωρίς συνταγματικά κωλύματα πάει Ολομέλεια την Πέμπτη, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
Η πρόταση προβλέπει την επιβολή έκτακτης φορολόγησης 5%, για το 2024 και 2025, στα αυξημένα έσοδα από τους τόκους που είχαν οι τράπεζες λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Υπολογίζεται ότι θα εισπραχτούν 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για κοινωνική πολιτική.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σε δήλωση του ανέφερε ότι «θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι δεν περνούν απαρατήρητες καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος δανειοληπτών. Εξαιτίας του ολιγοπωλίου που έχουμε στην Κύπρο, η δεσπόζουσα θέση των τραπεζών είναι εις βάρος κοινωνίας, δανειοληπτών και επιχειρήσεων».
Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφρασαν διαφωνία, κατά τη συζήτηση της πρότασης στην συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Ο Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Κρονίδης ανέφερε ότι «διαφωνούμε με την πρόταση. Συνεπάγεται με μία τρίτη φορολόγηση των τραπεζών».
Τα κόμματα επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν επίσημα στην Ολομέλεια, με ορισμένους βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ να τάσσονται εναντίον της πρότασης.
Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι στο σύνολο, οι φορολογίες των τραπεζών στην Κύπρο είναι πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στην Ισπανία ο φόρος είναι 25%, στη Λετονία 20%, στην Τσεχία 21%, στη Λιθουανία 15%...
Πρόσθεσε ότι 4 χώρες στην Ε.Ε. εφάρμοσαν φορολογία στα υπερκέρδη των τραπεζών και συγκεκριμένα η Ισπανία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ουγγαρία.
Επισήμανε ότι «αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί αυτοί που καλούνται να υπερασπιστούν την κοινωνία στο τέλος λειτουργούν ως golden boys και Golden persons των τραπεζών».
Οι Οικολόγοι στηρίζουν την πρόταση του κόμματος της αριστεράς και τον Σταύρο Παπαδούρη να τονίζει ότι, από τη μέρα που αυξήθηκαν τα επιτόκια κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τις τράπεζες, δείχνοντας τον χρηματοοικονομικό επίτροπο, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Σταύρος Παπαδούρης σημείωσε ότι «ξεχάσαμε το 2013 όταν μας ζητήθηκε να μοιράσουμε το πάπλωμα, το μοιράσαμε, πάνω στην πλάτη του κόσμου. Αυτό που γίνεται τώρα είναι αισχρό. Κόσμος δεν επιβιώνει από την μία και από την άλλη κάποιοι να κεφαλοποιούν υπερκέρδη»
Κατά τη συζήτηση της πρότασης εντός της Επιτροπής Οικονομικών, αναστάτωση προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Παπαδούρη ότι οι τράπεζες θα επιβάλουν επιπρόσθετο κόστος ενάμιση ευρώ για κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή, με τον Σύνδεσμο Τραπεζών να δηλώνει άγνοια.