Το Τρίο Προεδρίας έχει θέσει ξεκάθαρους και φιλόδοξους στόχους για τους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), Μαρία Παναγιώτου, μετά από την πρώτη συντονιστική συνάντηση του Τρίο της Προεδρίας στη Βαρσοβία μαζί με τους ομολόγους της Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης  της Πολωνίας, Czesław Siekierski, και Υπουργό Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας, Jacob Jensen, στη Βαρσοβία, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στη συνάντηση συζήτηθηκαν οι προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας για ανταγωνιστικούς, βιώσιμους και ανθεκτικούς τομείς της Γεωργίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας και οι προσπάθειες για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών, των αλιέων και των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Προστίθεται ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητές του Τρίο Προεδρίας για ανταγωνιστικούς, βιώσιμους και ανθεκτικούς τομείς της Γεωργίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια και δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της θέσης των αγροτών, των αλιέων και των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, στο πλαίσιο της διπλής μετάβασης.

Αποφασίστηκε όπως το Τρίο εργαστεί για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών περιοχών.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Τρίο αποφάσισε όπως Σχέδιο Προσαρμογής και Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ανθεκτικότητας στο Νερό εντείνει τις προσπάθειές για την προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα, και «θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα στον τομέα του νερού σε ολόκληρη την Ένωση, στο πλαίσιο της επικείμενης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Κλίμα».

Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας

----------------------------------------

Προστίθεται ότι στις δηλώσεις της, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους της, η Υπουργός Γεωργίας είπε πως το πρόγραμμα του Τρίο Προεδρίας έχει θέσει ξεκάθαρους και φιλόδοξους στόχους για τους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας σήμερα, ανέφερε,  επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, της διεθνούς αστάθειας και της γήρανσης του γεωργικού πληθυσμού.

Η Υπουργός τόνισε πως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν καταστεί μια καθημερινή πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες ξηρασίες, θερμοκρασίες, την εμφάνιση νέων φυτικών παθογόνων και ζωικών ασθενειών και περιορισμένων αλιευτικών αποθεμάτων.

Τα φαινόμενα αυτά, σημείωσε η κ. Παναγιώτου, έχουν οδηγήσει σε μειωμένους όγκους παραγωγής, στη μείωση του εισοδήματος των γεωργών και των αλιέων, δημιουργούν ανασφάλεια και οδηγούν στην εγκατάλειψη της γεωργικής γης και στη μείωση των αλιευτικών στόλων.

Το μειωμένο εισόδημα καθιστά τον τομέα λιγότερο ελκυστικό για νέους γεωργούς και αυξάνει την εγκατάλειψη της γης, με επιπτώσεις στη διάβρωση του εδάφους και την αύξηση κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών.

Στην περίπτωση της Κύπρου πέραν του 70% της γεωργικής γης έχει επηρεαστεί από τη συνεχόμενη ξηρασία, καθιστώντας την έλλειψη νερού ως μια από τις μεγαλύτερη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πρόκληση, επεσήμανε η κ. Παναγιώτου, τονίζοντας πως όλα αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και αποτελούν άμεση απειλή στην κοινωνική συνοχή των αγροτικών και παράκτιων περιοχών.

Υπογράμμισε ακόμη πως την ίδια ώρα, οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα υπό την οποία οι αγρότες και οι αλιείς δραστηριοποιούνται, αύξησαν τα κόστη παραγωγής και διατάραξαν το εμπόριο και την αγορά.

«Οι αγρότες μας, τον οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 7,6% το 2023, και οι ψαράδες μας, αναμένουν από μας να τους παρέχουμε ένα απλό, ανταγωνιστικό και, ταυτόχρονα, ισχυρό και σταθερό εργασιακό πλαίσιο», σημείωσε. 

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι πολίτες βασίζονται σε μας για τη διασφάλιση της επισιτιστικής τους ασφάλειας και της αειφορίας του φυσικού περιβάλλοντος, είπε η Υπουργός Γεωργίας προσθέτοντας πως «οι προσδοκίες αυτές θα πρέπει να επιτευχθούν με περιορισμένους πόρους ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και των γεωπολιτικών αλλαγών».

Σημείωσε πως οι προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας ευθυγραμμίζονται με ανταγωνιστικούς, βιώσιμους και ανθεκτικούς τομείς της γεωργίας και της αλιείας, διασφαλίζοντας ένα δίκαιο επίπεδο ζωής για τους αγρότες και τους ψαράδες, προωθώντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των τροφίμων και την περιβαλλοντική αειφορία.

Η Κύπρος, κατέληξε η κ. Παναγιώτου, πιστεύει έντονα ότι η γεωργία, η υδατοκαλλιέργεια και η αλιεία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, την ανθεκτικότητα και το βιώσιμο περιβάλλον, διασφαλίζοντας την ασφάλεια τροφίμων και την κοινωνική συνοχή των αγροτικών και παράκτιων κοινοτήτων. Στο πλαίσιο της δεδομένης ικανότητας μας, συνέχισε, θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε τόσο την πολωνική όσο και τη δανέζικη προεδρία και να λειτουργήσουμε ως «έντιμος διαμεσολαβητής» κατά το τελευταίο εξάμηνο του Τρίο Προεδρίας.

Αναφέρεται ότι από τη δική τους πλευρά, οι δυο Υπουργοί της Πολωνίας και της Δανίας, εξέφρασαν την ανάγκη για στενή συνεργασία κατά τη διάρκεια του Τρίο Προεδρίας για την επίτευξη των κοινών στόχων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων.