Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν αποποιείται των ευθυνών της, αντίθετα εργάζεται εντατικά και με προσήλωση για την υλοποίηση της μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση τη Δευτέρα το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Όπως σημείωσε, η δήλωση έρχεται σε συνέχεια σημερινής ανακοίνωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού και δημόσιων τοποθετήσεων στελεχών του για ζητήματα που αφορούν το τεράστιο, όπως το χαρακτήρισε, εγχείρημα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Όχι μόνο δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας, αντίθετα εργαζόμαστε εντατικά και με προσήλωση για την υλοποίηση της μεταρρύθμιση. Η έγνοιά μας για τη σωστή και λειτουργική υλοποίηση της μεταρρύθμισης είναι συνεχής και για αυτό καθημερινά συμβάλλουμε στην πρακτική διαχείριση των δυσκολιών που εμφανίζονται, πολλές εκ των οποίων είναι απόρροια στρεβλώσεων της νομοθεσίας», τονίζει σχετικά.
Διαβάστε επίσης: ΔΗΣΥ: O ΥΠΕΣ να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση, όχι να απεκδύεται των ευθυνών του
Προσθέτει ότι την ίδια ώρα έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες χρήζουν τροποποίησης και τις οποίες καθηκόντως οφείλουμε να παραδεχτούμε και να υποδείξουμε, για να τις διορθώσουμε.
Σημειώνει, επίσης, ότι προς αυτή την κατεύθυνση, προωθήθηκε πριν από την έναρξη της μεταρρύθμισης το πρώτο πακέτο τροποποιήσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, «πρακτικά έχουν επιλύσει κάποια από αυτά τα ζητήματα», ενώ βρίσκεται τώρα στο στάδιο ετοιμασίας και υποβολής στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα δεύτερο πακέτο αλλαγών.
«Επιπλέον, έγκαιρα έχουμε εντοπίσει πρόνοιες, όπως ο αριθμός των Αντιδημάρχων και οι συνενώσεις των Δήμων, που χρήζουν αλλαγών παρόλο που θα έχουν ισχύ από τις επόμενες εκλογές. Για αυτό, θα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για πιθανές αλλαγές επί θεμάτων, για τα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις», συμπληρώνει σχετικά.
Ο Υπουργός υπενθυμίζει επίσης ενδεικτικά τη λύση που δόθηκε για την απώλεια του 60% των εσόδων από την αδειοδότηση από τους Δήμους, η οποία, όπως αναφέρει, εξασφαλίστηκε με παρέμβαση του Υπουργείου, προλαβαίνοντας τη δημιουργία οικονομικής τρύπας είτε στις Τοπικές Αρχές είτε στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα, ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε στην Ένωση Δήμων Κύπρου εισήγηση με τρία διαφορετικά σενάρια για τον τρόπο καταμερισμού της κρατικής χορηγίας, που για το 2025 είναι αυξημένη κατά €45 εκ.
Αντίστοιχα, και πάλι με παρέμβαση του Υπουργείου εξασφαλίστηκε το ποσό των €3 εκ., ώστε να μπορέσουν τα Συμπλέγματα Παροχής Υπηρεσιών στις Κοινότητες να εργοδοτήσουν επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό για τις ανάγκες τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που καλούνται να προσφέρουν στους κατοίκους τους, συνεχίζει ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των Συμπλεγμάτων ετοιμάστηκαν επίσης πρότυπα Σχεδίων Υπηρεσίας και προσφέρεται καθοδήγηση σε όποιο ζήτημα τεθεί από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ή μεμονωμένα από Κοινότητες.
Προσθέτει σε σχέση με τους ΕΟΑ, η εύρυθμη λειτουργία των οποίων, όπως σημειώνει, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το Υπουργείο, ότι προσφέρεται διαρκής πρακτική υποστήριξη, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά και να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι προσφέρθηκε βοήθεια στους ΕΟΑ με την ετοιμασία προτύπων Προϋπολογισμού και Σχεδίων Υπηρεσίας για το προσωπικό τους, με τους Προϋπολογισμούς των Οργανισμών να κατατίθενται αυτή την περίοδο στο Υπουργικό για έγκριση, έτσι ώστε το συντομότερο να αρχίσει η μόνιμη στελέχωσή τους, ενώ ταυτόχρονα, απλοποιήθηκε με σειρά μέτρων η διαδικασία αδειοδότησης της ανάπτυξης, με την ετοιμασία εγχειριδίων και τον εκσυγχρονισμό άλλων διαδικασιών, την προσωρινή στελέχωσή τους, κ.ο.κ.
«Η προσπάθειά μας είναι διαρκής και εντατική. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε δεκάδες συναντήσεις με τους ΕΟΑ και τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και επιλύουμε άμεσα τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Του λόγου το αληθές μπορούν να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι. Θα συμφωνήσω με τη διαπίστωση του ΔΗΣΥ, την οποία έχω κατ’ επανάληψη εκφέρει και εγώ, ότι το προηγούμενο μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ξεπερασμένο και δεν ανταποκρινόταν στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και για αυτό στηρίζουμε με όλα τα εργαλεία το εγχείρημα», υπογραμμίζει.
«Δεν είναι πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη δημόσια αντιπαράθεση ούτε με τον ΔΗΣΥ ούτε με οποιαδήποτε άλλη πολιτική παράταξη. Το κάλεσμά μας προς όλους τους εμπλεκόμενους στα της Τοπικής Μεταρρύθμισης είναι να συστρατευτούν, όπως το πράττουν άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, και με εποικοδομητικό πνεύμα να εργαστούμε από κοινού για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη μεταρρύθμιση, προς όφελος των πολιτών», καταλήγει ο κ. Ιωάννου.
Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα σήμερα, ο ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το προηγούμενο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν κοινά αποδεκτό πως είχε από καιρό εξαντλήσει τα όριά του και πως η μεταρρύθμιση ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου και ένας συμβιβασμός.
«Σήμερα απαιτείται η επίλυση πρακτικών προβλημάτων και η εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση στην ουσία της αφορά δεκάδες πτυχές και όχι μόνο την εκλογή αξιωματούχων. Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση και όχι να απεκδύεται των ευθυνών του. Οι δημόσιες τοποθετήσεις για αλλαγές που ίσως πρέπει να γίνουν μετά από μερικά χρόνια αποπροσανατολίζουν την όλη προσπάθεια. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι έτοιμος να συζητήσει αλλαγές που θα φέρει ο υπουργός με την κανονική οδό και όχι δημόσια», σημείωσε το κόμμα.