Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει τα ενθαρρυντικά στοιχεία και προβλέψεις που αναδεικνύουν την Κύπρο ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας τη σημασία εκμετάλλευσης των καλών αποτελεσμάτων για στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 15,3% από το 2019 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Οικονομικών της Mastercard, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της κυπριακής οικονομίας.

"Η ανάπτυξη αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, και δικαιώνει τις θυσίες του κυπριακού λαού ενώ παράλληλα επιβραβεύει την ορθή και πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, η ΔΗΠΑ σημειώνει ότι αυτά τα επιτεύγματα πρέπει να συνοδεύονται από στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της ανάπτυξης διαχέονται σε ολόκληρη την κοινωνία με τρόπο αποτελεσματικό. "Είναι πασιφανές, ότι παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη, η Κύπρος αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές ανισότητες και προκλήσεις, όπως η ενεργειακή ακρίβεια, η αύξηση του κόστους χρήματος και η αύξηση του κόστους ζωής για τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες", αναφέρει.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει το κόμμα στο δημογραφικό, καθώς, όπως αναφέρει, η υπογεννητικότητα αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές και προκλήσεις για το μέλλον της Κύπρου. Σημειώνει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εισηγείται, επιπλέον, όπως ανάμεσα στα κίνητρα που στοχευμένα θα πρέπει να δοθούν στα νέα ζευγάρια συμπεριληφθεί και η αύξηση της επιχορήγησης τοκετού και γονικής άδειας, με εισήγηση για εφάπαξ ποσό 5 – 15 χιλιάδων ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Επιπλέον, εισηγείται κίνητρα για μητέρες, με αύξηση της επιχορήγησης από 200 σε 400 ευρώ σε γυναίκες μέχρι 30 ετών και 200 ευρώ για μητέρες άνω των 30 ετών, με ταυτόχρονη επέκταση της διάρκειας του μέτρου από 2 σε 6 έτη, ώστε να διαχυθεί το εφάπαξ ποσό.

Ακόμα, η ΔΗΠΑ εισηγείται την αναγνώριση των φοιτητών ως εξαρτώμενων παιδιών, ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών.

"Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος θα δημιουργήσει μια κοινωνία πιο ανθεκτική, πιο ανθρώπινη και πιο ευημερούσα", καταλήγει στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ