Ζητήματα που απασχολούν την 3η ηλικία, οι υποχρεώσεις που κράτος και θεσμοί έχουν έναντι αυτής της κατηγορίας των πολιτών απασχόλησαν την 25η σύνοδο της Βουλής των Γερόντων, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι πρεσβύτεροι από το βήμα της Ολομέλειας αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αξιώνοντας την άμεση επίλυσή τους.
Την Ολομέλεια της Βουλής των Γερόντων, χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου. Παρέστησαν και άλλα μέλη της Κυβέρνησης και κρατικοί αξιωματούχοι.
Η Πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε ότι «το κράτος και όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να αναζητήσουν, κατά προτεραιότητα λύσεις και να εξετάσουν θέματα που αφορούν την 3η με καθαρή προτεραιότητα όπως είναι η αύξηση των συντάξεων, η ενίσχυση των κοινωνικών ασφαλίσεων των ηλικιωμένων και η μόνιμη στήριξη για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε χαιρετισμό της σύνοδο της Βουλής των Γερόντων η κ. Δημητρίου είπε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις και σε σχέση με τα ζητήματα των καυσίμων θέρμανσης όχι σε οριζόντιες αυξήσεις ή προσεγγίσεις που σε καμία περίπτωση στο τέλος της μέρας δεν βοηθούν αυτούς που πραγματικά χρειάζονται στήριξη ή έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «συναφώς, πρωταρχικής σημασίας στα θέματα αυτά για τον ηλικιωμένο πληθυσμό είναι και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη για να προσθέσει ότι «δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή με την καθιέρωση και λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας».
Ωστόσο, συνέχισε η κ. Δημητρίου, παραμένουν ακόμη πολλά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, όπως η κατ’ οίκον φροντίδα, οι φροντιστές ηλικιωμένων, η διακίνηση προς υπηρεσίες υγείας, το «κόκκινο κουμπί» και η εφαρμογή του, η επιβάρυνση των συνταξιούχων με σημαντικό κόστος από την αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ, η αύξηση του ορίου επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς και άλλα».
Όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής, «σφυρηλατημένα στον στίβο της καθημερινής βιοπάλης τα ηλικιωμένα άτομα κατάφεραν να κατακτήσουν την έννοια της αξιοπρέπειας ως ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από τον εαυτό τους, για αυτό και αδιαμφισβήτητα είναι άξια σεβασμού, ενός σεβασμού που με τόσο σκληρή δουλειά δεκαετιών και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν να κερδίσουν».
Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς όμως, σε έναν κόσμο που βάλλεται από παντού ο ηλικιωμένος πληθυσμός είναι ο πρώτος που πλήττεται και καθίσταται ευάλωτος για αυτό και οφείλουμε ως κοινωνία να βοηθήσουμε, ως πολιτεία να πρωτοστατήσουμε, ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιο και μέχρι τέλους η αξιοπρέπειά του, αποδίδοντας στην πράξη τον δέοντα σεβασμό».
Η Πρόεδρος της Βουλής καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι ευθύνη και χρέος μας ως πολιτεία να διαφυλάξουμε τη συνέχιση της ενεργούς συμμετοχής των ηλικιωμένων στα κοινά, προς όφελος των ιδίων, αλλά και για εμάς και με αυτό τον τρόπο, τα βιώματά τους να μετουσιωθούν σε ιδέες, οι οποίες να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές και να αποτελέσουν σημείο αναφοράς».
Σε δικό της χαιρετισμό η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου είπε ότι ολοκληρώθηκε «η διαδικασία καταρτισμού της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την 3η ηλικία και μετά από τον απαραίτητο συντονισμό όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και Υφυπουργείων για τις τελικές τοποθετήσεις τους, αναμένεται εντός μερικών εβδομάδων να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση».
Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής θα ανακοινωθούν και νέες δράσεις μεταξύ των οποίων ο καταρτισμός και εφαρμογή Σχεδίου για Συντροφιά και Φροντίδα Ηλικιωμένων οι οποίοι διαμένουν στις οικίες τους και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών παροχής κατ’ οίκον φροντίδας ενώ ανακοινωθεί επίσης, η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος κόκκινο κουμπί».
Σημειώνοντας ότι «η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει ιεραρχήσει τα θέματα που αφορούν την 3η ηλικία ανάμεσα στις προτεραιότητές της η κ. Ευαγγέλου είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται διαχρονικά σχεδόν από όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία σχετικές δράσεις, τις οποίες το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, συντονίζει, καταρτίζοντας έτσι την πρώτη Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργό γήρανση».
Καταλήγοντας, η Υφυπουργός Πρόνοιας ανέφερε ότι «η παρουσία όλων μας στην 25η Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων, αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας και της ενεργού συμμετοχής των μεγαλύτερων γενεών στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων που αφορούν στις προκλήσεις και τις ανάγκες της 3ης ηλικίας».
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού είπε ότι στα αιτήματα των ατόμων 3ης ηλικίας είναι, ανάμεσα σε άλλα, η υιοθέτηση μέτρων στήριξης που αφορούν στη διασφάλιση του δικαιώματος των ηλικιωμένων να απολαμβάνουν ένα βιοτικό επίπεδο που θα τους επιτρέπει να ζουν και να κινούνται με αυτονομία, αξιοπρέπεια και ασφάλεια».
Πρόσθεσε ότι μέριμνα του κράτους πρέπει να είναι «να αναγνωρίσει αυτή την ανάγκη πριν την προοδευτική εξαθλίωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας».
Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, «ζητούμε τη μόνιμη στήριξή τους κι όχι προσωρινές, εποχικές λύσεις, ενώ στις αξιώσεις μας περιλαμβάνεται και η θέσπιση μέτρων για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων θέρμανσης και κίνησης, των βασικών ειδών, καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης διότι επί της παρούσης οι ηλικιωμένοι μας υποφέρουν από δυσβάσταχτα κόστη για τα οποία μόνο το Κράτος μπορεί να μεριμνήσει».
Ανέφερε, επίσης, ότι εδώ και αρκετό καιρό εκκρεμεί το αίτημα για κατάργηση της αποκοπής του 12% στις συντάξεις όσων αφυπηρετούν στα 63 έτη.
Ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, κλείνοντας, είπε ότι «ζητούμε την κατάργηση της μείωσης του ποσοστού 12% που επιβάλλεται σε συνταξιούχους μετά από πολλά χρόνια εργασίας και καταβολής εισφορών», ενώ ζητείται και ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς ως προς την αξιολόγηση του ποσοστού αυτού».
Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ), Κώστας Σκαρπάρης, δήλωσε από πλευράς του ότι πολλοί συνταξιούχοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες, με τις συντάξεις να εξαντλούνται πριν το τέλος του μήνα. «Ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και βασικά τρόφιμα έχουν γίνει πολυτέλεια για χιλιάδες νοικοκυριά συνταξιούχων, ενώ το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών αποτελεί μία καθημερινή απειλή», σημείωσε.
Ο κ. Σκαρπάρης ανέφερε ότι η ΕΚΥΣΥ ζητά, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του πέναλτι 12% και επαναφορά του δικαιώματος για σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας, την αύξηση των συντάξεων και του ορίου της φτώχειας, την εφαρμογή του «κόκκινου κουμπιού» για την ασφάλεια των ηλικιωμένων και τη βελτίωση της νομοθεσίας για τη λειτουργία των στεγών ηλικιωμένων.
Σε παρέμβασή του ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) της ΠΕΟ, Ματθαίος Ματθαίου, ανέφερε ότι η ακρίβεια και οι δυσμενείς επιπτώσεις της έχουν «τσακίσει την κοινωνία» λέγοντας ότι «οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι μένουν αβοήθητοι δεν αντέχουν άλλο». Ο κ. Ματθαίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κόστος αγοράς φαρμάκων και στο γεγονός ότι αρκετά φάρμακα δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.