Στον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή αναφέρθηκαν την Πέμπτη, ο νέος Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Μάικλ Τέιθαμ, και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, κατά τη διάρκεια της 20ης Συνόδου του Economist στην Κύπρο. Ο κ. Τέιθαμ σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμά ιδιαίτερα τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, ενώ η κ. Φίσερ επαίνεσε την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά τον θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά και τις διευκολύνεις για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων από περιοχές κρίσης.
Ο κ. Τέιθαμ - ο οποίος είπε ότι αυτή ήταν η τέταρτη μέρα στα συγκεκριμένα καθήκοντα στην Κύπρο - σχετικά με τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κύπρο, αναφέρθηκε σε «μια πολύ καλή και παραγωγική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο. Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εκτιμά ιδιαίτερα» τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.
Ερωτηθείς για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι η χώρα του «έχει ρόλο στο Κυπριακό» ως εγγυήτρια δύναμη, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και ως penholder για την Κύπρο στο πλαίσιο του ΣΑ. Ανέφερε ότι η προσέγγιση του Λονδίνου όσον αφορά στο Κυπριακό, είναι ότι «κοιτάζει μπροστά», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα «παραμένει άλυτο για πολύ καιρό».
Ο κ. Τέιθαμ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τη διπλωματία του ΟΗΕ και ότι προσβλέπουν στο τι θα ακολουθήσει μετά την συνάντηση στη Νέα Υόρκη.
Σχετικά με τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι το σημείο εκκίνησης της νέας βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι το Brexit είναι η πραγματικότητα και ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην ένταξη στην ΕΕ, ή επανένταξη στην τελωνειακή ένωση, ελευθερία κινήσεων και ούτω καθεξής και ότι είναι πρόθυμη να εντατικοποιήσει τον διάλογο με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου του πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η συμφωνία αποχώρησης, ώστε να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.
Αναφέρθηκε στις επαφές των μελών της νέας κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για διάφορα θέματα, όπως η εταιρική σχέση για την ασφάλεια και η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας ΕΕ-ΗΒ.
Η κ. Φίσερ αναφέρθηκε σε «μια τεράστια θετική δυναμική» στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και είπε ότι ανυπομονεί να συνεχίσει αυτό μετά τις 20 Ιανουαρίου (όταν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει τα καθήκοντά του).
Η Πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ότι αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής έχει αντίκτυπο και έκανε διαφορά για τους πολίτες των ΗΠΑ και της Κύπρου και στην περιοχή.
Αναφέρθηκε στη συμβολή της Κύπρου πριν από 18 μήνες όσον αφορά την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν μέσω Κύπρου και τη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ για τον σχεδιασμό κρίσεων. Η κ. Φίσερ είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης στην περιοχή και ότι «η Κύπρος είναι ένα ουσιαστικό μέρος». Αναφέρθηκε επίσης στην «απίστευτη δέσμευση» του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας του.
Αναφερόμενη στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο και σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη Κύπριου Προέδρου στο Οβάλ Γραφείο μετά από 28 χρόνια, είπε ότι ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κύπρο για τη συμβολή της σε πολλά θέματα.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Φίσερ είπε ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ». Μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν, τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η δημοκρατία, «πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.