Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα στο Συνέδριο, «75η επέτειος του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ ως πυλώνων της δημοκρατικής ασφάλειας», που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης εξήρε, μεταξύ άλλων, τον εξέχοντα ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον αφορά στην προώθηση των δημοκρατικών αρχών και αξιών, στο σεβασμό του κράτους δικαίου και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή του Οργανισμού στη διατήρηση της ενότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Σήμερα, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, καθώς και άλλων πολυεπίπεδων προκλήσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης αναδείξει ακόμη περισσότερο, τον σημαίνοντα ρόλο του, αξιοποιώντας τη δεδηλωμένη πολιτική βούληση των κρατών μελών για ενίσχυση του ρόλου και της εμβέλειας του Οργανισμού, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ το 2023. Την ίδια στιγμή, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, τα κράτη μέλη του οργανισμού πρέπει να εφαρμόζουν πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το κεκτημένο του Οργανισμού όπως και τις αποφάσεις και συστάσεις των θεσμικών του οργάνων.
Ο κ. Τορναρίτης επισήμανε ότι η Κύπρος, η οποία εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1961, εκπροσωπείται πλήρως σε όλα τα θεσμικά του όργανα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έχει προσυπογράψει και επικυρώσει σημαντικό αριθμό Συμβάσεων, με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των πολιτών της. Τόνισε δε ότι, η συμμετοχή της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης δημιουργεί πρόσθετη ελπίδα στους πολίτες της, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους τα οποία καταπατούνται εδώ και πενήντα χρόνια συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους του εδάφους της χώρας τους. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίνονται υπό αυτό το πρίσμα ιδιαίτερα σημαντικές, υπογράμμισε, καθώς τεκμηριώνουν την παραβίαση από την Τουρκία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κύπρο. Η δε εκτέλεση των αποφάσεων, πρόσθεσε ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί προϋπόθεση για την απόδοση δικαιοσύνης στον τόπο που να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, για όλους του Κύπριους.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε, τέλος, ότι, τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και το ΝΑΤΟ, έχουν ως κοινή τους συνισταμένη τη διαφύλαξη και προώθηση των κοινών δημοκρατικών αξιών και τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εκτός από τα σημαντικά οφέλη και επιτεύγματα τα οποία πρέπει να επισημαίνουμε, ανέφερε, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις αδυναμίες και την υποτίμηση κινδύνων, έτσι ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.