Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε ότι στον μεγάλο αγώνα για επανένωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνη, αλλά είναι ένας αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος, στον οποίο στηρίζονται χώρες με ειδικό πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα.

«Και αυτό γιατί καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τα πολιτικά μας ερείσματα και να θεωρούμαστε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας», είπε μιλώντας σε εκδήλωση του Σωματείου Διγενής Ακρίτας Μόρφου για την 28η Οκτωβρίου 1940.

Ο Πρόεδρος δήλωσε περήφανος επειδή η Κύπρος διαθέτει ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα, το οποίο η Κυβέρνηση αξιοποιεί συστηματικά για να πετύχει και τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση.

Σημείωσε ακόμα ότι αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό η ευρωπαϊκή ιδιότητα, η πιο μεγάλη επιτυχία αυτού του τόπου, και διευρύνεται ο διπλωματικός ορίζοντας και οι παράγοντες ισχύος της Κύπρου.

«Αυξάνουμε τα ερείσματά μας μέσα από ουσιαστικές συνέργειες που μας επιτρέπουν, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να διεκδικούμε ρεαλιστικούς στόχους. Πρώτιστος στόχος δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση, από τον τερματισμό της κατοχής, από την επανένωση της πατρίδας μας», είπε.

O Πρόεδρος ανέφερε ότι τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων στο Κυπριακό αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνηση, μέσα από τις πράξεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει καθημερινά και με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρά τη μέχρι τώρα αρνητική προσέγγιση της άλλης πλευράς, εξέφρασε αισιοδοξία ότι το τείχος της κατοχής δεν είναι αδιαπέραστο.

Αναφέρθηκε στη σημερινή επίσκεψη του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κύπρο Αντόνιο Κώστα και είπε ότι αποφάσισαν να ξεναγούν όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που έρχονται στην Κύπρο, στην πράσινη γραμμή για να δουν από κοντά την κατοχή και ένα μέρος των συνεπειών «αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων που βιώνουμε τα τελευταία 50 χρόνια».

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, εργαζόμαστε μεθοδικά με ξεκάθαρο προσανατολισμό, με ένα διεκδικητικό ρεαλισμό, με στέρεα επιχειρήματα, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά που θέλουμε να φτάσουμε», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κύπρος πορεύεται μαζί με τους στρατηγικούς τους συνεργάτες και αναφέρθηκε στη συνάντησή του την Τετάρτη με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για την πρώτη συνάντηση του στρατηγικού διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ένας στρατηγικός διάλογος που οι ΗΠΑ διατηρούν με ελάχιστες χώρες, πλείστες των οποίων είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Σημείωσε επίσης την πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού δεν περισσεύει κανείς και ότι επενδύει στην ενότητα, επιδιώκοντας συλλογικότητα και αντλεί δύναμη από τα αστείρευτα αποθέματα αγωνιστικότητας του λαού της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην παρουσία του στο Σωματείο Διγενής Ακρίτας Μόρφου, είπε ότι αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης και της εκτίμησης της Πολιτείας για την προσφορά και δράση όλων των οργανωμένων συνόλων, ενώ τόνισε ότι ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά σωματεία της χώρας, με παρουσία και δράση 93 χρόνων.

Διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στο σωματείο, και ότι μαζί με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ θα στηρίξει το σωματείο όπως χρειάζεται με 20.000 ευρώ, με την ελπίδα ότι με αυτά τα χρήματα θα επενδύσουν στη νέα γενιά των Μορφιτών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι ο προσφυγικός κόσμος παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

«Σε αυτούς τους 20 μήνες διακυβέρνησης έχουμε προχωρήσει με τολμηρές αποφάσεις και σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες δράσεις που θα μπορούν να αποκλειστικά τον προσφυγικό κόσμο, ώστε να προσφέρουμε υπό συνθήκες κατοχής,  να προσφέρουμε στους εκτοπισθέντες μας την καλύτερη δυνατή ποιότητας ζωής», ανέφερε.

Σημείωσε η Κυβέρνηση ξανακτίζει και ανακαινίζει τους προσφυγικούς συνοικισμούς και επικαιροποιεί ειδικά στεγαστικά και σπουδαστικά σχέδια, ενώ αγγίζει για πρώτη φορά ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό των τουρκοκυπριακών περιουσιών και το σύστημα διαχείρισής του. Πρόσθεσε ότι προωθούνται ακόμα πολλά στο επόμενο διάστημα για την προσφυγική πολιτική.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψουν πολτέ τους εκτοπισθέντες αλλά θα είναι δίπλα τους συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι, «μέχρι να έρθει η ευλογημένη μέρα που θα βαδίσουμε ξανά ελεύθεροι και αφέντες στα χώματα των πατεράδων μας, των μανάδων μας, των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας».

Η Μόρφου, όπως και οι υπόλοιπες κατεχόμενες πόλεις και χωριά, είπε, είναι το ακλόνητο σημείο αναφοράς που ενώνει στον καθημερινό μας αγώνα, για να έρθουν καλύτερες μέρες στον τόπο. Εξέφρασε τέλος αισιοδοξία ότι αυτές οι μέρες θα έρθουν και ότι «ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ