Στη δεδομένη χρονική συγκυρία με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί διεθνώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, με ρόλο στην περιοχή δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος μετά την εναρκτήρια τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο του πρώτου στρατηγικού διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα των ΗΠΑ, James O' Brien, προέβησαν σε εναρκτήρια σχόλια και ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών για διάφορα ζητήματα.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο κ. Κόμπος είπε ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέρα για την διμερή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», προσθέτοντας ότι «αποτελεί το πρώτο βήμα για την εμβάθυνση στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου και συζήτησης».

Τα ζητήματα που θα καλυφθούν στο διάλογο αφορούν την ασφάλεια, την εκπαίδευση, τις επενδύσεις και ευρύτερα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τεχνολογία, ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι σήμερα ξεκινάμε μια προσπάθεια η οποία θα οδηγήσει πιο κάτω σε περισσότερα θετικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.

«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία και διεθνώς να προβληθεί το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος τις Ηνωμένες Πολιτείες με ρόλο, ο οποίος αναγνωρίζεται στην περιοχή σε σχέση με ανθρωπιστικής φύσεως ζητήματα και αποτελεί για μας μία ευκαιρία ακριβώς να αναδείξουμε τον ρόλο τον οποίο θέλουμε και μπορούμε να έχουμε για να διαδραματίσουμε ευρύτερα ως σημείο αναφοράς και συνεργασίας σε μία σειρά από ζητήματα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι πέραν του πολιτικού και του διπλωματικού πεδίου, «σήμερα θα έχουμε μία σειρά από αποτελέσματα, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερη σημασία». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος και είπε ότι πέραν από το κλιμάκιο από τις ΗΠΑ που είναι εδώ θα συνεχιστεί και η εκπαίδευση δικών μας ανθρώπων πάνω σε αυτά τα ζητήματα ενώ θα δοθεί και σειρά από υποτροφίες για στρατιωτικούς.

Κατάληξη ενδεχομένως να υπάρξει και σε ότι αφορά την εμβάθυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο του κέντρου Cyclops ενώ αναμένεται και ανακοίνωση της επανέναρξης του προγράμματος Fulbright για υποτροφίες που αφορούν καθηγητές αγγλικής γλώσσας.

Για ζητήματα επενδύσεων ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη δημιουργία του θεσμικού κλίματος το οποίο να επιτρέπει ή να διευκολύνει ή να ενθαρρύνει αμερικανικές επιχειρήσεις και επενδυτές να έρθουν στην Κύπρο.

«Θα υπάρξει μια σειρά αποτελεσμάτων τα οποία θα είναι ορατά και τα οποία δημιουργούν πλέον μία διαδικασία για να έχουμε πολύ σοβαρές εξελίξεις. Πρέπει όμως να είμαστε υπομονετικοί, κάτι το οποίο δεν είμαστε συνήθως στην Κύπρο. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή, είναι μία στιγμή την οποία κάποιος για να καταλάβει την χρησιμότητα θα πρέπει να αναλογιστεί αν πριν κάποια χρόνια θα είχαμε έστω τη δυνατότητα να φανταστούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει σήμερα», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κόμπος είπε πως σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο της Δημοκρατίας και τη συνεργασίας μας με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό είναι κάτι το οποίο προϋπάρχει και δεν θα προκύψει μέσα από το διάλογο.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο διάλογος είναι εν μέρει και αποτέλεσμα αυτών των συνεργειών που προϋπάρχουν.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην περιοχή και στο διπλωματικό επίπεδο. Και προσπαθούν όλοι να περάσουν τα κατάλληλα μηνύματα τα οποία να οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση ή σε μία μορφή συμφωνίας πουν αφορά τόσο την κατάπαυση του πυρός όσο την απελευθέρωση των ομήρων, όσο βέβαια και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον Λίβανο η συνεργασία συνεχίζεται», ανέφερε.

Επαναδραστηριοποίηση Κύπρου για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο

Ο κ. Κόμπος ανέφερε πως το ζήτημα το οποίο αφορά τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο είναι κάτι το οποίο επίσης θα συζητηθεί γιατί υπάρχει επαναδραστηριοποίηση σε αυτό από δική μας πλευράς, σε συνεργασία με τις χώρες οι οποίες εμπλέκονται.

Ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά αναχωρεί για Παρίσι όπου θα υπάρχει μία διάσκεψη υπό τον Πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν που αφορά τα του Λιβάνου.

«Οπότε προσπαθούμε και εμείς με βάση με τις δικές μας δυνατότητες να συνδράμουμε σε αυτή τη συζήτηση. Είμαστε κομμάτι της περιοχής και έχουμε, θεωρούμε, την ευθύνη και την υποχρέωση να είμαστε παρόντες και να συμμετέχουμε», ανέφερε.

Ελπίδα ότι τους επόμενους μήνες θα τελεσφορήσει το ζήτημα με το πρόγραμμα "visa waiver"

Για την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα visa waiver ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η διαβούλευση με την αμερικανική πλευρά συνεχίζεται και αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε ό, τι αφορά το όριο απόρριψης αιτήσεων, το οποίο είναι ένα από τα βασικά τεχνικά κριτήρια.

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επισημοποιηθεί η θετική κατάληξη σε αυτό το ζήτημα. Όπως γνωρίζετε εκκρεμεί στην Βουλή η επικύρωση μιας συμφωνίας που υπογράφη πρόσφατα που είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των προαπαιτούμενων», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα και από τη Βουλή να υπάρξει αυτή η επικύρωση, και έπειτα θα πρέπει να αναμένουμε από αμερικανικής πλευράς να ανακοινωθεί το τελικό στάδιο αξιολόγησης και «ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες αυτό να τελεσφορήσει».