Η Κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επιτυχίας της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας τη θέση πως "δεν υπάρχει η απαραίτητη ανταπόκριση από μέρους της Κυβέρνησης" στα αιτήματα που θέτουν οι πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης αυτής. 

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, Άγγελο Χατζηχαραλάμπους, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑ, καθώς και με Δημάρχους της επαρχίας Λάρνακας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «σήμερα συνεχίσαμε την περιοδεία μας στους πρωταγωνιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους ΕΟΑ και στους Δήμους και στα συμπλέγματα κοινοτήτων. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση σήμερα, υπό την Προεδρία του Προέδρου του ΕΟΑ και πλέον έχουμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα σχετικά με το έργο που γίνεται, γιατί γίνεται έργο, αλλά την ίδια ώρα και για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν».

Για παράδειγμα, συνέχισε, «είναι οριζόντιο το πρόβλημα της στελέχωσης, των αδειοδοτήσεων, των αποβλήτων και μια σειρά από άλλα ζητήματα».

Ανέφερε πως το ζήτημα που αποτελεί κλειδί είναι "πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά η εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πρωταγωνιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πετύχουν στο έργο τους για να πετύχει και η μεταρρύθμιση.  Δεν έχουμε τη πολυτέλεια η μεταρρύθμιση να μην πετύχει, η μεταρρύθμιση πρέπει να πέτυχει, μπορεί να πετύχει και θα πετύχει» είπε.

Αυτός, είπε ο κ. Στεφάνου «είναι ο στόχος του ΑΚΕΛ, γι’αυτό κάνουμε την περιοδεία, μ’ αυτό τον τρόπο εμείς λειτουργούμε, στηρίζοντας το έργο των πρωταγωνιστών αλλά την ίδια ώρα καταγράφοντας τα προβλήματα, τις ανάγκες που υπάρχουν, έτσι ώστε να ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά».

Ανέφερε, επίσης, ότι «με ξενίζει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δια του στόματος του Υπουργού Οικονομικών έχει ονομάσει τη μεταρρύθμιση απορρύθμιση. Εάν αυτή είναι η τοποθέτηση της Κυβέρνησης τότε ναι θα αποτύχουμε» είπε και σημείωσε πως «δεν έχει το δικαίωμα η κυβέρνηση να μιλά για απορρύθμιση ούτε έχει το δικαίωμα να στέλνει μηνύματα στην κοινωνία ότι θα αποτύχουμε».

Η Κυβέρνηση, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «πρέπει να εργαστεί και είναι καθοριστικός ο ρόλος της για να πετύχει η μεταρρύθμιση. Καλώ λοιπόν την Κυβέρνηση να αφήσει τα περί απορρυθμίσεων ή τα περί αχταρμά που ακούσαμε επίσης από κυβερνητικά χείλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη μεταρρύθμιση, να ανοίξει τα αυτιά της σε όσα λένε οι πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης, γιατί ακούμε συνεχώς παράπονα και από τους ΕΟΑ και από Δήμους και από κοινότητες και συμπλέγματα ότι έχουν και θέτουν τα αιτήματα τους, ζητούν να ακουστούν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ανταπόκριση από μέρους της Κυβέρνησης", ανέφερε.

Είναι κρίσιμος ο ρόλος της Κυβέρνησης για να πετύχει η μεταρρύθμιση, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, «και καλώ την Κυβέρνηση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση παίρνοντας γρήγορες, σωστές και αποτελεσματικές αποφάσεις σε συντονισμό, σε συνεργασία κι σε διάλογο με τους πρωταγωνιστές της μεταρρύθμισης. Το ΑΚΕΛ θέλει να βοηθήσει αλλά ο καθοριστικός παράγοντας είναι η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, Αγγελος Χατζηχαραλάμπους είπε πως «είχαμε μια πραγματικά πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και αντιπροσωπεία του κόμματος, έγινε μια αλληλοενημέρωση και έχει ενημερωθεί για την πορεία του ΕΟΑ Λάρνακας, τα προβλήματα που καταγράφουμε τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας του Οργανισμού, τις προκλήσεις αλλά και το πλάνο μας για τους επόμενους μήνες για να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε πραγματικά στους πολίτες αυτά τα οποία αναμένουν από την μεταρρύθμιση και τον ΕΟΑ Λάρνακας».

Διαβεβαιώσαμε, συνέχισε, «τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι είμαστε εδώ για να φροντίσουμε να πετύχει η μεταρρύθμιση, η οποία θα δώσει λύσεις ,θα δώσει αυτά τα οποία ο πολίτης αναμένει. Εμείς είμαστε εδώ για να φροντίσουμε και να κάνουμε όλα αυτά που είναι απαραίτητα για να πετύχουμε τον στόχο μας», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Χατζηχαραλάμπους «έχουμε πλήρη συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα αλλά και με το ΑΚΕΛ στη πορεία αυτή, συμπορευόμαστε και μέσα στα πλαίσια της συλλογικότητας πραγματικά θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση κατά πόσον έγιναν κάποια βήματα όσον αφορά τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΟΑ Λάρνακας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού απάντησε πως «σαφέστατα έχουν δοθεί λύσεις με βάση τις δυνατότητες που έχουμε σήμερα. Τα προβλήματα, τα οποία καταγράφοθμε όπως είπε και ο ΓΓ είναι η στελέχωση, αναμένουμε την έγκριση του προϋπολογισμού για υλοποίηση της στελέχωσης, που είναι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως ΕΟΑ Λάρνακας».

Θεωρώ, συνέχισε, ότι «η στελέχωση θα δώσει λύσεις στα προβλήματα. Όμως και σε αναμονή της έγκρισης του προϋπολογισμού έγιναν κάποιες ενέργειες στο μεσοδιάστημα, οι οποίες αναμένουμε ότι έδωσαν και θα δώσουν περισσότερες λύσεις και βλέπουμε ότι στην πορεία και στην εξέλιξη μήνα με μήνα ο ΕΟΑ Λάρνακας βελτιώνεται και καλυτερεύει τις υπηρεσίες του και την αμεσότητα στον πολίτη».

Ερωτηθείς για το σχέδιο της πολεοδομικής αμνηστίας στη Λάρνακα, ο κ. Χατζηχαραλάμπους απάντησε πως «δεν έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα μεγάλοι αριθμοί ακόμη. Αναμένεται, όμως, ότι θα υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός υποβολής αιτήσεων, τις οποίες θα αξιολογήσουμε και θα φροντίσουμε να κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να τις χειριστούμε και να τις εξετάσουμε», κατέληξε.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, ο κ. Στεφάνου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Δρομολαξιάς – Μενεού όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ