Πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία ο πρώτος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΔ θα είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αντρέας Κακουρής. Από πλευράς ΗΠΑ, επικεφαλής θα είναι ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρωασιατικά θέματα, κ. James O'Brien. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση οι εργασίες θα εστιάσουν στις θεματικές ενότητες «Διεθνής και Περιφερειακή Συνεργασία», «Ασφάλεια, Διαχείριση Κρίσεων και Επιβολή του Νόμου», «Εκπαίδευση/δεσμοί μεταξύ των δύο λαών» και «Ενέργεια, Εμπόριο, Έρευνα και Τεχνολογία».

Σο περιθώριο των εργασιών θα υπογραφούν οι Συμφωνίες " Άρτεμις" που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος. Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί θεσμικό εργαλείο των ΗΠΑ με φίλες χώρες για τακτική τομεακή συνεργασία με στόχο την επίτευξη κοινών στόχων και αμοιβαίων οφελών, καθώς και για ανταλλαγή απόψεων σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. 

Με το πέρας του Στρατηγικού Διαλόγου θα εκδοθεί Κοινό Ανακοινωθέν (Joint Statement) στο οποίο θα καταγράφονται οι συζητήσεις για την συνεργασία των δύο χωρών σε όλες τις θεματικές ενότητες. 

Κατά τη διάρκεια του Στρατηγικού Διαλόγου, θα υπογραφούν, εκ μέρους της ΚΔ, από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νικόδημο Δαμιανού, οι Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords) που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος. Η τελετή της υπογραφής θα γίνει με απευθείας σύνδεση με την ΝASA, στις ΗΠΑ.