Η προσήλωση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της προσιτής στέγασης παραμένει συνεχής, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ελίκκος Ηλία, σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, σε ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών που έλαβε χώρα την Τρίτη στη Λευκωσία.

 

Πρόσθεσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του τομέα ακινήτων, με νέες πολεοδομικές παρεμβάσεις, προς ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας προχώρησε, εξ αρχής, στη διαμόρφωση στοχευμένων δράσεων και πολιτικών για επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, προσβλέποντας στην κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής τέθηκε ως προτεραιότητα, και πως «έχοντας στο επίκεντρο της δράσης μας την ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν την πρόσβαση και εν τέλει την απόκτηση κατοικίας, προχωρήσαμε στη διαμόρφωση ενός στοχευμένου πλαισίου μέτρων, εξαγγέλλοντας μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, τη νέα ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, με έμφαση στην προσιτή κατοικία».

Συμπλήρωσε ότι η προσέγγιση του ζητήματος της προσιτής κατοικίας στηρίζεται στα ιδιαίτερα και ετερογενή χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικίας, που επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων όπως το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα, το εισόδημα των αγοραστών και τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Εξήγησε, περαιτέρω, ότι τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα με πολεοδομικά οφέλη αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και περιλαμβάνουν ένα συνεκτικό πλέγμα καινοτόμων πολιτικών που προβλέπουν την αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης, με στόχο τη συμμετοχή του ιδιωτικού και του ευρύτερα δημόσιου τομέα στην παραγωγή οικιστικού αποθέματος, και τη διάθεσή του σε προσιτή τιμή.

Σημείωσε, επίσης, ότι τα πολεοδομικά κίνητρα χαρακτηρίζονται από πρωτοπόρες παρεμβάσεις, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στα κυπριακά δεδομένα, όπως το Σχέδιο Built-to-Rent όπου, για πρώτη φορά, όπως ανέφερε, συνδυάζονται πολεοδομικά κίνητρα με φορολογικές ελαφρύνσεις, με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της αγοράς προσιτού ενοικίου, καθώς και η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Προσιτής Στέγασης, που παρέχει τη δυνατότητα εξαγοράς των πολεοδομικών κινήτρων με καταβολή χρηματικού αντισταθμίσματος, αποτελεί άλλη μια καινοτόμο παρέμβαση.

Ανέφερε, ακόμη, ότι στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η απόφαση για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των αναπτύξεων που επιλέγουν την αξιοποίηση των ειδικών στεγαστικών κινήτρων, με τον καθορισμό του Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ως ενιαίας πολεοδομικής αρχής εξέτασης τέτοιων αιτήσεων. 

Αναφορικά με τα πολεοδομικά κίνητρα, ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες, παρέχοντας συνδυαστικές δυνατότητες στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανάλογα με τις δικές τους συνθήκες και προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, παρέχονται δυνατότητες για αξιοποίηση των κινήτρων και της προσφοράς των οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης στην ίδια ιδιοκτησία, αξιοποίηση των κινήτρων σε κύρια ιδιοκτησία και προσφορά των οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης σε δευτερεύουσα ιδιοκτησία, και εξ ολοκλήρου ή μερική εξαγορά των κινήτρων και καταβολή του ανάλογου αντισταθμίσματος στο Ειδικό Ταμείο Προσιτής Στέγης. 

«Το Υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί και αξιολογεί σε συνεχή βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά κατοικίας, καθώς και τις νέες αναδυόμενες κοινωνικές ανάγκες, επικαιροποιώντας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, το πλαίσιο των στεγαστικών κινήτρων. Λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σας εισηγήσεις, προχωρήσαμε τον περασμένο Ιούνιο σε ευρεία αναθεώρηση του πλαισίου στεγαστικών κινήτρων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυσή τους. Τα νέα στεγαστικά κίνητρα παρέχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες εφαρμογής, καλύπτοντας όλο το φάσμα των περιοχών κατοικίας στις αστικές και περιαστικές περιοχές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», σημείωσε.  

Αναφερόμενος σε ορισμένα εκ των Σχεδίων που έχουν εκπονηθεί και θα εφαρμοστούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ο κ. Ηλία μίλησε για το Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο, όπως και τα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο «Build to Rent», αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγοράς με οικιστικές μονάδες, και προβλέπει την παραχώρηση χορηγίας σε ιδιοκτήτες αδρανών ή και κενών κατοικιών, ώστε να τις αναβαθμίσουν ή να τις ανακαινίσουν, με υποχρέωση να τις διαθέσουν στην αγορά σε δικαιούχους προσιτού ενοικίου.

Πρόσθεσε πως τις επόμενες τρεις εβδομάδες μπαίνει σε εφαρμογή το Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41 ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, το οποίο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα ισχύσουν, στοχεύει στην ενδυνάμωση της δυνατότητας πρόσβασης σε στέγη της ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας των νέων.

Η επιτυχία κάθε νέου εγχειρήματος στο ζήτημα της προσιτής στέγασης στηρίζεται στην αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανέφερε στη συνέχεια ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που, όπως είπε, έχουν επιδείξει οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για τα επικαιροποιημένα κίνητρα του Ιουνίου, με αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας, προσφέροντας πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν υποβληθεί οι πρώτες πολεοδομικές αιτήσεις για αξιοποίηση στεγαστικών κινήτρων, ενώ αριθμός έργων για προσιτή στέγη βρίσκεται υπό μελέτη και σύντομα αναμένεται η υποβολή και νέων αιτήσεων για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

«Η προσήλωση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της προσιτής στέγασης παραμένει συνεχής. Εμβαθύνοντας στο ζήτημα της προσιτής κατοικίας, εργαζόμαστε μεθοδικά για δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών εμπλοκής του ιδιωτικού και ευρύτερα δημόσιου τομέα στην παραγωγή πρόσθετων οικιστικών μονάδων. Στόχος μας η ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του τομέα ακινήτων, με νέες πολεοδομικές παρεμβάσεις, προς ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Ηλία.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, για τη στήριξη της Κυβέρνησης σε όλες τις δράσεις του τομέα ανάπτυξης γης και οικοδομών που «σταθερά και παρόλες τις πιέσεις, συνεχίζει να συνεισφέρει εμπράκτως στην κυπριακή οικονομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ