Την ελπίδα ότι πριν το τέλος του χρόνου, θα υπάρξουν οι πρώτες κινήσεις σε σχέση με την πραγματοποίηση της διευρυμένης πενταμερούς συνάντησης, αλλά και σε σχέση με την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη για τα ζητήματα των οδοφραγμάτων, σε συνέχεια όσων ανακοινώθηκαν μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μάριος Καρογιάν.

 

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα πράγματα κινούνται απόλυτα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε, αλλά ούτε και να αντιμετωπίζουμε με απαισιοδοξία την όλη διαδικασία» είπε σε δηλώσεις μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα από την άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν μια «δύσκολη περίοδος, καθώς οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη δυσπιστία από πολλούς για διάφορους δικούς τους και προφανής λόγους».

Ωστόσο, συνέχισε, η επίμονη δουλειά, η καλά σχεδιασμένη προετοιμασία του ΠτΔ, η προσπάθεια διασύνδεσης του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά, στο βαθμό που μπορεί να γίνει, η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα καθώς και ένα περιβάλλον που επιδιώκει να οδηγήσει την Τουρκία σε πιο λογικές προσεγγίσεις, μας οδήγησαν στο άτυπο αυτό δείπνο.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα πράγματα κινούνται απόλυτα προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε, αλλά ούτε και να αντιμετωπίζουμε με απαισιοδοξία την όλη διαδικασία» συμπλήρωσε.

Πιστεύουμε, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα επιδιώξει να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία. «Ελπίδα και ευχή μας, είναι πριν το τέλος του χρόνου, να υπάρξουν οι πρώτες κινήσεις και σε σχέση με την πραγματοποίηση της διευρυμένης πενταμερούς συνάντησης καθώς και σε σχέση με την συνάντηση του ΠτΔ με τον κ. Τατάρ για τα ζητήματα των οδοφραγμάτων» ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι τα ΜΟΕ «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την λύση του Κυπριακού», παρόλα αυτά, συνέχισε, στέλνουν κάποια σωστά μηνύματα και δημιουργούν ένα καλύτερο περιβάλλον εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Αναφερόμενος στις θέσεις και των δύο πλευρών εξέφρασε ακολούθως την ελπίδα να υπάρξει η δυνατότητα να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, «υπάρχει όμως η ανησυχία για το ενδεχόμενο ο ΓΓ του ΟΗΕ να ζητήσει ‘να τα βρούμε κάπου στη μέση’, δηλαδή εμείς με τις θέσεις μας σε σχέση με τα ψηφίσματα των Η.Ε για Δ.Δ.Ο και η τουρκική πλευρά που ζητά χωριστή κυριαρχία και βεβαίως συνομοσπονδία όπως προωθεί στις θέσεις της».

 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να βρεθεί μέση λύση σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να βασιστούμε στα ψηφίσματα των ΗΕ. Υπάρχει και το κεκτημένο των συνομιλιών, υπάρχουν τα ψηφίσματα, υπάρχει το πλαίσιο αρχών και αξιών της ΕΕ» σημείωσε ο κ. Καρογιάν.

Βρισκόμαστε, ανέφερε, στο μεταίχμιο σοβαρών αποφάσεων και γι’ αυτό το λόγο οι παλινδρομήσεις δεν μπορούν και δεν έχουν θέση. «Παράλληλα δεν μπορούμε να ακολουθούμε θέσεις και λογικές που θέλουν να τα δίνουμε όλα. Ξέρουμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, ξέρουμε ποια είναι τα περιθώρια» είπε.

Ανέφερε ότι ο ΠτΔ φαίνεται ότι έκανε καλή προετοιμασία με ισχυρούς παίκτες ενόψει και της συνάντησης του άτυπου δείπνου «και θεωρώ ότι έχουν επιτευχθεί κάποια αποτελέσματα». Προέτρεψε με υπομονή αλλά και επιμονή να καλλιεργηθεί το κλίμα «και να συμβάλουμε θετικά, έτσι που στο τέλος να δούμε καλύτερα σημάδια και καλύτερες εξελίξεις».

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, όμως είναι ο μοναδικός μέσα από διαπραγματεύσεις, να λυθεί το Κυπριακό, ανέφερε ο κ. Καρογιάν, και είπε ότι η ΔΗΠΑ, με υπευθυνότητα, συνέπεια και σύνεση θα πολιτευτεί στην προσπάθεια να στηριχθεί ο ΠτΔ για καλύτερες μέρες για τον τόπο.

Πηγή: ΚΥΠΕ