Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επικεντρωθεί σε μία καλή προετοιμασία, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, και «πρέπει να επιδιώξουμε το ενεργότερο ρόλο της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας «που έχουν φέρει αυτά τα χειροπιαστά αποτελέσματα» και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους μήνες την στείρα άρνηση της τουρκικής πλευράς».

Ο κ. Παπαδόπουλος έφερε ως παράδειγμα το ότι «η Τουρκία έθετε ως προϋπόθεση την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας πριν καν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ανέφερε ότι «πλέον ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει διορίσει μία προσωπική απεσταλμένη, την κ. Ολγκίν, η οποία έχει ετοιμάσει έκθεση προς τον ίδιο» και «έχει συγκαλέσει μία τριμερή συνάντηση και επίκειται μία άτυπη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς να τεθεί η οποιαδήποτε προϋπόθεση για τη σύγκλιση της».

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να σημειώσουμε το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια ξεκινά χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στην «αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι διαχρονικές θέσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας παραμένουν».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι η τούρκικη πλευρά θα επιχειρήσει στην επικείμενη πολυμερή άτυπη διάσκεψη να θέσει τα δικά της αιτήματα, την αλλαγή της βάσης συζήτησης του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών και της συνομοσπονδίας.

«Επομένως, η δική μας πλευρά πρέπει να επικεντρωθεί σε μία καλή προετοιμασία ενόψει αυτής της πολυμερούς διάσκεψης, η οποία πρέπει να στεφθεί με επιτυχία, δηλαδή να αποφασίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε το ενεργότερο ρόλο της ΕΕ».

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ότι η διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό έχει φέρει αυτές τις πρωτοβουλίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε επίσης ότι «όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποτε μιλούσε για τον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ, αντιμετώπιζε την αμφισβήτηση ακόμη και τον χλευασμό από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις με τις δικές μας επαφές με όλους τους σημαντικούς παίκτες της περιοχής, αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να βεβαιωθούμε ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτήν τη συμφωνημένη βάση».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «επιζητούμε τις συνεργασίες και τις συμμαχίες στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εάν αυτές μπορούν να επηρεάσουν θετικά την Τουρκία».

Ερωτηθείς αν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ τον οποίο προανήγγειλε, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε σε αυτή τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

«Θεωρώ ότι η ΕΕ είχε καταλυτικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση αυτών των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει τι περιλαμβάνουν οι εκθέσεις της κ. Ολγκίν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πληροφόρηση ο μόνος που έχει δει αυτή την έκθεση είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτά τα βήματα είναι αποτέλεσμα της έκθεσης της κ. Ολγκίν και επομένως οφείλουμε να το σημειώσουμε αυτό ως ένα αναντίλεκτο γεγονός», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει τη θέση του ΔΗΚΟ σε ενδεχόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι αυτό θα είναι το πρώτο τεστ που θα πρέπει να περάσουν οι δύο ηγέτες.

«Από τη μία πλευρά έχουμε την πλήρη άρνηση του κ. Τατάρ σε οτιδήποτε συζητείται και από τη άλλη πλευρά θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μέσα από δικές του εισηγήσεις κερδίσει θετικές εντυπώσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι δεν υποτιμά «τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας γιατί τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά τα πράγματα και ξέρουμε ποιες θα είναι οι ενστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού στρατού σε ό,τι αφορά το άνοιγμα συγκεκριμένων οδοφραγμάτων».

«Αν ήταν να πηγαίνουμε μόνο με τη στάση της Τουρκίας, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο που έχουμε φθάσει», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «ξέρουμε τη στάση της Τουρκίας, γνωρίζουμε την δική της αδιαλλαξία», αλλά «εμείς πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα και να θέσουμε κάτω τα δικά μας αιτήματα», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Αννίτα: Πάνω απ' όλα το καλό της πατρίδας μας