Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε ξεκάθαροι στη θέση μας υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο Εθνικό Συμβούλιο επαναλάβαμε την θέση που και δημόσια είπαμε μετά από την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης που έγινε στη Νέα Υόρκη, ότι είναι θετικό το γεγονός πως ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να συγκαλέσει μια άτυπη διευρυμένη συνάντηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις για να δει κατά πόσον υπάρχει προοπτική να διαρρηχθεί  το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Πρόσθεσε ότι μέχρι ο Γενικός Γραμματέας να ανακοινώσει τις αποφάσεις του υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να γίνουν από «μέρους της δικής μας της πλευράς».

Δήλωσε ότι «το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουμε με ξεκάθαρο τρόπο στη θέση ότι εμείς ευνοούμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και την ίδια ώρα εκφράζοντας την ετοιμότητά μας να διαπραγματευτούμε επί των εκκρεμούντων ζητημάτων έτσι όπως διατυπώνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες».

Με αυτή τη θέση, συνέχισε, πρώτον κτίζεται αξιοπιστία έναντι του διεθνούς παράγοντα και ειδικά έναντι του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεύτερον δίνεται προοπτική στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων ότι δεν θα ξεκινήσουν από το μηδέν, αλλά θα ξεκινήσουν από το σημείο που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στις Εκθέσεις του ονόμαζε ‘ένα μίλι μακριά από τη στρατηγική συμφωνία’.  Τρίτον, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, με αυτή την τοποθέτηση κτίζεται ασπίδα προστασίας από τις απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, για κυριαρχική ισότητα και για ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Τέλος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαστούμε με ξεκάθαρο τρόπο, έτσι ώστε όσο περνά από το δικό μας χέρι, να δημιουργήσουμε προοπτική».