Το έργο των εθελοντικών οργανώσεων υπερβαίνει κατά πολύ την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, σε χαιρετισμό της στην 10η Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΕΕ), Ηλία Δημητρίου, να αναφέρει ότι το 15% των αιτημάτων που συζητήθηκαν στην περσινή σύνοδο έχουν επιλυθεί.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι η Σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών συνεχίζει να είναι μια περήφανη παράδοση διαλόγου και συνεργασίας, «προσφέροντάς μας μια ανεκτίμητη ευκαιρία να αναλογιστούμε την πρόοδο, που έχει σημειωθεί και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, καθώς ως νομοθετική εξουσία εργαζόμαστε από κοινού με οργανωμένα σύνολα των πολιτών, για μια πιο δίκαιη και ανθεκτική κοινωνία».

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι το πεδίο του εθελοντισμού, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει εξελιχθεί, ανταποκρινόμενο στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές απαιτήσεις και στις πρωτοφανείς προκλήσεις των τελευταίων χρόνων.

«Μέσω της νομοθεσίας, της συνηγορίας και της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες που εσείς οι εθελοντές υποδεικνύετε στο καθημερινό σας έργο», επεσήμανε η κ. Δημητρίου.

Σημείωσε ότι ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια πράξη παροχής υπηρεσιών, αλλά είναι και η ενσάρκωση βασικών ανθρώπινων αξιών, όπως η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός και κοινή δέσμευση για το κοινό καλό λέγοντας ότι «το έργο των εθελοντικών οργανώσεων υπερβαίνει κατά πολύ την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών».

Παράλληλα, αναδεικνύοντας τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), η κ. Δημητρίου είπε ότι ο ρόλος τους πέραν από την παροχή οικονομικής βοήθειας επεκτείνεται και σε νέους πολλούς τομείς, βοηθώντας στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και υποστηρίζοντας ολοκληρωμένες κοινωνικές πολιτικές που ωφελούν όλους τους πολίτες.

Η κ. Δημητρίου επαίνεσε τις προσπάθειες του ΠΣΣΕ, καθώς και των Επαρχιακών Συντονιστικών Συμβούλιων Εθελοντισμού, των οποίων, όπως είπε «η ηγεσία και ο συντονισμός ήταν καθοριστικής σημασίας για την ενεργοποίηση των εθελοντικών προσπαθειών σε ολόκληρη τη χώρα».

Η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι είναι ζωτικής σημασίας η προσέλκυση νέων εθελοντών, ιδίως των νεότερων γενεών. «Η νεολαία μας πρέπει να γίνει η κινητήρια δύναμη των μελλοντικών εθελοντικών κινημάτων και προς τούτο τον σκοπό πρέπει να αναπτύξουμε στοχευμένες εκστρατείες, προγράμματα προβολής και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που να αναδεικνύουν τις ανταμοιβές και τις ευθύνες του εθελοντισμού», είπε.  

Η Πρόεδρος της Βουλής εκ μέρους όλων των Βουλευτών επιβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευσή για στήριξη των στόχων της Κοινωνίας των Πολιτών και των ΜΚΟ που, όπως είπε «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας».

Από πλευράς του ο κ. Δημητρίου, είπε ότι εκπρόσωποι από διάφορες ΜΚΟ θα καταθέσουν στη σημερινή Σύνοδο τις εισηγήσεις τους για να αναδείξουν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη λειτουργία τους και ευρύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινωνία των Πολιτών.

Σημείωσε ότι οι ΜΚΟ έχουν δικαίωμα σε ένα σταθερό και βιώσιμο πλαίσιο στήριξης, λέγοντας ότι «είναι ευθύνη όλων μας να αναπτύξουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον λειτουργίας για τις ΜΚΟ και το ανθρώπινο δυναμικό που τις στελεχώνουν».

Υπέδειξε ότι βάση για τη συζήτηση αποτελεί η Έκθεση που ετοιμάστηκε σε προπαρασκευαστική συνεδρία που διοργάνωσε το Συμβούλιο Εθελοντισμού με τη συμμετοχή των 56 Βουλευτών και Βουλευτριών της Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών. Ο κ. Δημητρίου είπε ότι στη φετινή σύνοδο κλήθηκαν να συμμετάσχουν φορείς του κράτους και ανεξάρτητες υπηρεσίες.

«Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των ΜΚΟ και να διασφαλίσουμε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον λειτουργίας για τις οργανώσεις», είπε.

Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι 57 εισηγήσεις/προβλήματα που κατατέθηκαν επανέρχονται από την προηγούμενη σύνοδο επειδή δεν έχουν επιλυθεί φέρνοντας ως παράδειγμα τον σχεδιασμό στρατηγικής για τον εθελοντισμό, τις ρυθμίσεις στα σχέδια κρατικών ενισχύσεων, την απαλλαγή τελών για τις ΜΚΟ και άλλα. Πρόσθεσε ότι το 46% των αιτημάτων είναι νέες εισηγήσεις που θα συζητηθούν για πρώτη φορά, όπως είναι η συμμετοχή ΜΚΟ ευπαθών ομάδων στον σχεδιασμό έργων υποδομών ώστε να είναι προσβάσιμα και φιλικά προς τις ευπαθείς ομάδες και η συμμετοχή ΜΚΟ σε ευρωπαϊκά κονδύλια. «Υπολογίζεται ότι το 15% των αιτημάτων που έχουν συζητηθεί στην προηγούμενη σύνοδο έχουν επιλυθεί πλήρως, όπως για παράδειγμα η προώθηση νομοσχεδίων, η ψήφιση νόμων, η ρύθμιση διαβουλεύσεων με τις ΜΚΟ, η κατάρτιση των ΜΚΟ, ρυθμίσεις για την καλύτερη εφαρμογή των νομοθεσιών και άλλα», είπε ο κ. Δημητρίου.

Σοβαρό ζήτημα η μη υποβολή θέσεων από κρατικούς φορείς

--------------------------------------------------

Σύμφωνα με την Έκθεση της 10ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών μέρος της οποίας διαβάστηκε από τον κ. Δημητρίου και διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες, οι εθελοντές και οι ΜΚΟ συμβάλλουν διαχρονικά με το έργο τους στην προώθηση και στην αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σε κάθε τομέα.

Στην Έκθεση καταγράφονται λεπτομερώς τα νέα αιτήματα που θα υποβληθούν στη Σύνοδο αλλά και τα κυριότερα αιτήματα/αποτελέσματα των προηγούμενων συνόδων. Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υποβλήθηκαν θέσεις από κρατικούς φορείς, κάτι το οποίο έψεξε και η Πρόεδρος της Βουλής.

Μεταξύ των αιτημάτων που καταγράφονται στην Έκθεση είναι ο Σχεδιασμός Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του εθελοντισμού και των ΜΚΟ, τα σχέδια ενισχύσεων/χορηγιών για τα προγράμματα/τη δράση των ΜΚΟ, τα σχέδια αναβάθμισης ΜΚΟ, η έγκαιρη επίδοση των κρατικών ενισχύσεων, η σύσταση κεντρικού φορέα παροχής κρατικών ενισχύσεων, η αύξηση των κρατικών ενισχύσεων και φορολογικά/οικονομικά θέματα.

Ο κ. Δημητρίου εξήγησε ότι ο ρόλος, η λειτουργία η έκταση της δράσης αλλά και η βιωσιμότητα των ΜΚΟ επηρεάζεται αναλόγως από τις δυναμικές παραγόντων και παραμέτρων του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι ΜΚΟ, συνέχισε, ως οντότητες επηρεάζονται από το πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, το τεχνολογικό, το φυσικό περιβάλλον και από το νομικό πλαίσιο. «Αυτό το σύστημα αλληλεπιδράσεων επηρεάζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις ΜΚΟ, τους εξυπηρετούμενους, αλλά και τους σκοπούς που υπηρετούν οι ΜΚΟ», σημείωσε.

Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ακόμη ότι ο διάλογος και η διαβούλευση με την Κοινωνία των Πολιτών και η συμμετοχή των ΜΚΟ στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε θέματα που τους επηρεάζουν, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία αλλά και για την ανάδειξη των αναγκών τους με σκοπό την θέσπιση μέτρων στήριξης και ανάπτυξής τους. «Για το σκοπό αυτό η Σύνοδος των Πολιτών δίνει φωνή σε εκπροσώπους των ΜΚΟ να καταθέσουν τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ