Απάντηση στις κατηγορίες του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) για «βίαιες απελάσεις» προσφύγων στη Συρία έδωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι κατηγορίες ότι Λίβανος και Κύπρος «εργάζονται σε συνεννόηση» για να εμποδίσουν Σύρους πρόσφυγες να φθάσουν στην Ευρώπη και τους ξαναστέλνουν διά της βίας στη Συρία είναι ισχυρισμοί.  Τόνισε ότι «Human Rights Watch είναι ένας αξιοσέβαστος μκο, διεθνούς εμβέλειας, ωστόσο αυτά που διαλαμβάνονται στην έκθεσή του δεν είναι τίποτε άλλο από ισχυρισμοί. Άρα λοιπόν είναι παράδοση κάποιων ισχυρισμών, εμείς έχουμε δηλώσεις επανειλημμένα ότι ως το κράτος μέλος που δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου σε αναλογία πληθυσμού, έχουμε λάβει κάποια σύννομα μέτρα, ούτως ώστε να προστατέψουμε τη δυνατότητα του κράτους να ανταπεξέλθει στις διεθνείς του υποχρεώσεις.

Πρόσθεσε ότι «θα είμαι να είμαι κατηγορηματικός γιατί είναι απαράδεκτο να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στιγμή που έχουμε παραχωρήσει σε σημαντικό αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία, εφόσον τη δικαιούνται. Και οι Σύροι έχουν επωφεληθεί από αυτό το καθεστώς, επίσης έχουμε βελτιώσεις τις υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας των αιτούντων ασύλου σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έχουμε λάβει ένσημα γι αυτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προβαίνει σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς και ενωσιακού δικαίου, όλες μας οι ενέργειες είναι συμβατές με το νομικό αυτό πλαίσιο».

Σε ερώτηση εάν η μκο ήρθε σε επικοινωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε ότι «δεν είχαμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, γενικότερα είμαστε σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες για διάφορα θέματα. Αν θυμάστε πριν μερικούς μήνες υπήρχαν ισχυρισμοί για επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, κάτι τέτοιο επαναλαμβάνω ότι δεν ισχύει, γιατί για να έχουμε επαναπροώθηση πρέπει μια βάρκα να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας και να εκδιωχθεί από εκεί. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Είναι ανακριβής ο όρος επαναπροώθηση όσον αφορά στη ξηρά γιατί δεν έχουμε χερσαία σύνορα με οποιοδήποτε άλλο κράτος, άρα δεν μπορεί να υφίσταται κάτι τέτοιο».

Τέλος, σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων, ανέφερε ότι «όντως τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες αποδίδουν και αυτό αποτυπώνεται στους πολύ μειωμένους αριθμούς. Αυτό μας επιτρέπει να δουλέψουμε σε ζητήματα που αφορούν στην ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, στη βελτίωση των υποδομών και έχουμε αρχίσουμε να δουλεύουμε τη στρατηγική για την ένταξη. Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργείου αφορά και τη νόμιμη μετανάστευση, που βοηθά την οικονομία μας, άρα εκεί θα δουλέψουμε να για απλοποιήσουμε διαδικασίες για να μην ταλαιπωρείται το κοινό και να μην επιβαρύνεται το κράτος».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την καταγγελία του HRW, «ο λιβανικός στρατός αναχαίτισε πλεούμενα Σύρων που επιχειρούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη, πριν τους στείλει στη συνέχεια «με συνοπτικές διαδικασίες πίσω στη Συρία.  Παραλλήλως», οι κυπριακές δυνάμεις «έστειλαν πίσω στο Λίβανο Σύρους των οποίων τα πλεούμενα είχαν φθάσει στην Κύπρο, χωρίς να λάβουν υπόψη το καθεστώς τους ως προσφύγων. Πολλοί απ’ αυτούς στη συνέχεια «απελάθηκαν αμέσως από το λιβανικό στρατό προς τη Συρία».

Διαβάστε επίσης: Στο κελί για δύο ημέρες ο 71χρονος που παρέσυρε τον ποδηλάτη στη Λεμεσό