Με την πλειοψηφία των φορέων, υπηρεσιών και Βουλευτών να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση του. Μέσω του νομοσχεδίου μεταφέρεται το μήνυμα για μηδενική ανοχή απέναντι σε βία και παρενόχληση στην εργασία, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ,ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι πρόθεση τους είναι η προώθηση της νομοθεσίας προς ψήφιση, το συντομότερο δυνατό.
Μετά τις πρώτες τοποθετήσεις, από πλευράς Υπουργού Εργασίας, Επιτόπου Νομοθεσίας, Επιτρόπου Διοικήσεως, καθώς και οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για πτυχές του νομοσχεδίου που τέθηκαν στη σημερινή συζήτηση και ακολούθως η Επιτροπή θα επανέλθει για να συνεχίσει τη συζήτηση σε διάστημα 15 ημερών.
Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, σημείωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι μία από τις βασικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου είναι η εμπέδωση του αλληλοσεβασμού στις εργασιακές σχέσεις, ενώ σημείωσε ότι μέσω αυτού μεταφέρεται το μήνυμα για μηδενική ανοχή απέναντι σε βία και παρενόχληση στην εργασία.
Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν πρόνοιες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης, για τη διαδικασία διερεύνησης καταγγελιών, για τη λήψη μέτρων (μεταξύ των οποίων και ποινές φυλάκισης και καταβολής προστίμων, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα), ενώ θεσπίζουν και κώδικα συμπεριφοράς.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι ιεραρχείται ψηλά η σημασία της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, προκειμένου να μπορεί η συμμετοχή στη παραγωγική διαδικασία να καταστεί εφικτή για όλους τους εργαζόμενους.
Στην τοποθέτησή της ενώπιον της Επιτροπής, η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουίζα Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου, εξήγησε ότι η προπαρασκευαστική επιτροπή εργάζεται για την ετοιμασία της εν λόγω νομοθεσίας από το 2019, μετά την ψήφιση της Σύμβασης για την εξάλειψη της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), σημειώνοντας ότι η Σύμβαση αποτελεί κείμενο προς κύρωση από τα κράτη μέλη της ΔΟΕ. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2023 να εξουσιοδοτήσει τα κράτη μέλη να κυρώσουν τη Σύμβαση, για το συμφέρον της ΕΕ.
Σημείωσε, επίσης, ότι νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις για ποινικά και αστικά αδικήματα και πρόσθεσε ότι δόθηκε μεγάλη σημασία στην υιοθέτηση των προνοιών της Σύμβασης και της ορολογίας που χρησιμοποιείται για τη βία και παρενόχληση. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι το νομοσχέδιο έχει κάποιες ομοιότητες με τον νόμο για ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην εργασία, επομένως το νομοσχέδιο καλύπτει μόνο όσα δεν προβλέπονται ήδη από την υπάρχουσα νομοθεσία.
Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, η Ελένη Κουζούπη υπογράμμισε τη σημασία ενός τέτοιου νομοσχεδίου, δεδομένου ότι στοιχεία από μελέτη του ΟΗΕ υποδεικνύουν ότι το 12% των εργαζομένων στην ΕΕ είχε δεχθεί παρενόχληση στον χώρο εργασίας, με την πλειοψηφία αυτών να αποτελείται από γυναίκες 18-34 ετών. Σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν καινοτομίες που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους.
Η εκπρόσωπος του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, εξέφρασε αφενός την ικανοποίηση για την κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου, αλλά και προβληματισμό για κάποιες από τις ορολογίες που χρησιμοποιούνται στο νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίοι και οι ορισμοί της βίας και παρενόχλησης.
Εκ μέρους της ΠΕΟ, η Μαρίνα Κούκου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει αρκετές από τις προτάσεις που είχε καταθέσει η συντεχνία από το 2009 και έκανε έκκληση για να προχωρήσει τάχιστα για ψήφισή του.
Εκ μέρους της ΣΕΚ, η Δέσποινα Ησαΐα σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης της ΔΟΕ παρέπεμψε σε έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΣΕΚ, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ξεκάθαρες οι συμπεριφορές εργασιακού εκφοβισμού, τις οποίες υφίσταται ένας στους δύο εργαζόμενους στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι με την άμεση κύρωση της νομοθεσίας, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα δείξουν μηδενική ανοχή στο φαινόμενο αυτό.
Εκ μέρους της ΔΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Ελευθερίου ανέφερε πως το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς έναν ασφαλέστερο χώρο εργασία. Πρόσθεσε, όμως, ότι η αποτελεσματική εφαρμογή απαιτεί τη συνεργασία όλων και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιφόρτιση των επιθεωρητών με πολλούς ελέγχους για την εργατική νομοθεσία.
Ο Πρόεδρος της συντεχνίας Ισότητα, Πρόδρομος Χριστοφή, εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσίαση του νομοσχεδίου και κατέθεσε υπόμνημα με εισηγήσεις, εκφράζοντας την πρόθεση να συμβάλουν ως εργαζόμενοι στην τελειοποίηση του νομοσχεδίου.
Το υπόμνημα, μεταξύ άλλων, επισημαίνει την απουσία της αναφοράς σε «αξιοπρέπεια», την ανάγκη για διασφάλιση απορρήτου και εμπιστευτικότητας, ασάφεια ως προς τους φορείς διαβούλευσης σε χώρους όπου απουσιάζει η συνδικαλιστική εκπροσώπηση, η ανάγκη για μέτρα πρόληψης αντιποίνων κ.α.
Η εκπρόσωπος της ΟΕΒ επεσήμανε ότι είναι πολύ ευαίσθητο θέμα η βία και ζήτησε να διασφαλιστεί ότι θα είναι καταρτισμένα τα άτομα που θα διεξάγουν επιθεωρήσεις, για να μπορούν να εντοπίσουν συμπεριφορές που τίθενται ενάντια στον νόμο.
Ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε στην πρόσθεση για ανάληψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών και κατάρτιση των μελών τους σε θέματα που άπτονται του νομοσχεδίου. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι πρέπει να μεταφερθεί ακριβώς όπως είναι στη σύμβαση η πρόνοια για πρόσβαση του επηρεαζόμενου σε μέσα και μηχανισμούς, πριν προχωρήσει σε καταγγελία.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η κατάθεση των νομοσχεδίων με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, με εξωδικαστικές αστικές και ποινικές ρυθμίσεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο καλύπτει και άτομα που βρίσκονται στον χώρο εργασίας, ακόμα κι αν εργάζονται εκτός της επιχείρησης.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία πλήττουν την καθημερινότητα πολλών εργαζομένων, προσθέτοντας ότι γυναίκες και κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα περισσότερο από αυτά.
Σημείωσε ότι με τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, οι εργοδότες θα έχουν πολύ μεγάλες υποχρεώσεις για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, για να έχουν μέτρα για παύση και μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων, για να διερευνούν καταγγελίες και να υιοθετήσουν κώδικα συμπεριφοράς του προσωπικού, ενώ πρόσθεσε ότι οι ποινές θα είναι αυστηρότερες. «Είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τους πάντες από τέτοια φαινόμενα στους χώρους εργασίας», κατέληξε.