Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επικοινώνησε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την επικείμενη άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της, «επικοινώνησα χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να τον ενημερώσω εκτενώς για τις εκεί επαφές μας με τον ομόλογο μου καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους». 

Σημειώνει ότι, «υπογράμμισα τη θέση μας πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Συμφωνημένου Πλαισίου και από εκεί που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επαναλαμβάνοντας πως ο Πρόεδρος στην προσπάθειά του αυτή θα έχει τη στήριξή μας».

Αυτούσια η ανάρτηση:

Ενόψει των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και της πολύ σημαντικής επίσκεψης που είχα ως επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, επικοινώνησα χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να τον ενημερώσω εκτενώς για τις εκεί επαφές μας με τον ομόλογο μου καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Μετέφερα την επαναβεβαίωση της ισχυρής στήριξης που διατηρεί η Κίνα διαχρονικά στο Κυπριακό, για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση της ΔΔΟ με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στάση αρχής μιας χώρας μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κομβική στιγμή για το Κυπριακό.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις- εκτιμήσεις σε σχέση με την επικείμενη άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Υπογράμμισα τη θέση μας πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Συμφωνημένου Πλαισίου και από εκεί που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επαναλαμβάνοντας πως ο Πρόεδρος στην προσπάθειά του αυτή θα έχει τη στήριξή μας.

Τονίζουμε επιπρόσθετα την ανάγκη για συντονισμό κινήσεων και πρωτοβουλιών σε σχέση με τη Σύνοδο Ηγετών του ΕΛΚ στις 17 Οκτωβρίου, τονίζοντας γι’ άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοδιάστατα αλλά σε σχέση με τα ευρωτουρκικά και ελληνοτουρκικά, πάντοτε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.