Η ΕΔΕΚ στηρίζει ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση, με στόχο την καλύτερη λειτουργία της, προς όφελος των πολιτών, είπε ο Πρόεδρος της, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το πέρας σημερινής του συνάντησης με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Χαράλαμπο Προύντζο.

Έκανε λόγο για «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, λέγοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις με βασική πρόθεση πως η ΕΔΕΚ θα μπορέσει να στηρίξει ουσιαστικά τις δημοτικές αρχές και ειδικά τη δημοτική αρχή της Λευκωσίας ενόψει των διαφόρων προβλημάτων που έχουν να διαχειριστούν μετά από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο η επικέντρωση των προσπαθειών ήταν σε τρία σημαντικά σημεία, με το πρώτο να είναι το οικονομικό που απασχολεί τις δημοτικές αρχές και πώς μπορούν τα διάφορα ελλείμματα να καλυφθούν στο πλαίσιο και ενός αναπτυξιακού προγράμματος.

Το δεύτερο θέμα, είπε, είναι το θέμα που αφορά τις επικίνδυνες οικοδομές, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, θα παραμείνουν για ακόμα έξι μήνες στην αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών, καθώς επίσης και τις αδειοδοτήσεις των διατηρητέων οικοδομών. Τέλος, είπε, συζήτησαν το πώς ενδεχομένως θα μπορέσει να λειτουργήσει η δημοτική αρχή στο πλαίσιο και των αντιδημάρχων των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών, έτσι ώστε να υπάρχει μια αρμονική συνεργασία και κυρίως μια εποικοδομητική προοπτική για την υλοποίηση των έργων τα οποία αναλαμβάνει η κάθε δημοτική αρχή, για να μπορέσει με επάρκεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες όπως αυτές δημιουργούνται και να βρίσκεται κοντά στους πολίτες με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

«Αυτές οι συναντήσεις έχουμε συνεννοηθεί ότι θα συνεχίσουν μέσα σε αυτό το εποικοδομητικό κλίμα με πρόθεση ακριβώς όπως είπα και στην αρχή να στηρίξουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο και την ΕΔΕΚ για το ενδιαφέρον τους για την τοπική αυτοδιοίκηση και για την πορεία της μεταρρύθμισης.

«Οι περιοχές στις οποίες επικεντρωθήκαμε είναι αυτές που ανέφερε ο Πρόεδρος. Για μας βεβαίως ως δήμος της πρωτεύουσας, το οικονομικό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι γνωστό ότι η Λευκωσία αντιμετωπίζει και με την ενοποίηση τεσσάρων αστικών δήμων υποχρεώσεις στο οικονομικό κομμάτι, με αυξημένο δανεισμό, αυξημένες υποχρεώσεις σε εμπορικούς πιστωτές και προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα του δήμου. Αυτά είναι ακόμα πιο αναγκαίο να επιλυθούν, δεδομένου και του γεγονότος ότι θα φιλοξενήσουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026», συμπλήρωσε.

Άρα, συνέχισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, η πόλη πρέπει να είναι στο επίπεδο που αναμένουν και οι δημότες της, αλλά και το κράτος, «προκειμένου να εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα μας».

«Από κει και πέρα, σε σχέση με την πορεία της μεταρρύθμισης, εξηγήσαμε ότι στην πορεία και σε λειτουργικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο θεωρούμε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά σε σχέση με την ένταξη των διαμερισμάτων στο δήμο», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε, παράλληλα, ότι «θεωρούμε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα μπρος και όπως κάθε μεγάλη τομή, έτσι και αυτή που βρίσκει ουσιαστική εφαρμογή στη Λευκωσία βεβαίως και είναι μια διαδικασία που συνέχεια χρειάζεται να παρεμβαίνουμε για να γίνονται εκείνες οι ανάγκες διορθώσεις και βελτιώσεις εκεί που πρέπει».

«Θέλω να στείλω ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πόλη μας. Νομίζω ότι με τη συνεργασία και του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, μπορεί η Λευκωσία να πετύχει τη μεταρρύθμιση, που είναι κάτι που όλοι το έχουμε ανάγκη», κατέληξε.