Το  Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας συνεχίζει δυναμικά την καλλιέργεια του διαχρονικού στόχου «Δεν ξεχνώ, αγωνίζομαι, διεκδικώ», ως χρέος στη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου, δήλωσε η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία εκπροσώησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,, στα αποκαλυπτήρια της πλάκας «Όρκος της Φανερωμένης» που τελέσθηκαν την Κυριακή το πρωί στο προαύλιο του Ιερού Ναού Φανερωμένης.

Η Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «οφείλουμε, μέσα από την αποφασιστικότητα και την ομοψυχία, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, την προάσπιση της κρατικής μας οντότητας και τη διαφύλαξη της συνέχειας του Ελληνισμού σε μια ελεύθερη Κύπρο».

Σημείωσε ότι «αυτό το χρέος θα μας υπενθυμίζει η πλάκα που αποκαλύπτουμε σήμερα, σε αυτόν εδώ τον ιστορικό χώρο. Αυτό το χρέος θα αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα μας, μέχρι και την τελική δικαίωση».

Ακολούθως η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο «συνεχίζουμε τη διοργάνωση δράσεων σχετικών με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, εντάσσοντας φέτος δράσεις για τα 70 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959».

Είπε ακόμα ότι «πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας, στρέφουμε το βλέμμα στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ και σε όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν διαχρονικά την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του νησιού μας και αποτίνοντας φόρο βαθιάς ευγνωμοσύνης και τιμής στη δική τους φιλοπατρία και αγωνιστικότητα, να διεξάγουμε τον δικό μας ειρηνικό αγώνα για την επικράτηση της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας».

Η κ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε ότι η πλάκα που αποκαλύφθηκε κατασκευάστηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από τον «Όρκο της Φανερωμένης», προσθέτοντας ότι η εκδήλωση συμβάλλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης και στην ανάδειξη της εθνικής συνείδησης.

Υπενθύμισε ότι ο ιστορικός «Όρκος της Φανερωμένης»,  έλαβε χώρα στις 22 Αυγούστου του 1954 και αποτύπωσε τη βούληση του συνόλου του κυπριακού Ελληνισμού για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή, προσδιόρισε τον ξεσηκωμό του λαού ως τον μόνο δρόμο για κατάκτηση της ελευθερίας του και απαλλαγή της Κύπρου από την αγγλική αποικιοκρατία.

Επεσήμανε επίσης ότι η επαναστατική τετραετία που ακολούθησε, παρά το γεγονός ότι δεν εκπλήρωσε τον αρχικό της στόχο, λάμπρυνε και σφράγισε ως ορόσημο τη σύγχρονη ιστορική διαδρομή της Κύπρου.

«Το έπος του 1955-59 τερμάτισε την ξένη κυριαρχία στον τόπο μας και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου πλέον κράτους», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ