Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει αύριο στο Λονδίνο, κατόπιν πρόσκλησης του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Keir Starmer.

Η συνάντηση, η οποία θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση μετά την ανάδειξη του κ. Starmer στον Πρωθυπουργικό θώκο, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί σημαντικά και έχουν εισέλθει σε μια νέα εποικοδομητική τροχιά. 

Η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 16:45 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), ενώ μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Starmer αναμένεται να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εντός αυτού του πλαισίου θα συζητηθεί η σημαντική συμβολή στην ανθρωπιστική αρωγή στην περιοχή, τόσο μέσω της πρωτοβουλίας του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα όσο και μέσω του Σχεδίου «Εστία», για την υλοποίηση των οποίων ο στενός συντονισμός Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου ήταν καθοριστικός. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τη Σύνοδο των MED9 που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στις 11 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχε και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και κατά την οποία συζητήθηκαν, σε μεγάλο μέρος, η κατάσταση στην περιοχή και ενέργειες που μπορούν να ληφθούν προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα ενόψει της κοινής συνάντησης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γουτέρες, στις 15 Οκτωβρίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας διακυβέρνησης, προς την επίτευξη επανέναρξης διαπραγματεύσεων, καθώς και για τα απορρέοντα της συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ενόψει της κοινής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον κ. Τατάρ, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο κ. Γκουτέρες.